x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fariseism si manelism

Fariseism si manelism

de Dana Andronie    |    09 Ian 2006   •   00:00
Fariseism si manelism
URA DE RASA
De cate ori ne-am trezit spunand: "Ce face CNA-ul, doarme?!" Ei bine, nu doarme, doar pare ca trage pe dreapta, din cauza legilor.

Cristina Trepcea a fost profesionistul din Consiliul National al Audiovizualului (CNA) care a despicat maneaua in patru. Ne-a ajutat sa intelegem de ce CNA-ul sta cu mainile-n san, desi bunul simt ii dicteaza sa intervina. Libertatea televiziunilor de a se exprima profesional nu poate fi restransa. Asa se face ca Vali Vijelie este platit sa-si aduca armata de manelisti, in prime-time, la Prima TV. Maine-poimaine, Salam o sa se distribuie (cu gaina si purcel), la ore de varf, pe toate posturile de televiziune! Bunul simt nu poate fi reglementat. Ca de altfel, nici bunul-gust. Astfel ca televiziunile au libertatea de a face legea!

Manelistii ne iau de beregata


Jurnalul National: Ce a avut de spus CNA-ul dupa ce s-a difuzat la Pro TV imnul manelizat?
Cristina Trepcea: Desi suntem o autoritate, totusi suntem oameni. Si asta este o problema. Trebuie sa nu judecam dupa ce ne place si ce nu ne place, asa cum face orice om. Trebuie sa judecam dupa ce spune legea, ca e bine sau ca e rau.

In cazul acesta, v-ati luptat si cu legea?
Da, pentru ca legea nu ne ajuta… Din pacate, acum cand dai drumul la televizor, manelistii sar pe tine si te iau de beregata. Dupa modul in care pun problemea, se vede clar ca nu-mi plac manelele, dar legea nu-mi permite sa le interzic. Astfel ca, dupa o lupta crancena, la Consiliu s-a hotarat ca nu se poate face nimic. Nu este obiectul activitatii noastre, ci al celor de la Ministerul Apararii Nationale, care trebuie sa apere imnul national. Dar pe principiul ca ce se taie nu se fluiera, institutiile nu fac nimic altceva decat sa greseasca...

Romanii sufera de ipocrizie?
Da. Am observat ca cetateanul de la tara Romania are un mare fariseism. Il opresti pe strada si-l intrebi ce vrea sa vada la televizor. "O, pai, as vrea multa cultura". Iar cand ajunge in masina, da drumul la casetofon, pleaca, ajunge la semafor, isi lasa geamul jos si din automobil sare o manea, de-i omoara pe bietii pietoni.

Ce-i de facut ca sa scapam de manelele "ucigatoare"?
Manelele nu trebuie stranse de gat. Ar trebui sa aiba un spatiu al lor. Nu manelistii sunt de vina, si nici maneaua, ca specie "artistica". De vina sunt radiodifuzorii care dau manele asa cum dau, in loc de stiri, faptul divers cu mortaciuni.

Produsul "cultural" al mahalalei


Trebuie sa recunoastem ca-i un fenomen
Multa lume a spus ca manelele vor muri foarte repede. Se pare ca in societatea noastra inertia la produsul cultural este mult mai mare din zona mahalalei. Maneaua nu este un produs "cultural" al tiganilor, ci al mahalalei. Sa ma ierte toti cei care sunt indragostiti de acest gen… Nu spun ca mahalaua este ceva rau. Este un spatiu socio-cultural la fel ca oricare altul… Dar maneaua nu va disparea, pentru ca este o expresie a societatii aflate la un anumit nivel.

Televiziunile ridica maneaua in slavi!
De dragul audientei. Daca nu s-ar fi facut abuz, maneaua n-ar fi depasit spatiul ei firesc. Am fi auzit-o doar la nunti sau la petreceri. Iar Adi Minune ar fi fost la fel de bogat si de celebru.

CNA-ul poate pune piciorul in prag?
Nu prea. Doar i-am avertizat pe cei care ii tot difuzeaza pe manelistii poporului. Probabil ca societatea trebuie sa se maturizeze singura.

In Romania se poate face audienta fara sa se intre in derizoriu?
Cred ca da. "Travelingul circular" al Iulianei Ciugulea facea audienta, dar au scos-o. Nu ne trebuie cultura la TVR, ne trebuie Danut SRL… Iar emisiunea comerciala "9595", de la postul comercial Antena 1, care n-are nici o amenda, face o audienta foarte buna. A reusit spectaculos sa demonstreze ca psihoterapia este o solutie. Nu este o emisiune pentru profesori universitari, dar nu se duce in vulgaritate.

