x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Importanta mesei in familie

Importanta mesei in familie

de Mihai Stirbu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Importanta mesei in familie
CASA, DULCE CASA
Ca parinte, incerci sa iti apropii cat mai mult copilul. Mesele in familie sunt un tipic agreabil atat pentru micuti, cat si pentru parinti. Copiilor le place protectia oferita, iar parintii lor au sansa de a tine pasul cu ce se petrece in viata de familie. Mai mult, aceste momente le dau ocazia parintilor sa vada ce mancaruri prefera odraslele, lor si care nu sunt pe sumarul lor de "favorite".

Sunt un rasfatat al sortii. Eu unul nu am plecat o perioada mai mare de doua saptamani de la ai mei, asa ca nu stiu cum este sa te intorci acasa dupa o zi petrecuta la serviciu sau la facultate, iar mama sa nu te astepte cu masa asezata, iar mirosul de mancare incalzita sa nu-ti gadile in cel mai frumos mod cu putinta simtul olfactiv. Fac parte dintr-o familie numeroasa. De obicei, cand sunt intrebat daca mai am frati si daca da, cati, reusesc sa smulg uimirea celui care m-a intrebat. Mai am inca patru frati si chiar se intampla ca in fiecare zi sa stam la masa cu totii si sa ne povestim ce am facut fiecare in ziua respectiva. Nu incercati sa va imaginati cum incapem toti la o masa sau cate farfurii sunt de spalat dupa incheierea cinei, pentru ca nu este atat de complicat precum pare. Sfatul pe care au incercat parintii nostri sa ni-l dea a fost ca la masa sa nu ne certam.

AVANTAJE. Pe langa faptul ca masa luata in familie ajuta la consolidarea familiei, cercetatorii au descoperit ca acei copii care fac parte din familii in care se respecta acest obicei mananca mai sanatos. Ei consuma mai des fructe, legume si cereale, nu mananca prea multe gustari nesanatoase, au sanse reduse sa fie atrasi in capcana fumatului.

ANALIZA. Am ajuns la partea in care vorbim despre rezultatele sondajului CURS. Pe aceasta tema au existat doua intrebari: "Cam de cate ori pe saptamana obisnuiti sa luati masa cu toti membrii gospodariei?" si, in situatia in care se intampla ca respondentul sa ia masa cu totii din familie, se trecea la a doua intrebare: "De obicei, cand va intalniti la masa cu toti membrii din familie?". Iata ce au raspuns la prima intrebare: 58% dintre cei chestionati li se intampla ca aproape in fiecare zi sa ia masa cu toti ai casei, 30% de doua, trei ori pe saptamana, iar 12% aproape niciodata. Bun, si care este momentul zilei in care are loc aceasta "intrunire"? Seara, 55%, la pranz, 30%, nu stiu, nu raspund, 11%, dimineata, 4%. Conform sondajului, 62% dintre femei au spus ca reusesc sa ia masa aproape in fiecare zi cu toti membrii familiei, barbatii au declarat acelasi lucru in procentaj de 54%. Cei care au 56 de ani si peste sunt cei mai avantajati in acest sens. 61% dintre acestia se bucura de prezenta tuturor membrilor familiei aproape zilnic. Seara este prietenul celor care au intre 18 si 30 si 31 si 55 de ani. 65% din ambele categorii de varsta iau cina cu parintii, fratii ori copiii lor. 13% dintre cei care au studii sub liceu nu au stiut sa indice care este momentul din zi in care iau masa cu ceilalti membri ai gospodariei. Cei care traiesc in mediul rural ii inving pe cei care sunt stabiliti in mediul urban. 64% dintre cei din mediul satesc cunosc importanta cinei si incearca sa o respecte aproape zilnic. In ce masura venitul unei gospodarii influenteaza relatia dintre membrii acesteia? Oare cei care au venitul situat peste medie au timp mai mult sa petreaca cu ceilalti membri ai familiei? Sa analizam. Respondentii care au venituri sub medie i-au depasit pe cei care au portofelele doldora. 60% dintre acestia sunt aproape zilnic la una dintre mese cu cei care alcatuiesc familia respectiva. Cu 7 procente mai putin se situeaza cei cu venituri peste medie. La urmatoarea categorie, "de doua-trei ori pe saptamana", instaritii isi iau revansa. 40% dintre ei au aceasta meteahna. Egalitate intre cei cu venituri medii si cei cu venituri peste medie. 4% dintre acestia se intalnesc cu toata familia la micul dejun. La pranz, 31% dintre cei cu bani mai multi stau cu familia. Cei cu venituri medii procedeaza asemanator in procentaj de 29%. Cina ii reuneste si pe bogati, si pe cei la limita dintre saracie si avutie. 53% dintre cei din urma au acest obicei si daca mai adunam cu 9 rezulta numarul celor cu venituri peste medie care fac acest lucru.

CINELE DIN ZILELE NOASTRE AU ACELASI FARMEC DIN TRECUT?


