x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie French look: istoria DM

French look: istoria DM

de Alex Revenco    |    19 Iun 2006   •   00:00
French look:  istoria DM
GENEZA
Nascut in perioada new wave, Depeche Mode ramane si astazi unul dintre grupurile de top.

Embrionul Depeche Mode s-a format in oraselul muncitoresc Basildon, in apropiere de Londra, la initiativa lui Vince Clarke si a lui Andrew Fletcher. Primul lor grup a fost No Romance in China, in care a fost cooptat si colegul lor de liceu Martin Gore. Cei trei se imprietenesc rapid si fac o pasiune comuna pentru un nou instrument, sintetizatorul, si pentru grupurile OMD, Kraftwerk, Human League, aparute in plina epoca punk. In urma unei auditii pentru postul de solist vocal, toti trei sunt fascinati de Gahan, care este angajat imediat. De altfel, carismaticul Dave este cel care da grupului (French Look, devenit Composition of Sound) titulatura finala: Depeche Mode. Numele a fost inspirat de o revista de moda din Franta (care in engleza ar fi Fashion Update), cu referire la schimbarile rapide ale modei, din acea vreme.

MILLER. Primele concerte DM au loc in pub-uri si cluburi din Londra, unde DM canta piesele compuse de Clarke. La unul din concerte, DM il cunosc pe Daniel Miller, fondatorul label-ului Mute Records. Dupa ce primul single ("Dreaming Of Me") se claseaza pe locul 57, iar urmatorul (New Life - iunie 1981) pe 11, grupul incepe sa devina cunoscut in lumea muzicala. Primul (dintr-o lunga serie) mare hit, "Just Can’t Get Enough", devine imnul formatiei si este urmat de albumul de debut "Speak And Spell". Dar notorietatea DM, in ascensiune, nu e pe placul lui Clarke, personalitate timida si introvertita, care isi anunta plecarea in decembrie ‘81. Vince va forma, succesiv, trei grupuri care vor ramane in istorie: Yazz/Yazoo (cu fosta colega de clasa, Alison Moyet), The Assembly (cu Feargal Sharkey, ex-Undertones) si Erasure (cu Andy Bell). Dar DM se redreseaza din mers si Martin devine compozitorul principal si, cu cateva exceptii, va fi responsabil de intregul repertoriu al grupului.

ERA GORE. Primul disc din "era Gore" este si primul mare success: "A Broken Frame", iar plecarea lui Clarke e compensata prin sosirea lui Alan Wilder (gasit prin mica publicitate), care va juca in echipa DM pana in ‘95. In formula completa, grupul cauta sa se reinventeze permanent, dupa teme generale, de dragoste, apar cele sociale, prin care "cei patru din Basildon" nu-si ascund convingerile socialiste. Martin Gore se muta la Berlin, intr-o Germanie impartita in doua, unde isi gaseste noi surse de inspiratie. Albumul din ’84 are hituri ca "Master And Servant" si "People Are People", care sunt difuzate de radiourile din intreaga lume, consfintind faima internationala a grupului. Iar cenzura aplicata piesei Blasphemous Rumours nu face altceva decat sa ajute fenomenului.

LOOK ROCK. Urmeaza o schimbare de look, mai spre rock, la fel ca si orientarea muzicala a albumelor din ’86 si ’87, ceea ce arata ca Martin Gore este un mare amator de blues, jazz si rock. In perioada turneului american (si a albumului "Live 101") grupul incepe sa lucreze cu faimosul fotograf Anton Corbjin (Rolling Stones, U2), care ofera publicului o alta imagine DM, mai artistica, mai estetica. Daca 1990 poate fi considerat cel mai bun an din istoria formatiei (succesul urias al turneului mondial, impactul produs de Personal Jesus, Enjoy the Silence sau Policy of Truth), 1995 e cel mai rau (Gahan - doua incercari de suicid, Wilder pleaca), iar 2005 inseamna revenirea pe culmi a unuia dintre grupurile majore ale anilor ’80 si ’90.

SET LIST LA CONCERT

In acest turneu, Depeche Mode canta in total 20 de piese, dintre care una este intro, 16 constituie concertul propriu-zis si trei sunt bisuri programate. Interesant este faptul ca titlurile interpretate difera de la un concert la altul, in SUA a fost un set list si in Europa altul, diferente existand si intre ce se canta in estul si ce se canta in vestul continentului. Oricum, piese ca "Never Let Me Down Again", "Enjoy The Silence", "Precious", "Personal Jesus", "Behind The Wheel" sau "World In My Eyes" sunt cantate peste tot, deci si la Bucuresti. (A.R.)

MUZICIENI ADITIONALI IN STUDIO SI CONCERTE

Desi grupul a fost cvartet si acum e trio, pe langa Martin Gore (vocal, compozitor, keyboards), David Gahan (solist vocal si compozitor, mai nou) si Andrew Fletcher (keyboards, chitara bas), au fost intotdeauna mai multi muzicieni. Atat in concerte, cat si in studiourile de inregistrari, acestia au avut un rol important in sound-ul general Depeche Mode. Printre colaboratorii de seama ai grupului britanic se numara Hildia Campbell (backing vocals, intre anii 1993-1994), Samantha Smith (backing vocals, 1993-1994), Daryl Bamonte (keyboards, 1994), Dave Clayton (keyboards, 1997), Christian Eigner (tobe, compozitor pe ultimul album, din 1997 - pana astazi), Peter Gordeno (keyboards, ocazional chitara si chitara bas, din 1998 - pana in prezent), Jordan Bailey (backing vocals, intre anii 1998-2001), Janet Ramus (backing vocals, 1998), Georgia Lewis (backing vocals, 2001). Pe langa cei cu sunetul au fost si "cei cu imaginea", dintre acestia remarcandu-se in mod special olandezul Anton Corbjin, care a facut "Policy of Truth", un video stralucitor.

GARANTIE DE 200.000 DE EURO

Dupa concert, Lia Manoliu se demoleaza, dar gazonul se pastreaza pentru noul stadion. De aceea, pe langa cei 30.000 de euro (chiria), Emagic Entertainment a asigurat o garantie de 200.000 de euro, pentru a acoperi "eventualele daune". Desi iarba va fi protejata prin portapath, binecunoscut sistem de protectie a gazonului (folosit frecvent, in toata lumea, la concertele pe stadioane sau in parcuri), administratorii de la Lia Manoliu sunt "mai catolici decat Papa", desi aici au mai cantat Michael Jackson (de doua ori), Joe Cocker & Rod Stewart, Metallica. (A.R.)
×
Subiecte în articol: depeche mode editie de colectie