x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie In camasa cea de rai

In camasa cea de rai

de Catalina Iancu    |    04 Sep 2006   •   00:00
In camasa cea de rai
INGERUL VAGABOND
Dintre greii folkului nu putea lipsi "Ingerul vagabond", Victor Socaciu. "Hai, maestre, vino, de sub orizont". Om bun, la malul marii.

Niciodata nu stiu, niciodata nu stiu / Ce asculti cand taci / Poate in mine-ai fugit, ca o rana-n cutit / Dar tu taci..., dar tu taci / Si confunze in cor, azi si maine cand mor / Doar atunci cand taci / Intrebari m-au cuprins, toate imi sunt in adins / Dar tu taci... dar tu taci"… Dar Victor Socaciu n-a tacut. Si bine-a facut. A cantat si ne-a incantat, asa cum numai el stie sa o faca. Atunci cand si-a inceput recitalul si a fost "bruiat" de zdranganeli cu un vag accent de muzica, intrebari ne-au cuprins. O fi fost dinadins? Se pare ca nu. Asa a fost sa fie. Oricum, eroii nostri au trecut cu brio acest examen.

Victor Socaciu si-a pus "Camasa cea de rai" si a rasturnat peste sufletele spectatorilor "Caruta cu flori". Caci o atmosfera incarcata de frumos si de dragoste a razbatut din vocea lui pana in inimile insetatilor de folk.

SUBLIM. Victor Socaciu a participat la trei week-end-uri si i s-au parut foarte reusite. "Cred ca a fost mai bine decat anul trecut. Sigur, am putea imbunatati desfasuratorul. In sensul ca ar trebui sa gasim locuri ferite de zgomotul aferent plajelor si altor manifestari. Totusi, vreau sa va spun ca anul trecut am participat la un spectacol la 2 Mai. Tot cu «Folk you!». Se auzea doar atingerea malului si era sublim. O seara perfecta pentru muzica si poezie. Dorim sa se mai repete astfel de intamplari placute. Sa nu ne deranjeze nimeni, sa ne putem concentra asupra actului artistic. De altfel, ne descurcam in orice fel de conditii, indiferent de zgomotele din fundal. Caci, intr-adevar, la Mamaia, in primul week-end, scena a fost orientata spre lateral stanga, unde era un alt concert si nu prea ne-am putut auzi. Poate publicul auzea, dar noi nu ne auzeam si era deranjant. Pana la urma ne-am descurcat si ne-am bucurat enorm ca publicul s-a mutat la noi, la folk, dupa terminarea show-ului de-alaturi. Este important ca spectatorii s-au orientat catre folk."

PLUS SI MINUS. Victor Socaciu a facut, prin cateva vorbe, bilantul festivalului. Plusurile au fost legate de participare, caci lista artistilor a fost de data aceasta mai consistenta. Iar ca minusuri… ne-a sugerat un sunet mai puternic, pentru a acoperi zgomotele din exterior. "Dar cel mai importat lucru este ca au venit mai toti interpretii de folk si ceva in plus. Le transmit felicitari organizatorilor, dar si tuturor celor care s-au atasat de cintaretii folk. Mi-as dori sa fim impreuna si-n anii urmatori."

CINE-I INGERUL VAGABOND?

Motu Pittis l-a secondat pe Victor Socaciu in prima parte a recitalului sau. Dar Victor Socaciu ramane acelasi "inger vagabond" care ne-a adus "Cantecul lui Charlie Chaplin". Insa i-a modificat putin refrenul: in loc de "O, Charlie Chaplin, inger vagabond/ Hai, batrane, vino, de sub orizont", Socaciu a cerut, pe note, prezenta lui Pittis, in primul week-end de "Folk you!". "Hei, Motu Pittis, inger vagabond.../" Putem sa ne intrebam asadar cine-i "ingerul vagabond": Victor Socaciu sau Florian Pittis? Raspuns: Amandoi sunt ingerii folkului.

FOLKUL, INTRE MELANCOLIE SI POEZIE

"Anii trec, anii trec cu melancolii/ Anii trec, anii trec, pasari argintii". Numai Victor Socaciu ramane vesnicul indragostit de folk. "S-a facut un lucru absolut deosebit cu acest festival. Mai ales c-au putut veni si Nicu Covaci si Mircea Florian, care au intregit atmosfera. E o noua reusita a acestui proiect si imi doresc sa se continue." De altfel, cantautorul vrea sa adune gasca la iarna in aceeasi formula, daca s-ar putea, la Festivalul "Om bun". Caci Victor Socaciu este el insusi om bun. Si in acelasi timp un om bun la toate, atunci cand vine vorba despre muzica pe gustul sufletului sau. "Prezenta atator tineri pe Litoral, care au venit sa ne asculte, demonstreaza ca trebuie sa mergem mai departe. Sa acoperim necesitatea de muzica folk." In concluzie, folkistii sunt precum "Caii liberi" ai lui Victor Socaciu. Sunt nemuritori. Si cum trec cu pleata-n vant, "Zei puternici si cuminti / Parca vin de dedesubt / Dintr-un sat de la parinti"…

"MAMA LOR LA TOTI"!

O piesa care a rupt gura cantarilor de manele, dance si alte ritmuri colorate care se aud pe Litoral este "Mama lor". Dedicatie de la Victor Socaciu. Un refren care ne vine in minte ori de cate ori ceva nu ne merge bine. "Oamenii trebuie sa spuna ce gandesc. Sinceritate. Asta inseamna folkul. Aceasta piesa are succes tocmai din aceasta cauza, fiindca spune lucrurilor pe nume. E o piesa izvorata dintr-o disperare. Simt ca dupa atatia ani nu putem depasi unele probleme de mentalitate. Eu cant ceea ce observ in jurul meu. Acesta este folkul, restul sunt chestiuni care intregesc aceasta notiune." Acesta este crezul lui Victor Socaciu.
×