x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Furtul popular

Furtul popular

de Cristina Ologeanu    |    Catalina Iancu    |    09 Oct 2006   •   00:00
Furtul popular
CA-N CODRU
Cantaretii populari care se jura ca nu fura se bazeaza pe faptul ca autorii textelor sunt necunoscuti.

Cunoscuta cantareata de muzica populara Nicoleta Voica nu a scapat de plagiatori. Interpreta a fost pusa nu de putine ori in nefericita situatie de a-si regasi cantecele sale pe albumele altor colegi de breasla. "Sunt foarte mandra cand mi se canta piesele, dar nu este corect sa mi se ia munca si sa se puna pe CD-urile altora fara sa mi se ceara acordul. In muzica populara se plagiaza foarte mult, pentru ca, de multe ori, autorii textelor sunt necunoscuti. Dar mai sunt si cantareti ca mine, care isi culeg singuri textele si le prelucreaza", explica Nicoleta Voica. Printre cei care i-au copiat textele si linia melodica se numara si Mioara Velicu, Niculina Stoican, Carmen Serban si Stana Izbasa. Piesele in cauza sunt "Am crescut feciori si fete" si "Galbena-i frunza in livezi".

SCUZE. "Cei care imi copiaza piesele vin cu scuze de genul «Vai, doamna Nicoleta, va iubesc atat de mult, incat nu pot sa nu cant piesele dvs.!». Nu am dat pe nimeni in judecata pana acum pentru plagiat. Dar cred ca, daca se va mai intampla acest lucru, ii voi da in judecata. Cei mai multi plagiatori mizeaza pe faptul ca nu li se intenteaza proces si de aceea isi permit sa faca acest lucru. Ar trebui sa se gaseasca cineva care sa-i dea in judecata pentru a-i descuraja sa mai faca asa ceva." Printre "victimele" plagiatului se mai numara si Maria Carneci, ale carei piese au fost cantate de Cristina Turcu Preda. Si Angelica Stoican a cazut in patima plagiatului. In cazul ei insa, furtul s-a produs de la o culegatoare de folclor necunoscuta publicului larg.

CU VOIE SAU FARA VOIE. Tiberiu Ceia a dorit sa inceapa cu exemplele pozitive: "Apreciez gestul lui Gabriel Dorobantu care mi-a cerut voie sa preia melodia «Din copita murgul bate». Mai mult, a specificat ca piesa este din repertoriul meu. Imi place cum o canta, dar, din pacate, nu toti sunt ca el. Mai nou, Fuego mi-a cerut permisiunea si i-am dat cateva piese, caci nu doresc sa le ingrop eu. Si le interpreteaza frumos, insa, asa cum spuneam, nu toata lumea procedeaza ca ei", ne-a declarat Tiberiu Ceia.

Sa specificam faptul ca nu i-au platit, ci i-au cerut voie, doar verbal. In schimb, Silvia Dumitrescu n-a facut nici macar atat, sustine artistul: "Silvia Dumitrescu a cantat piesa mea, «Frumoasa-i vecina noastra» fara sa-mi ceara acordul. Ne-am intalnit de vreo cateva ori la niste spectacole, dar s-a facut ca nu ma vede".

Cand isi aude piesele cantate de toti neavenitii, il doare inima: "Chiar zilele trecute am auzit la Favorit tv o melodie de-a mea «mutilata» de un tanar. Nu stiu cine e, dar nici nu vreau sa aflu. Daca ar pastra linia melodica si cuvintele, tot ar mai fi ceva, dar a introdus si cuvinte de blestem! M-a durut sufletul, fiindca este o doina pe care am inregistrat-o chiar pe primul meu album". La un moment dat, Nicolae Furdui Iancu a cantat o romanta a lui Tiberiu Ceia. A fost mare deranj la vremea respectiva, caci piesa "Crucea alba de mesteacan" a dat si numele unui album pe care l-a lansat Furdui Iancu. "Dar asta a fost demult, lucrurile s-au lamurit intre timp si n-as mai vrea sa rascolim trecutul", ne-a declarat Tiberiu Ceia.

Concluzia: daca ceri voie autorului sa-ti imprumute piesa de folclor, atunci poti sa plagiezi in voie! C-asa-i in muzica populara!
×
Subiecte în articol: editie de colectie