x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ecoul Narcis

de Anca Scarlat    |    07 Aug 2006   •   00:00
Ecoul Narcis
PREFERINTE
Mai bine nu ma minti! Pentru ca prefer sa sufar, dar sa stiu adevarul!

Asa spun 69% dintre romani, in timp ce numai 21% prefera sa fie mintiti. Sa fie nevoia de adevar consecinta propriei experiente de mincinosi? Odata obisnuiti cu minciuna, oamenilor le este foarte greu sa se schimbe. Acest risc exista daca parintii considera ca este in folosul copiilor sa ii minta. Mimetismul ii caracterizeaza in primul rand pe copii. Poate astfel se explica de ce 45% dintre romani au adesea senzatia ca sunt mintiti.

EDUCATIE SANATOASA. Si crestinismul condamna minciuna de orice fel. Cu asemenea educatie, romanii ar trebui sa fie unul dintre cele mai sincere popoare. Si totusi... Doar 4% dintre cei chestionati mizeaza pe sinceritatea conationalilor.

Multi cred ca minciuna este perfect justificata atunci cand aduce beneficii. Romanii mint, in general, pentru a scapa de o pedeapsa, pentru a-si rezolva problemele de imagine sau pentru a obtine diverse avantaje. Se spune ca parintii isi pot minti uneori copiii. 29% dintre cei chestionati sunt in acord total cu aceasta practica. Dintre acestia, mai multe femei au raspuns afirmativ - 30%, fata de 28% barbati. 43% dintre respondenti sunt partial de acord, dintre care 40% au varste intre 18 si 30 de ani, iar 47% au peste 56 de ani. Doar 9% si-au exprimat totala dezaprobare, cei mai multi fiind tineri, cu varsta intre 18 si 30 de ani. Procentul cel mai mare, 13%, este al celor care locuiesc in Bucuresti, iar cel mai mic, 7%, al celor din sudul tarii.

In ce masura sunteti de acord cu urmatoarea afirmatie: Parintii pot sa-si minta din cand in cand copiii, daca este spre binele copiilor?
  • 29% dintre cei chestionati in sondajul CURS sunt de acord in totalitate, iar 43%, doar partial
  • 16% dintre respondenti si-au exprimat dezacordul partial
  • doar 9% dintre cei care au raspuns chestionarului dezaproba total minciuna parintilor
  • CONSECINTELE MINCIUNII IN CEEA CE-I PRIVESTE

    pe copii, se schimba perspectiva. Ei nu au voie sa-si minta parintii, iar asta e litera de lege. Este o problema de psihologie elementara. Copilul va face intotdeauna ceea ce i se arata in mediul in care este crescut. Dintre cei care au raspuns chestionarului, si-au exprimat dezacordul total fata de minciuna copiilor 22%. Cei mai multi sunt din vestul tarii (27%), iar cei mai putini, din sud (16%), exceptand Bucurestiul (23%). Total de acord au fost 14%, cei mai multi din Bucuresti (25%), iar cei mai putini din estul tarii (8%).

    UNDE DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E! RESTUL E TACERE

    Iubirea pare a fi salvarea morala a romanilor. Cei mai multi spun ca in dragoste nu se minte. Nu toti cei intrebati au fost de acord cu aceasta afirmatie, insa destul de multi o sustin. 29% dintre cei chestionati sunt absolut convinsi de acest adevar, 45% sunt partial de acord si doar 6% si-au exprimat dezacordul total. Din aceleasi raspunsuri reiese ca oamenii cred cu atat mai mult in iubirea sincera, cu cat sunt mai bine pregatiti profesional (31% cu studii liceale si superioare, fata de 27% cu studii subliceale); cu cat au venituri mai mari (34%, cu venituri peste medie, fata de 26% cu venituri sub medie) si daca locuiesc la oras (30%, fata de 28% in mediu rural). Idealismul s-a nascut la oras... Iubirea poate fi sincera sau deloc. Fireste! Restul este conventie, iar relatia este de alta natura. Din acelasi motiv, se vorbeste despre iubire ca adevar suprem. Triada antica - bine, adevar, frumos - a fost preluata de crestinism prin iubire, ca suma a acestora. Iar educatia crestina este deja bine intiparita in inconstientul colectiv.

    SA FACI CE ZICE POPA...

    Cei care dezaproba total minciuna copiilor fata de parinti se diferentiaza in functie de varsta. Cei mai multi au peste 56 de ani (26%), iar cei mai putini sunt tineri (16%). 28% sunt partial in dezacord. Dintre acestia, 26% sunt tineri, iar 31% au peste 56 de ani. Numai 14% pot accepta astfel de minciuni, in egala masura barbati si femei, mai multi tineri pana la 30 de ani (18%), fata de cei care au depasit 56 de ani (9%). Din studiu reiese totusi ca in familie, in grupul de prieteni si la locul de munca se minte mai putin.
    Copiii sunt intotdeauna oglinda educatiei date de familie
    ×
    Subiecte în articol: acordare editie de colectie