Masa in familie are si o functie de socializare. Este unul dintre momentele in care poti sa afli vesti despre cei dragi
Ati citit romanul lui Marin Preda? Atunci am sa va fac placerea de a reciti episodul cinei. "Unul cate unul, copiii intrara in tinda casei. (...) Cat ieseau din iarna si pana aproape de Sfantul Niculae, Morometii mancau in tinda la o masa joasa si rotunda, asezati in jurul ei pe niste scaunele cat palma. Fara sa se stie cand, copiii se asezasera cu vremea unul langa altul, dupa fire si neam. Cei trei frati vitregi, Paraschiv, Nila si Achim, stateau spre partea dinafara a tindei. Ca si cand ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara. De cealalta parte a mesei, langa vatra, jumatate intoarsa spre strachinile si oalele cu mancare de pe foc, statea intotdeauna Catrina Moromete, mama vitrega a celor trei frati, iar langa ea ii avea pe ai ei copii, pe Niculae, pe Ilinca si pe Tita, copii facuti cu Moromete. (...) Moromete statea parca deasupra tuturor. Locul lui era pragul celei de-a doua odai, de pe care el stapanea cu privirea pe fiecare. Toti ceilalti stateau umar langa umar, inghesuiti, masa fiind prea mica. Moromete n-o mai schimbase de pe vremea primei lui casatorii, desi numarul copiilor crescuse. El sedea bine pe pragul lui, putea sa se miste in voie si de altfel nimanui nu-i trecuse prin cap ca ar fi bine sa se schimbe masa aceea joasa si plina de arsurile de la tigaie. Paraschiv, Nila si Achim nu erau din firea lor niste copii tacuti, moi ori lipsiti de veselie. Totusi, ca totdeauna, ei se asezara la masa neatenti, uitandu-se in gol, oftand, parca ar fi trebuit nu sa manance, ci sa ridice pietre de moara. Moromete se aseza si el pe prag, facand in acelasi timp cateva cruci repezi si inchizand o clipa, evlavios, ochii. Niculae, care nu avea scaun, se aseza turceste pe pamant. - Du-te, ma, si ia-ti o perna, dosaditule, de cate ori sa-ti spui? Ca astia nu sunt in stare sa faca macar un scaun, zise femeia, uitandu-se la cei trei. Ei asteptau, tacuti si plictisiti, mancarea. (...) - Cine va intrece?, raspunse Catrina. Asaza-te masa, ridica-te masa; Abia se misca, abia se asaza, cleaf-cleaf, parca i-ai da sa manance otrava. - Pui, fa, mancarea-aia o data?!, zise Moromete linistit, dar in glas cu fire de amenintare. (...) Catrina apuca o oala mare de pe vatra si o tranti langa ea. Fata cea mare, Tita, desprinse dintr-un cui de langa firida o subtire de bumbac si taie mamaliga in felii groase. Ilinca aseza in mijlocul mesei o strachina larga si adanca, iar femeia o umplu numaidecat cu ciorba verde si groasa de ierburi. - Da’ branza nu e? sopti Niculae indignat, uitandu-se la maica-sa. - Du-te de-o ia din burta lui Dutulache!, raspunse mama. - Da’ ce! Ce Dutulache? Mie sa-mi dai branza, zise iar Niculae, tranti lingura pe masa. (...) - Daca mananci, mi-esti ca un frate, Niculae, zise Achim, daca nu mananci, mi-esti ca doi."

Click pt a mari imaginea
  • 58% dintre cei chestionati li se intampla ca aproape in fiecare zi sa ia masa cu toti ai casei
  • 30% dintre respondenti spun ca iau masa in familie de doua, trei ori pe saptamana
  • Doar 12% au raspuns ca aproape niciodata nu reusesc sa ia masa cu cei dragi
  • TRADITIA NU SE UITA


    Chiar daca sunt obositi, cei din mediul urban isi gasesc timp si se sincronizeaza in asa fel incat ca aproape in fiecare zi (52%) sau de doua-trei ori pe saptamana (34%) sa consume alimente in familie. Sunt si cazuri cand momentul mesei nu poate fi savurat impreuna cu cei iubiti. In aceasta situatie se afla 14% dintre respondentii din mediul urban. 4% dintre acestia reusesc sa se vada dimineata, 32% iau pranzul impreuna, dar cei mai multi servesc cina cu toti membrii gospodariei, 52%. Probabil ca din repezeala, 12% dintre citadini au indicat NS/NR ca raspuns la aceasta provocare.

    MOMENTE CU ADEVARAT MAGICE


    Ce se poate intelege prin "masa de familie"? Orice moment in care tu si rudele tale stati impreuna la masa, petrecand timp de calitate si discutand despre lucruri importante, dar care nu produc atmosfera neplacuta. Incercati sa mizati pe alimentele sanatoase si nutritive in cadrul acestor mese si alegeti un moment in care toata lumea sa poata fi prezenta. Atmosfera intima de la o masa in familie, cu bucate "ca la mama acasa" si de care te leaga si niste amintiri de familie, nu poate fi inlocuita cu nimic. Este placut sa participe toata familia la gatit, in timp ce tata dezoseaza carnea, mama pregateste sosul, copiii mai mari curata zarzavaturile sau taie paine, iar cei mici ling cu mare grija bolul inca nespalat de frisca. Si daca v-ati intemeiat o familie de curand, nu ar trebui sa renuntati la masa din ziua de duminica la parintii ei sau ai lui.

    CINE-I CEL MAI BUN?


    Muntenii si oltenii in proportie de 65% fiecare au obiceiul de a lua masa cu toti membrii gospodariei aproape in fiecare zi. Ei sunt urmati la mustata de locuitorii din Crisana-Maramures, 62%, apoi de moldoveni, 58%, banateni, 57%, transilvaneni, 53%, dobrogeni, 44%, si, in fine, de bucuresteni, 42%. 43% dintre dobrogeni iau masa cu toti ai casei de doua-trei ori pe saptamana. Moldovenii au seara ocupata. Pentru 65% dintre ei, atunci este momentul cinei in familie.

    ×
    Subiecte în articol: langă familie masa editie de colectie