x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie In umbra puterii

In umbra puterii

de Paula Mihailov Chiciuc    |    22 Ian 2007   •   00:00
In umbra puterii

De la "generalul cu fusta" Ana Pauker pana la fostii consilieri, Zoe Petre si Elena Udrea, a fost drum lung. Se spune ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie puternica. Dar in spatele unei femei puternice cine sta?

Femei si stiluri

De la "generalul cu fusta" Ana Pauker pana la fostii consilieri, Zoe Petre si Elena Udrea, a fost drum lung. Se spune ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie puternica. Dar in spatele unei femei puternice cine sta?

"Corsetul rosu". Este greu, daca nu imposibil sa gasesti referinte de epoca despre vestimentatia unui revolutionar de profesie cum a fost Ana Pauker. Motivul tine de ideologia si modul de viata al acestui grup de luptatori, al caror scop era "izbanda revolutiei". Hainele nu reprezentau pentru ei decat un "moft burghez".

Putine sunt trimiterile la modul de a se imbraca al Anei Pauker, o ilustra figura a lumii "rosii", comuniste. Desi mama ei fusese croitoreasa de lenjerie si haine de dama, tanara Ana Rabinsohn a imprumutat meseria mamei sale in scop… revolutionar. In perioada de ilegalitate a comunistilor, impreuna cu sora ei, Bella, a deschis pe Calea Victoriei o croitorie. Sub firma aparent inofensiva, insa, se ascundea o "casa conspirativa". Cum legile timpului au interzis comunistilor orice manifestatie publica, activismul infocat al "tovarasei Ana" a adus-o in fata completului de judecata al Tribunalului Militar Craiova (1936). Presa interbelica s-a declarat uimita de eleganta afisata de detinutii comunisti, sustinuti material de Asociatia Cominternului "Ajutorul rosu". Ana Pauker bunaoara - vazuta ca liderul grupului - "poarta un deux pieces sobru, de culoare inchisa, o bluza cu guler larg, rasfrant peste reverele vestonului, un chandail en coer (pulover cu deschizatura ascutita - n.n.), probabil fara maneci si… cercei mari, sferici, potriviti la culoarea puloverului." In decursul aceluiasi proces, comisarul regal, insarcinat cu acuzarea lotului de ilegalisti, intelege sa condamne actiunile de agitatie comunista, apeland la o metafora "vestimentara": "Noi nu vrem sa traim si sa ne imbracam in corsetul rosu al Anei Pauker".

In anii razboiului, culoarea predominanta a vremii era kakiul uniformelor militare sovietice. Este si culoarea pe care o va imbraca Ana Pauker, acum instructor politic al "Diviziei Tudor Vladimirescu", cu grad de colonel. Dupa preluarea puterii de comunisti (1944), Ana Pauker devine prima femeie din lume ministru al Afacerilor Straine (1947), functie pe care o va pastra pana in 1952. Achizitia hainelor din capitala modei - Paris - a marcat noul ei statut social.

Cu toate acestea, nu luxul, ci simplitatea si sobrietatea hainelor sale vor fi dintotdeauna observate de contemporani. In spatele hainelor insa se ascundea aceea pe care revista americana Time (1948) a numit-o "cea mai puternica femeie in viata", iar revista Life - "o femeie extraordinar de dinamica".

Cand va pierde puterea, fostii tovarasi o vor acuza ca ajunsese fara "merite" in functiile din ilegalitate datorita sotului ei, Marcel Pauker.
Lucian Alecu/JURNALUL NATIONAL
Zoe Petre isi declara preferinta pentru combinatia "furou de matase naturala si o rochie din panza de sac"

Croitoreasa Jana. In Romania postdecembrista, presedintii "democratiei originale" de pe meleagurile noastre s-au ferit sa se afiseze la brat cu "primele doamne". Probabil de frica sa nu trezeasca romanilor amintiri despre omniprezenta Elena Ceausescu. Printre femeile "de tranzitie" foarte mediatizate se numara fostul consilier prezidential al lui Emil Constantinescu - Zoe Petre - istoric specializat in Antichitate si fiica de academician.

In cartea "Dialog cu Zoe Petre" a Ceciliei Caragea, intervievata povesteste despre viata sa derulata dincolo de catedra de istorie antica. Pana sa fie numita in functia de consilier prezidential pe probleme de politica interna si internationala (1996), Zoe Petre era prea putin prezenta in rubricile mondene. Prin casatoria fiului ei, Dan, cu printesa Brianna Caradja, soacra mare a avut parte de mediatizare mondena.

