x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ducu, de mii de ori

Ducu, de mii de ori

de Catalina Iancu    |    04 Sep 2006   •   00:00
Ducu, de mii de ori
MINUNE SUB BOLTI
De data aceasta, Ducu Bertzi a venit fara Marius Batu. Doar el si chitara.

"Cand s-o-mpartit norocu’, mai dorule, / Fost-am eu dus la lucru, mai dorule." Iar cand s-o impartit folku’, Ducu Bertzi a fost repartizat sa cante la Mamaia si la Neptun, in patru show-uri extraordinare.

MAI, DORULE! "’Nalt ii ceru si-nstelat, mai dorule / Pe-a mea parte norii bat." Si vremea s-a potrivit exact ca-n melodia lui Ducu, fiindca la primul spectacol norii s-au adunat deasupra scenei. "Si la toti le-o dat cu caru’ numai mie cu paharu’. / Nici acela n-o fost plin…" S-o fi varsat din cauza decibelilor din zona, caci vizavi s-a nimerit sa tipe Akcent cu niste boxe mari cat casa. "Saraca inima me!" "Simteam cum vibreaza camasa pe mine din cauza decibelilor de-alaturi", ne-a spus Ducu. "Am cantat doar trei piese, mai mult de-atat n-am putut." Dar, fiindca ne-a oferit "Iertarile", l-am iertat si noi, si publicul. Caci mai tarziu, ca-n Esenin, "zarile-au uitat sa il mai doara" si-a cantat din nou, "De mii de ori", "M-am indragostit numai de ea", "Mandra me" sau "Suflet fara chei". Asadar, pe omu’ padurii "nu l-or mancat lupii" si nici admiratorii.

SERI MAGNIFICE. Chiar credeati vorba cantecului sau: "Cant fara sa-mi pese ca-i cineva sa m-asculte"? Lui Ducu Bertzi ii pasa cine-l asculta si nu vrea sa-si dezamageasca publicul. Are un suflet mai alb decat o "Floare de colt" si mare "Cat ii Maramuresu’". Draga i-i veselia, iar spectacolele de la Neptun l-au remontat. "Am trecut adevarate probe de anduranta vizavi de voce. Eram chiar langa plaja si era o umezeala care se simtea pe chitara, dar chiar si in voce. Asa ca unele seri au fost ca un fel de pariu cu noi insine. S-au adunat tot mai multi oameni la fiecare recital, ceea ce n-a putut decat sa ne bucure. Chiar vorbeam intre noi in culise si spuneam ca aceasta idee trebuie sa se continue, poate chiar si prin tara, fiindca lumea e dornica de folk. Muzica folk te trezeste la realitate", a adaugat artistul. Si a concluzionat tot c-o melodie de-a lui: "Asta-i seara serilor", a spus Ducu despre ultima seara a festivalului.

IN CEATA
Ceea ce-i place lui Ducu este ca publicul de acum e mai pretentios. "Are de unde sa aleaga. Daca acum 20 de ani ce vedeau aia era, acum iti cer programul! Adica stiu exact ce vor, nu poti sa-i pacalesti. Mai ales studentii stiu ce se intimpla, stiu toate versurile, sunt in tema, ceea ce e foarte bine. Folkul sta in picioare", declara Ducu. "Cine vrea vine la spectacole. Nu trebuie baie de lumini sau artificii, ci doar sa ai forta, sa se auda." Si apropo de cantatul la malul marii, ne-a povestit si o intamplare din care bine c-a iesit cu bine: "Era o atmosfera incarcata cu vapori de apa sarata. Plecasem cu masina dintr-o statiune intr-alta si stergeam parbrizul din minut in minut. Aproape ca nu vedeam nimic in fata. In sfarsit, pas-pas, am ajuns la Costinesti. Cand am intrat in hotel, am constatat ca de fapt ochelarii mei erau plini de aburi si de praf".

VISUL LUI DUCU

Ducu s-a bucurat ca noua lui piesa, pe versurile lui Dinu Olarasu, a fost bine primita. "De fapt, Dinu facuse versurile pentru o alta melodie, dar eu renuntasem s-o mai fac. In aceasta vara insa, «Visul» lui Olarasu m-a urmarit. Fiindca m-am regasit si eu in acest vis. De altfel, in acest gen de vis se poate ragasi oricare dintre noi. Piesa nu are refren. Dar are o tema pe care eu o fluier intr-un fel si a paguba, fiindca uneori, visele cu care pleci la drum nu se realizeaza." Dar Folkul editia a doua s-a realizat, si inca cu succes considera cantautorul.

PLAY-LIST LA CEREREA PUBLICULUI TANAR

Si de data aceasta, publicul i-a facut play-listul lui Ducu Bertzi: "Intr-o seara m-au rugat sa cant «Unde oare», piesa pe care n-am mai interpretat-o de un an. Am avut mari emotii, fiindca ma gandeam ca o sa ma incurc la text, caci cei care mi-au cerut-o o stiau mai bine decat mine. Dar am scapat, nu m-am incurcat. Mi-au mai cerut «Iertarile», «Vanare de vant», «M-am indragostit numai de ea». Imi pare rau ca in ultima seara cineva mi-a cerut «Suflet fara chei» si nu l-am cantat, fiindca l-am avut in lista in serile precedente. M-am tot gandit pe urma si mi-a parut rau". Anul acesta, Ducu Bertzi a batut tara-n lung si-n lat. "Am facut pe putin 3.000 de kilometri. Dupa Sighisioara, Targu-Mures si alte festivaluri de prin tara, «Folk You!» a venit la mare, a punctat si a tras linie. A fost ca o incununare a tuturor festivalurilor. E un format atat de direct si de simplu: doar tu, chitara si publicul. Este extraordinar. Oamenii mai au nevoie din cand in cand de astfel de spectacole", a concluzionat artistul.

SI DE-AR FI, CAND VA FI...

"Imi aduc aminte de-o poveste veche." Cu folkul de anul trecut mai stiti cum a fost? "Intre doua zile, nu-i decat o noapte/ Orologiul bate miezul noptii rar", iar o gasca de tineri studenti, mai toti imbracati in tricouri cu Metallica si Iron Maden, au cantat cantecele lui Ducu. Credeti ca l-am putea numi "Suflet fara chei"? Nicidecum, caci la fiecare spectacol si-a deschis sufletul in fata spectatorilor. "Si de-ar fi, cand va fi…" iarasi Folk You intr-o zi, il vom aduce din nou pe Ducu Bertzi la malul marii sa ne cante "Daca tu" si "Dac-ai vrea".
×