x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editie de Colectie - Nemuritorul Gica Petrescu

Editie de Colectie - Nemuritorul Gica Petrescu

13 Feb 2006   •   00:00
Editie de Colectie - Nemuritorul Gica Petrescu

SECRETE DE FAMILIE IOANA BOGDAN SI FLORENTINA

Satmari sunt doua dintre cele mai apropiate prietene ale casei Petrescu. Cu ajutorul lor, am reconstituit ceva din atmosfera care domnea in sanul discretului cuplu Cezarina - Gica. Punctualitatea, seriozitatea, bunul simt, eleganta si agapele cu lume fina se numarau printre preferintele familiei Petrescu. Discretia lui nea Gica a mers pana la a nu informa prietenii despre moartea sotiei si la a nu-i trece data nasterii pe cruce.

CEZARINA, INGERUL PAZITOR

Se spune ca in spatele fiecarui barbat de succes sta o femeie puternica. In mare masura, cariera stralucitoare a lui Gica Petrescu se datoreaza Cezarinei Moldoveanu. Toti apropiatii familiei Petrescu o evoca pe Cezarina ca pe ingerul pazitor al lui Gica. A fost nu doar sotia lui iubitoare si textiera multor cantece din repertoriul lui, ci si sfatuitoarea, asistenta, "directorul" sau de imagine. O parte insemnata din Gica a disparut o data cu sotia sa.

POETUL TANGOULUI

Indiferent de regimurile politice, Gica Petrescu a fost ascultat si iubit. Fostii sefi de stat de dupa ’89, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, ne-au facut cateva marturisiri cu privire la intalnirile pe care le-au avut cu maestrul. Fiindca Gica Petrescu a fost nelipsit de la Palatul Cotroceni. Ion Iliescu i-a inmanat, in 2003, "Steaua Romaniei", in grad de Cavaler. Si sa vedeti coincidenta: nea Gica are o melodie care se cheama "Imi amintesc cu drag de bunicuta"!

GICA MATUSALEM

Legenda spune ca nea Gica si-ar fi sters zece ani din viata, la cutremurul din ’40, "pierzandu-si" actele. Sa aiba maestrul 101 ani? Doar dansul stie raspunsul... Oricum, este natural ca la varsta lui sa intre in constiinta unui popor, devenind personaj de banc. A cantat pe placi de patefon, pe viniluri pentru pick-up, pe CD-uri. Aceasta longevitate i-a atras porecla de Matusalem. Dar cantecele lui au iesit demult din sarcofagul timpului...
×
Subiecte în articol: gica petrescu editie de colectie