x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dracul de Vlad

Dracul de Vlad

de Catalin Pruteanu    |    19 Dec 2005   •   00:00
Dracul de Vlad

Vlad Tepes sau Dracula, vampirul sangeros si caraghios care doarme in sicriu si care nu poate fi ucis decat infigandu-i-se o teapa ascutita prin inima "nemoarta"?

TEPES, DOAMNE!
Vlad Tepes sau Dracula, vampirul sangeros si caraghios care doarme in sicriu si care nu poate fi ucis decat infigandu-i-se o teapa ascutita prin inima "nemoarta"?

Un voievod cunoscut mai degraba pentru cinstea pe care o pretindea de la slujitori si mai putin pentru cruzime. A fost crud, dar istoricii spun ca sangele pe care il varsa si metodele de executie nu erau monopolul sau si nici nu fusesera inventate de el. Soarta a vrut ca un irlandez, Bram Stoker, sa scrie un roman a carui actiune se petrece pe pamant romanesc si al carui protagonist sa se numeasca Dracula. Vlad Tepes i-a servit drept model, dar romanul lui Stocker este pana la urma o fictiune. Si una foarte banoasa, pentru ca Dracula vinde bine orice.

CRUZIMEA. Vlad Tepes nu obisnuia sa bea sange, nu se transforma in liliac si nici nu dormea intr-un sicriu. Ca voievod, s-a batut cu turcii, tragea oamenii in teapa si aplica diverse torturi deloc extravagante pentru acele timpuri. Tatal sau, Vlad Dracul, a pierit asasinat de boierii targovisteni fideli rivalului sau Vladislav al II-lea. Vlad Tepes era ostatic la turci la timpul uciderii tatalui sau si, dupa ce a castigat tronul Tarii Romanesti, s-a razbunat pe boierii care-i asasinasera tatal: pe cei mai multi i-a tras in teapa.

Porecla "Dracul", careia Bram Stoker i-a adaugat un "a" pentru efect, nu avea nimic malefic. Familia lui Tepes era membra a ordinului Dragonilor. "Dragonul nu era privit, ca in cunoscuta iconografie a Sf. Gheorghe, drept o ipostaza a demonului, ci, dimpotriva, un simbol al crestinismului. Printre altele, ordinul isi propunea si inchegarea unei noi cruciade impotriva turcilor", explica Pavel Chihaia in lucrarea "De la «Negru Voda» la Neagoe Basarab", aparuta in 1976 la Editura Academiei RSR.

FAIMA. La cateva sute de ani de la moarte, Vlad Tepes Dracul a dobandit o celebritate mondiala. Un domnitor care, potrivit multor cronici, dadea destule dovezi de cruzime, intr-o tara in care mitul varcolacului este si astazi destul de viu, nu poate fi decat un vampir. Din domnitor muntean si crestin a ajuns conte transilvanean, "contele Dracula". Si din cruciat care ataca trupele turcesti noaptea a devenit un caraghios care sare, dupa miezul noptii, la gatul tinerelor fete.

PREACINSTITUL DOMNITOR MUNTEAN
Cu toate ca exista atatea legende negative despre Tepes, domnitorul este, pentru romani, un exemplu de conducator cinstit. Se spune ca Vlad ar fi pus in piata din Targoviste, pe atunci resedinta domneasca, un pocal de aur cu care cei insetati sa poata bea apa. Frica de pedeapsa era atat de puternica printre locuitori, incat nimeni nu a cutezat sa fure pocalul. Se mai spune ca Tepes, care nu-i vedea cu ochi buni pe cei care nu munceau, i-ar fi invitat la o petrecere pe toti cersetorii din Muntenia, la curtea domneasca. Dupa ce au mancat si au baut, domnitorul ar fi poruncit ca sala in care se aflau sa fie incendiata.
×
Subiecte în articol: vlad tepes editie de colectie