x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ei conduc

de Violeta Cristea    |    07 Aug 2006   •   00:00
Ei conduc
ARENA POLITICA
"Cand poti sa-ti dai seama ca un politician minte? Cand deschide gura sa zica ceva", spune o gluma ruseasca.

Se pare ca, din punct de vedere al preponderentei minciunii si al tolerantei fata de aceasta, arena politica ocupa un loc de frunte. Istoricul englez Isaac D’Israeli definea politica: "Arta de a conduce oamenii ducandu-i de nas", iar politicienii - niste artisti in minciuna. In Romania, se bucura, oare, politicienii de mai multa credibilitate?

CREDIBILITATE. 74% dintre barbatii chestionati de CURS sustin ca politicienii spun mai multe minciuni decat oamenii obisnuiti. Aceeasi parere o au si 73% dintre femeile participante la sondaj. Poate mai putin afectati de viata politica romaneasca, 2% dintre barbati si 3% dintre femei au afirmat ca politicienii mint mai putin decat oamenii obisnuiti. Un procent mai mare de barbati (19%) si de femei (20%) este de parere ca mintim toti la fel.

In pamfletul "Propuneri pentru tiparirea unui ghid in arta minciunii politice", John Arbuthnot defineste "natura minciunii in politica" drept "arta de a convinge oamenii sa creada in falsitati binefacatoare in scopul unui rezultat pozitiv". Nu stiu cat de convingatori sunt politicienii din Romania, dar cifrele arata ca, indiferent de varsta sau de nivelul de educatie, in materie de minciuna in politica, s-a ajuns la un numitor comun. Aproape trei sferturi dintre cei intervievati, de toate varstele, au sustinut ca politicienii mint mai des decat oamenii de rand. Si din punct de vedere al educatiei, oamenii, indiferent daca au sau nu liceul terminat, daca si-au luat Bacalaureatul sau mai au si o facultate, in medie de 74% ii considera mai mincinosi pe politicieni.

SPECIALISTI. Minciunile se intalnesc in orice sector al vietii politice. Bailey spune ca aceia care si-au ales acest domeniu ca profesie devin priceputi in a spune minciuni; este o trasatura necesara succesului. El observa, de asemenea, "ca liderii care in mod conventional raman sinceri sunt si lipsiti de eficienta". J.A. Barnes spunea in "Sociologia minciunii" ca "in viata politica exista norme specifice pentru campaniile electorale. Cand au loc alegeri, fiecare partid le acuza pe celelalte ca induc electoratul in eroare. Alegatorul, sufocat de valuri de propaganda care il asalteaza din toate partile, nu mai poate face deosebirea intre promisiuni sincere si minciuni seducatoare". Din sondajul CURS reiese ca, indiferent de situatia materiala, saraci (70%) sau bogati (78%), indiferent de mediul de unde provin, de la oras (77%) sau de la tara (69%), o medie de 74% dintre romanii chestionati considera ca politicienii mint mai mult decat oamenii obisnuiti.

Care este politicianul cel mai nesincer din Romania?
  • din sondajul CURS reiese ca 28% dintre respondenti au spus ca Adrian Nastase este cel mai nesincer politician din Romania
  • 8% dintre participantii la chestionar au optat pentru Traian Basescu, ca fiind cel mai mincinos politician
  • dintre cei chestionati de operatorii de sondaj CURS, 36% au raspuns ca nu stiu/nu raspund
  • MINCINOSUL MINCINOSILOR

    La intrebarea "Care este politicianul cel mai sincer din Romania?", cel mai scazut procentaj l-a obtinut in sondajul CURS Adrian Nastase. 1% dintre respondentii de ambele sexe a optat pentru fostul premier. Nici Ion Iliescu nu sta mai bine, la capitolul cel mai sincer politician, fiind ales de 6% dintre barbati si doar de 1% dintre femei. Cel mai credibil personaj din scena politica romaneasca se pare ca este presedintele tarii, Traian Basescu, alegere facuta de 19% dintre barbatii care au participat la sondaj si de 14% dintre femeile chestionate.

    OGLINDA, OGLINJOARA, EU SUNT CEL MAI MITOMAN DIN TARA?

    Moralistul scotian John Arbuthnot remarca, pe de o parte, ca "nici un om nu minte cu mai multa gratie decat acela care crede in minciuna sa". Pe de alta parte, el ii avertiza pe politicieni de pericolul de "a crede in propriile minciuni; ceea ce s-a dovedit ca are consecinte daunatoare...". Un politician care a fost prins cu minciuna nu va mai fi crezut a doua oara, cand poate chiar va spune adevarul. Cel mai nesincer politician din Romania este in sondajul CURS Adrian Nastase, ales fiind de 29% dintre respondentii de gen masculin si de 27% dintre cei de gen feminin. Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu este considerat cel mai nesincer politician de 6% dintre barbatii chestionati si de 5% dintre femei. 7% dintre barbati si 5% dintre femei l-au optat pe Corneliu Vadim Tudor. Traian Basescu a fost votat politicianul cel mai nesincer din Romania de 9% dintre barbatii chestionati si de 7% dintre femeile participante la sondaj. O mai mare credibilitate prezinta Ion Iliescu. Doar 4% dintre respondentii de ambele sexe l-au optat ca fiind cel mai nesincer politician.

    VA RUGAM, MAI CU MASURA!

    Din pacate, intr-un climat democratic nu poti crede tot ce zic politicienii. Este de asteptat ca ei sa se afle in tabere diferite si sa afirme lucruri contradictorii. Un argument in folosul democratiei este ca ne indeamna sa avem o atitudine prudenta fata de spusele politicienilor. Insa o viata publica coerenta ar fi imposibila daca nimeni n-ar avea vreodata incredere in nici un politician. Pentru a pastra echilibrul social, trebuie sa fim dispusi, din cand in cand, sa dam crezare unor politicieni. Acestia trebuie insa sa evite minciuna in exces si in serie.
    ×