Cerc vicios


Cristina Trepcea i face pe romAni ipocriti. Daca el pretinde ca vrea cultura, dar n masina asculta manele!
Emisiunea lui Teo se afla pe taramul vulgaritatii?
Din pacate, divertismentul in Romania se limiteaza doar la temele sex si politica. Iar emisiunea lui Teo este exemplul de divertisment. Este o radiografie a placerilor romanului. Dar "9595", care n-are sex sau manele, ia luat lui Teo, de cateva ori, frisca audientei!

Cu Teo se identifica foarte multe femei.
Da. Slava Domnului, este draguta. Dar nu e perfecta. A slabit. Deci se poate slabi. Rade tot timpul. Deci, viata e frumoasa. Toate mesajele ei sunt tonice, potrivite pentru patura cea mai groasa din societate. Si asa se creeaza un cerc vicios. Manelistii se duc la ea pentru ca are audienta, iar ea ii cheama pentru ca-i aduc audienta.

Maneaua mai are si altceva bun, in afara de faptul ca are audienta?
Da. Are mesaj. Vorbeste despre ce se intampla in dormitor, in bucatarie, fara dantelarii si floricele… Iar maneaua nu mai este doar o specie muzicala. A ajuns o cultura. Si in aceasta cultura as baga filmele indiene si telenovelele.

Manelele sunt pentru romanii prosti?
Nu neaparat pentru romanii prosti, ci pentru romanii cu o minte mai simpla…

Cand ai auzit prima oara o manea?
Cand eram la gradinita. Se cantau manele in sarbeste, in tiganeste si in romaneste. Nu era nici muzica lautareasca, nici muzica tiganeasca. Dar nu este ceea ce Salam sau Fermacatoru canta acum.

Maneaua le-a fost atarnata de gat tiganilor?
Da, chiar fara sa-si doreasca. Din cauza ei, unii romanii au ajuns sa urasca rasa tiganilor. Saracii n-au nici o vina! E adevarat ca unii tigani canta manele, dar o fac doar pentru bani. Si trebuie sa recunosc ca au un talent in plus pentru muzica.

MAREA CREATIE DAMBOVITEANA
"Costi Ionita este un om de afaceri foarte istet. In afara de talentul lui de a crea manele, acesta practica, cu destul de mare aplicare, maneaua hip-hop, care este o mare creatie damboviteana"
Cristina Trepcea, membru CNA

Cristina Trepcea crede totusi ca Pro TV-ul a facut o fapta buna: a popularizat imnul in toate directiile. "Raul facut este mai putin important decat binele. Ramane de vazut. Iar eu am fost insarcinata, nu in noua luni, ci in cel mai scurt timp sa organizez o dezbatere televizata pe tema simbolurilor nationale. Cand, cum si in ce conditii pot fi folosite. Vor fi invitati cei de la Ministerul Educatiei si Invatamantului, dar si cei din Guvern. Toata lumea care are ceva de spus este binevenita", declara Trepcea.

Daca tot si-a expus clar ce parere are despre manele, am intrebat-o si ce impresie i-a facut doctorul manelist Costi Ionita. Raspunsul ne-a luat cu totul prin surprindere: "Costi este un om de afaceri foarte istet. In afara de talentul lui de a crea manele, acesta practica, cu destul de mare aplicare, maneaua hip-hop, care este o mare creatie damboviteana". Si in Bulgaria si in Ucraina exista manea, dar cea mestesugarita de ai nostri le intrece pe toate. De aceea, manelistii romani castiga foarte mult cand se duc sa cante prin diferite discoteci din Europa sau America. Cel putin asa sustine Cristina Trepcea. Asadar, maneaua a devenit un produs autohton foarte bun de exportat. In timp ce foarte multi romani sustin ca este de calitate indoielnica, strainii consuma aceasta marfa: "Sunt oameni carora le plac manele. Aceasta este situatia, stimati telespectatori. Foarte multi le iubesc, dar nu recunosc ca sunt atrasi de acest gen".

VIJELIE ARE AUDIENTA MARE CAT O ZI DE POST


"Familia Vali Vijelie poate fi un model pentru societatea noastra. Un model de asa nu!", sustine Cristina Trepcea. Totusi emisiunea Familiei Vijelie nu poate fi scoasa din grila postului Prima TV. Atata timp cat face o audienta mare cat o zi de post! Din cand cand, CNA-ul mai da cate o amenda, dar nu poate sa sileasca televiziunile sa promoveze bunul gust, cu riscul de a nu a avea audienta mult-dorita. "Nu valoarea amenzii este foarte importanta, ci faptul ca amenda ajunge la Camera de Comert si scade valoarea actiunii. In momentul in care cineva ar vrea sa cumpere televiziunea respectiva, daca are multe amenzi, atunci nu o sa se vanda prea bine. Iar Prima Tv a primit destule amenzi dupa ei, dar nu destule dupa mine", declara Trepcea.
×