La momentul interviului (in 2000), la varsta de 60 de ani, intrebata ce haine prefera, raspunde cu o alta intrebare: "Ce creatori de moda la varsta si silueta mea?" Dar lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. Nepoata matematicianului Grigore Moisil si fiica academicianului Emil Condurachi (doi intelectuali pretuiti in regimul comunist) a avut parte in tinerete de mici favoruri vestimentare. "Destul de multi ani, se destainuie ea, tatal meu, care a avut foarte mult bun gust la haine, isi facea o bucurie in a ne aduce mie si mamei (…) lucruri ceva mai frumoase decat gaseam aici." Iar intre delegatiile tatalui, Zoe Petre a beneficiat de serviciile unei croitorese a familiei - Jana: "Am ramas cu nostalgia lucrurilor pe care mi le facea duduia Jana pe masura mea, pe corpul meu…"

Ce-i bun si scump, in intimitate. In materie de vestimentatie, Zoe Petre recunoaste ca educatia si gustul i-au fost conturate de mama sa: "Mama avea o teorie, ca ea prefera sa aiba mai degraba un furou de matase naturala si o rochie din panza de sac, decat invers. Niciodata n-am fost indrumata sa am o multime de lucruri, ci mai degraba lucruri bine croite, bine facute, ceva mai scumpe decat lucrurile ochioase si ieftine. Dar cu un grad de sobrietate pe care intotdeauna l-am preferat".
Dragos Cristescu/MEDIAFAX
Va intra oare in istoria tranzitiei consiliera Elena Udrea ca sex-simbolul politicii romanesti?

"Blonda de la Cotroceni." Una dintre cele mai mediatizate femei politice de pe scena publica a Romaniei, nou membru al Uniunii Europene, este Elena Udrea. Avocata atrage atentia prin fizicul ei de invidiat si aparitiile sale iesite din tiparele "clasicului".

Casatorita cu un prosper om de afaceri, cu numele putin poetic - Cocos - , ea insasi proprietara a unui cabinet de avocatura, Udrea este mereu in "gura" presei. Apelative ca "blonda de la Golden Blitz" sau "ispita blonda" ilustreaza succesul de care se bucura atat printre colegii politicieni, incepand cu Traian Basescu, cat si printre alegatori. Consilier prezidential din partea PNL, Elena Udrea a fost "reciclata" (februarie 2006) de PD.

Colegii democrati, convinsi ca imaginea Romaniei trebuie "bine" promovata la UE, au propus-o pe Udrea pe lista viitorilor candidati la postul de parlamentar european.

Decolteurile profunde, picioarele dezgolite, aerul provocator, dar mai ales prezenta ei afisata in "momentele de cumpana" pe langa presedintele Basescu au starnit analogii cu o alta blonda celebra, Marilyn Monroe. Aceea insa intrase la Casa Alba pe usi dosnice.
"Fara indoiala ca, devenind un soi de diplomat, a trebuit sa-mi pun la punct tinuta vestimentara. Tovarasii de la Sectia de protocol m-au indrumat cum sa-mi procur costumele corespunzatoare cerintelor. Am fost de acord ca noi, diplomatii comunisti, nici la ocazii exceptionale sa nu imbracam fracul, insa smochingul («cravate noire») a devenit de rigoare la marile sindrofii oficiale"
  • Gheorghe Bratescu, ginerele Anei Pauker si subordonatul ei la Ministerul de Externe
  • In anticamera lui ion Iliescu
    O alta aparitie menita a "improspata" aerul tinerei democratii romanesti a fost Corina Cretu. Absolventa a Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica, din cadrul ASE-ului (1989), Corina Cretu si-a inceput cariera ca economist stagiar la Centrul de Calcul al Intreprinderii de Masini Unelte Blaj. Mutandu-se la Bucuresti, din iunie 1990 s-a reprofilat, lucrand ca reporter si publicist comentator la cateva cotidiene centrale. Specializata "din mers" in politica interna si externa a Romaniei, sub "aripa protectoare" a lui Ion Iliescu, Corina Cretu a trecut in 1992 pragul Cotroceniului ca expert la Cabinetul Purtatorului de Cuvant. Dupa o pauza de patru ani, in care a lucrat ca expert la camera superioara a Parlamentului - Senatul - , a revenit in postul de purtator de cuvant, o data cu noul si ultimul mandat al lui Ion Iliescu (2000-2004). Din iunie 2005, ca senator de Bucuresti din partea PSD, a fost aleasa membru in delegatia de observatori ai Romaniei la Parlamentul European. Tineretea, frumusetea si apropierea de cercul puterii au fost principalele atuuri in cariera de succes a Corinei Cretu. Se imbraca sobru, in deux-pieces-uri, uniforma femeii moderne de succes. Culorile alese pentru vestimentatie difera de la o aparitie la alta, in functie de context. Daca la conferintele de presa predomina culorile inchise, evenimentele mondene aduc in vestimentatia Corinei Cretu culori pastelate. Cerceii mari si ochelarii cu rama neagra vin sa completeze cu succes o tinuta eleganta.
    "Cand vrem sa fim si noi eleganti in politica si nu prea ne iese. Asta poate fi ceva kitsch. Ma refer, in primul rand, la atitudine si apoi la stilul vestimentar care trebuie adecvat cu imaginea unui politician. Kitschul este incercarea nereusita de a imita ceva la care nu ai acces. De exemplu, vrei sa te porti ca un lord englez si nu-ti iese, pentru ca, evident, nu esti lord englez."
  • Cecilia Caragea, director editor si PR Manager
  • ×
    Subiecte în articol: petre pauker ana editie de colectie zoe petre