x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editie de Colectie - Margelatu

Editie de Colectie - Margelatu

de Loreta Popa    |    29 Ian 2007   •   00:00
Editie de Colectie - Margelatu

Sumar: Editorial - Piersicii nu au varsta I Nu isi mai apartine nici lui I Te face sa uiti de uitare I Nemurire cu termen redus I Femeile lui Piersic I Ultima nunta I Amorezul si haiducul I Cand viata atarna in aer I Un suflet fragil I Visand la Dorulet I Camarazi I Omul din umbra I Calator printre suflete I Roluri din filme I Fenomen inepuizabil I Metafore bune de retinut I Piersicul din poveste I

Popularitate

V-ati gandit vreodata ce ar fi fost Margelatu fara Buza-de-Iepure? S-a schimbat pe parcursul fiecarei serii, dar succesul personajului Buza-de-Iepure a fost fara egal in filmul romanesc. Nu credeti?! Intrebati-i pe cei care asteptau cu sufletul la gura peripetiile lui Margelatu si Buza-de-Iepure.

Sobi Cseh nu si-a deconspirat pana la capat personajul, ceea ce i-a conferit o aura de mister. Reactia spectatorilor la aparitia pe marele ecran nu poate fi descrisa in cuvinte oricat am incerca. Margelatu (Florin Piersic) si Buza-de-Iepure (Sobi Cseh) se completau reciproc. Din ursuz si tacut, Margelatu a descoperit, alaturi de Buza-de-Iepure, ca poate sa comunice altfel, sa zambeasca, sa faca o gluma. Daca la inceputul seriei, Margelatu gandea si pentru Buza-de-Iepure, dupa ceva timp a descoperit ca acesta i-o lua inainte, nu doar cu gandul, ci si cu fapta, cei doi tachinandu-se permanent. Tineau unul la altul, se apreciau si se sustineau cu foc. Sub masca duritatii se intrezarea forta prieteniei dintre cele doua personaje, care au devenit inseparabile.

Evolutie. Incredibil pentru o cinematografie ca a noastra, dar numerele de cascadorie nu s-au repetat niciodata pe parcursul filmarilor. Cu statura lui placuta si impunatoare, Sobi Cseh si-a pus talentul in slujba filmului romanesc. Cascadele sale au provocat reactii de uimire si ropotele de aplauze care rasunau in sala de cinematograf au fost mult timp singura lui satisfactie. Un rol frumos, cu evolutie surprinzatoare si cu deznodamant dramatic, pe care cascadorul-actor l-a interpretat cu dezinvoltura. Chiar daca nu mai esti la varsta copilariei nu poti uita usor cascadele lui.

Cascadorul. Doua fracturi de coloana, un timpan si dintii sparti, cinci comotii cerebrale, din care ultima cu fractura de baza de craniu. Cartea de vizita a unui cascador, care, la varsta lui, inca mai suceste minti si inimi. Inca face cascade si se misca mai bine decat multi dintre tinerii de 20 de ani care doresc sa devina cascadori. A lucrat la 150 de filme in Romania si 22 in strainatate. Sobi Cseh, cunoscutul actor, cascador si regizor de lupte, dezvaluia la un moment dat intr-un interviu in revista Cinema despre intalnirea sa cu filmul: "Intalnirea mea cu filmul a avut loc in anul III de facultate, pe cand evoluam la circ in trupa Ganea si am fost selectionat de Sergiu Nicolaescu pentru nou-infiintata scoala de cascadori. La absolvirea ei am fost declarat cel mai bun si mi s-a oferit postul de consilier de lupte. Angajarea in studioul de la Buftea o datorez scriitorului Mircea Santimbreanu, care era atunci la conducerea Cinematografiei Romane. El a facut eforturi extraordinare, cerand Ministerului Muncii introducerea in nomenclatorul meseriilor a aceleia de consilier de lupte. Un gest deosebit de indraznet pentru acele timpuri, care au insemnat pentru mine prezenta la Buftea timp de 15 ani".

Calitati. Conform lui Sobi Cseh, cea mai necesara calitate a unui cascador este FRICA. Totul trebuie pregatit cu cea mai mare precizie pana in cel mai mic amanunt, iar riscurile inutile sunt dovada prostiei. Prietenia dintre Margelatu si Buza-de-Iepure a trecut dincolo de marele ecran si a dainuit peste timp. Sa fim sinceri pana la capat, asteptam, poate, poate reinvie personajul Buza-de-Iepure si peripetiile celor doi vor continua. Ce ziceti?

"Cascadorul ideal este acela care se teme, dar care in acelasi timp dovedeste o buna cunoastere a propriilor forte. Curajul nu este esential, fiindca el se cultiva. La el ajungi mai tarziu, cand dobandesti experienta"
  • Sobi Cseh, cascador
  • ×