x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ei sunt... fruncea!!!

Ei sunt... fruncea!!!

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    09 Oct 2006   •   00:00
Ei sunt... fruncea!!!
DEMONSTRATIE
Marius Moga si Costi Ionita sunt in top, cu acuzatii cu tot. Plagiaza, deci exista.

Micul Mozart ne-a declarat ca a compus 275 de piese si nici una nu este copiata. Adica, el se jura ca nu fura, dar l-am prins cu piesa-n gura. Sa exemplificam: "Love will come", interpretata de Luminita Anghel, este in tonalitate minora. Piesa originala - cantecelul porcusorilor, coloana din filmul de desene animate "Cei trei purcelusi" - este in tonalitate majora. Asadar, Moga n-a copiat deloc, ci doar a schimbat tonalitatea. In rest, Luminita Anghel canta "Cei trei purcelusi", fara sa stie.

MOGA, REINVENTAT. In schimb, la "Beijo uh-la-la", compozitorul a facut exact ceea ce ne-a prescris specialistul Andrei Tudor. Reluam: "Recurenta (pozitionarea in ordine inversa, de la coada la cap, a aceleiasi serii sonore), a fost descoperita in 1600 si «reinventata» de Moga in 2004. Daca ar fi sa facem un calcul, probabil ca toate combinatiile de note au fost deja epuizate de pe vremea lui Beethoven". Cu alte cuvinte, Marius Moga a pus notele invers si a scos o piesa originala. Uh, la, la! Oficial ii merge bine, pentru ca dezvolta ceea ce altii au compus deja. P-asta a recunoscut-o, dar este atat de influentat de stilurile altora, ca nici nu-si mai da seama cand copiaza. Dar nu-i nimic, mai avem exemple. Asadar: "Oficial imi merge bine", cantata de Simplu, are capul de refren furat de la piesa "Treat me like a lady", Celine Dion. Sa mai deconspiram un "secret". Una dintre temele orchestrate din serialul "Secretul Mariei" este de fapt o piesa semnata de Horia Moculescu, intitulata "Sa nu ma-ntrebi" si interpretata de Corina Chiriac. Se pare ca aproape toata lumea stie (inclusiv compozitorul de drept), dar nimeni n-a strigat "hotul!". Poate ca dupa aceste cazuri, Moga o sa se mai gandeasca inainte sa sustina ca "nici una dintre piesele mele nu face obiectul unui caz de plagiat". Noi tocmai i-am demonstrat ca se inspira atat de mult, incat nu mai este original.

Costi(ca), Costi(ca), fa... portativul mai mare, ca sa nu te mai acuze lumea ca furi pe ici-pe colo, prin partile esentiale. Offffffffff, nota mea! "In ceea ce priveste faptul ca unele piese seamana cu altele, normal ca seamana: sunt doar sapte note, nu? Altele nu mai exista. Ce pot sa fac? Sa inventez eu altele?", asa ne-a "cantat" Costi Ionita.




DETERGENT SI INALBITOR

Pornind de la declaratia colegului sau, compozitorul Cristian Faur, care spunea ca in muzica romaneasca e mai mult transpiratie decat inspiratie, va dati seama cat detergent a consumat Moga? Pai, a compus 275 de piese! Realizati cat de mult a transpirat. Ar trebui sa-si cumpere si un inalbitor ca sa scape de petele de pe imaginea lui de compozitor. Departe de adevar ideea conform careia "daca piesele mele au succes, multi cred ca sunt plagiate" (Moga dixit). Ce, "Langa mine", piesa lui Mihai Alexandru si cantata de Nicola, are mai putin succes daca este originala?!

MAI SFINTI DECAT PAPA

Daca Marius Moga stie cum si cat sa se "inspire", atat cat sa ajunga in cartile de specialitate, la sectiunea "melodii copiate" original, Costi Ionita ia fara masura (a se citi fara numar, fara numar). In cazul Doctorului Costi se poate demonstra usor ca "Ea, doar ea" seamana cu "Angel", a lui Shaggy. Iar "Dominus" este tot una cu "Ty Prosti", a lui HI-FI (sursa www.muzicabuna.ro). Cat de fraieri ne cred acesti "compozitori", care se inspira pana la saturare si se bat cu pumnu-n piept ca sunt mai sfinti decat Papa.

COMPOZITORUL MARIUS MOGA SE PREGATESTE DE JUDECATA

Incredibil, dar adevarat! Marius Moga vrea sa dea in judecata un compozitor din America pentru ca i-a furat piesa "Noi doi", interpretata de Corina. Cine s-ar fi gandit ca tocmai "Micul Hozart" - porecla data de concurenta - va striga "hotul!". "Nu am plagiat, ci eu am fost plagiat. Am descoperit un interpret din Statele Unite care canta o piesa asemanatoare cu melodia «Noi doi», pe care o canta Corina. Voi dovedi cu acte si cu avocati ca este piesa mea. Am discutat cu un specialist din America, iar acum se strang probe pentru proces. Am inregistrat aceasta piesa la UCMR, in urma cu trei ani, si voi dovedi ca am dreptate". Si noi asteptam sa se faca dreptate. Poate vom apuca ziua in care Moga sa nu mai inspire din operele altora, ci doar din propriile opere. A demonstrat ca stie foarte bine sa faca acest lucru: "A la lujeba" seamana izbitor cu "Beijo". Refrenul "originalului" este identic cu cel al copiei, notele fiind doar inversate.

×
Subiecte în articol: moga piesa editie de colectie