x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fara necazuri

Fara necazuri

de Mihai Stirbu    |    18 Iul 2005   •   00:00
Fara necazuri

Nenorocire. Un cuvant pentru care as face orice doar ca sa il evit. As deveni pentru o viata insensibil la greutatile celor din jur. Cand te ciupesti si se naste senzatia de durere, atunci zambesti intr-un colt al gurii. E semnalul ca ai castigat inca o data lupta cu moartea. Dar pentru cat timp?

FERESTE-NE, DOAMNE!
Nenorocire. Un cuvant pentru care as face orice doar ca sa il evit. As deveni pentru o viata insensibil la greutatile celor din jur. Cand te ciupesti si se naste senzatia de durere, atunci zambesti intr-un colt al gurii. E semnalul ca ai castigat inca o data lupta cu moartea. Dar pentru cat timp?

Cateodata e mai bine sa nu vorbesti despre nenorociri. Esti constient ca ele exista, dar preferi sa le ignori. Te trezesti dimineata si poate primul lucru pe care incerci sa il constientizezi este acela daca inca visezi sau nu, daca mai esti in viata sau nu.

CONFESIUNE. Uneori imi vine sa strig Moartea si sa ii cer socoteala pentru fiecare suflet pe care l-a luat prea devreme. Aceasta Tanti de care va spuneam nu accepta targuri, Ea nu cere nimic in schimb, deci nu ai cu cine sa te tocmesti. Si daca as privi-o ca pe o simpla angajata a Divinitatii tot imi exprim dezacordul fata de obiectul ei de activitate. 41,4% dintre cei chestionati cred ca cea mai mare nenorocire care li s-ar putea intampla ar fi boala. Nimeni nu isi doreste sa fie povara pentru altcineva, iar ca sa poti infuleca o bucata de paine trebuie sa ai sanatate ca sa o pui in slujba patronului. 28,9% din 2.441 de subiecti au crezut de cuviinta sa afirme ca un deces in familie ar fi cel mai mare necaz. Aceasta opinie demonstreaza faptul ca tinem la persoanele apropiate si le vrem cat mai mult timp prezenta in viata noastra. 13,1% dintre respondenti au spus ca se tem de un accident. Teama de a saraci a fost optiunea a 3,5%. Pe urmatoarele locuri, la egalitate cu 2,9%, este pierderea locuintei si pierderea locului de munca. 1,9% dintre romani asociaza esecul in dragoste cu cea mai mare nenorocire. Un alt esec, dar pe plan profesional, a contabilizat 1,1%. La rubrica "Altele" se afla 2,7%, iar la NS/NR 1,6%.

BOALA. Nu va asteptati sa aflati cine este mai fricos dintre un barbat si o femeie pentru ca procentele pe distributia dupa sex nu inregistreaza mari diferente. 39% dintre barbati cred ca cea mai mare nenorocire care li s-ar putea intampla ar fi boala. Cu 4 procente mai mult au raspuns la fel si femeile. De altfel, in ceea ce priveste varstele respondentilor, 52% cei care au 56 de ani si peste au indicat boala ca cel mai mare necaz posibil. Si tinerii care au implinit 15 ani dar nu au depasit 30, in procentaj de 33%, se tem de o afectiune.

SECURITATE. Romanii se tem sa nu-si piarda un membru al familiei. Fie ca vorbim despre persoane al caror venituri se situeaza sub medie sau peste medie, fie ca e vorba despre persoane care au urmat doar scoala primara, liceul sau au urmat alte studii peste liceu, toate au raspuns la fel.

NENOROCIRI MAI MICI. 3% dintre barbati si 3% dintre femei asociaza nenorocirea cu pierderea locului de munca. Acelasi procentaj pe sexe este obtinut si de pierderea locuintei. Traiesc cu teama ca oricand pot ramane pe drumuri sau nu mai au ce sa aduca pe masa la copii in urma concedierii.

3% dintre cei care au venitul gospodariei sub medie se tem sa nu ajunga mai saraci, iar 14% dintre cei cu venitul peste medie sunt ingroziti la gandul ca pot avea parte de un accident. Cei din Oltenia nu s-au multumit sa aleaga varianta NS/NR si au dat raspunsuri variate la aceasta intrebare.

Care credeti ca ar fi cea mare nenorocire care vi s-ar putea intampla?
  • Doar 1% dintre bucuresteni se tem de un esec in dragoste.
  • Cei care au liceul si cei care au studii peste liceu, in procentaj de 30%, se tem sa nu le moara o persoana draga.
  • 31% dintre cei care locuiesc la orase se tem de un deces in familie, pe cand 45% dintre sateni isi doresc sa nu le fie pusa in pericol sanatatea.
  • 13,1% dintre respondenti au spus ca se tem de un accident.
  • Click pentru a mari imaginea

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie