x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Diploma mai mica?

Diploma mai mica?

de Costin Anghel    |    12 Sep 2005   •   00:00
Diploma mai mica?
STUDII UNIVERSITARE
E cineva printre dumneavoastra care n-a visat sa faca o facultate? Care nu s-a mandrit pe vremea lui Nea Nicu, ca dupa o munca titanica a intrat la facultate? Actuala mai este o singura intrebare: e de stat sau particulara?

Intrebarea e logica. De stat - presupune ca ai invatat. Particulara - nu stiu ce presupune. Poate un interviu, mai rar examen. E clar: nici facultatea nu mai e ce-a fost! Inainte de ’89, sa urmeze o facultate era visul mai tuturor romanilor. De ce? Simplu! Dupa ce terminai si cu studiile superioare erai cineva. Cei mai mandri erau inginerii. In sintagma "domnule inginer" statea parca o intreaga lume! O lume cu un salariu mai mare, cu un apartament la bloc cu grad de confort mai ridicat si multe alte beneficii. Pentru a prinde un loc in bancile institutiilor superioare de invatamant, trebuia sa muncesti, sa inveti, sa iei meditatii. Curgea multa sudoare, uneori si lacrimi, pentru acel loc in facultate. Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat. Urmand exemplul altor state, in Romania au aparut facultatile particulare. Contra cost primeai educatie. Contra unui cost mai mare primeai diploma, fara sa fie nevoie sa-ti cunosti colegii. Cei care nu aveau loc "la stat" mergeau la particular si mai toata lumea era fericita. Dar STOP!!! Au aparut alte idei, facultate particulara - ai trisat, n-ai muncit sau ti-ai luat teapa. Mareata ta particulara nu e acreditata si ai cam dat banii degeaba. Acum piata e stabila. Atat facultatile de stat au studenti, cat si facultatile particulare. Cum tot mai multe personalitati aleg sa predea la institutiile de invatamant superior particulare, dispare intr-o oarecare masura problema calitatii. Ramane insa problema prestigiului facultatii. O institutie deschisa de 10-15 ani nu poate avea acelasi prestigiu precum cele infiintate de cateva zeci, chiar sute de ani. Pot avea cel mult bani mai multi, deci dotari mai bune. Si asta atrage!

INTREBARE INTREBATOARE. "In ce masura sunteti de acord cu afirmatia ca facultatile particulare sunt la fel de bune precum cele de stat?" Asta au fost intrebati romanii de sondajul CURS. Iar ei au raspuns...

11% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, cat si dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie. Pentru ei nu exista o egalitate intre "de stat" si "particular". "Mai degraba in dezacord" sunt 19% dintre cei care au peste 56 de ani, cat si 22% dintre cei care au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani. Cei pana in 30 de ani, dar nu mai mici de 18 ani, sunt in proportie de 15% in dezacord cu aceasta afirmatie. Normal! 42% dintre ei sunt "mai degraba de acord" cu faptul ca facultatile particulare sunt la fel de bune ca si cele de stat. Tot ei sunt in proportie de 18% total de acord cu egalitatea dintre cele doua tipuri de facultati.

Facultatile particulare sunt la fel de bune ca si facultatile de stat?
  • 11% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, cat si dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie.
  • 42% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sunt "mai degraba de acord" cu aceasta afirmatie
  • UNA VERSUS ALTA

    Atat barbatilor, cat si femeilor din Romania nu le este indiferent daca facultatea de care sunt interesati, pentru ei sau pentru altii, are ca proprietar statul sau un particular. 10% dintre femei si 11% dintre barbati sunt gata sa puna pe picior de egalitate calitatea invatamantului superior de stat si particular. Nehotarati si "mai degraba in dezacord" sunt 20% dintre reprezentantii ambelor sexe romanesti. Acestor "negativi nehotarati" se opun 31% dintre romani si 25% dintre romance care sunt "pozitiv nehotarati", adica "mai degraba de acord". In dezacord total cu afirmatia pusa in discutie sunt 12% dintre barbati si 10% dintre femei.

    PRIN TARA SUNT... DE TOATE, PENTRU TOATE FACULTATILE

    Nu cunoastem chiar toate parerile oltenilor, dar stim ca 24% dintre ei dezaproba ideea confor careia, daca punem in balanta facultatile de stat cu cele particulare, balanta ramane neinclinata. Pur si simplu sunt in dezacord total cu aceasta idee. Precum ei sunt si 19% dintre bucuresteni, 13% dintre transilvaneni si 11% dintre dobrogeni si banateni. Mai putin categorici, mai degraba in dezacord, sunt 20% dintre olteni si banateni; 19% dintre munteni si maramureseni. Cu aceeasi parere sunt 26% dintre locuitorii din mediul urban si 12% dintre locuitorii mediului rural.

    Vin si cei cu pozitivul!!! 40% dintre bucuresteni; 36% dintre moldoveni si 35% dintre munteni, precum si 31% dintre urbani si 25% dintre rurali sunt mai degraba de acord cu acordarea aceluiasi calificativ facultatilor particulare si de stat. Un acord total punerii pe aceeasi tava a egalitatii a lui "de stat" si a lui "particular" isi dau 28% dintre dobrogeni, 5% dintre maramureseni si bucuresteni, precum si 12% dintre locuitorii mediului rural si 9% dintre cei care locuiesc in orasele tarii. Nu trebuie uitate nici 46 de procente ale banatenilor sau cele 40 ale maramuresenilor care nu au stiut sa raspunda intrebarii CURS.

    SI CEI CU STUDIILE?

    Cu afirmatia pusa in discutie in sondaj sunt in dezacord 19% dintre cei cu studii peste liceu. Cu ei sunt de acord pentru un "dezacord total" 12% dintre cei cu liceu si 7% dintre cei cu studii sub liceu. Total de acord cu afirmatia pusa in discutie sunt 12% dintre cei cu venituri peste medie, precum si 9% dintre cei cu venituri sub medie. Mai degraba de acord sunt 34% dintre cei cu studii peste liceu si 38% dintre cei cu venituri peste medie.
    ×