x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Inainte de Depeche Mode

Inainte de Depeche Mode

de Raluca Grintescu    |    19 Iun 2006   •   00:00
ADOLESCENTA
In spatele fiecarui artist genial se ascunde cateodata un trecut misterios.

Adolescenta rebela si iesirile comportamentale ale lui Gahan, paradoxurile perverse ale lui Martin, atitudinea contrastanta a lui Andy, gustul pentru viata de noapte a lui Alan sunt o combinatie unica de particularitati care dau unitate si trainicie trupei DM.

PERSONALITATI PUTERNICE. Martin a inceput sa-si bata colegii de clasa, desi pana la cinci ani era un baiat model. Nu a vrut sa dea la facultate, caci ii placea viata de liceu. Prima lui slujba n-a avut de-a face cu muzica si a fost extrem de plictisitoare. Apoi i-a cunoscut pe Vince si pe Andy, care l-au transformat in omul de azi. David Gahan a fost poate cel mai rebel dintre ei. A fost in repetate randuri acuzat de furt de masini, vandalism si pictarea peretilor cu spray de graffitti. A renuntat la scoala si a avut vreo 20 de slujbe pana sa intre in gasca Depeche. Andrew este timidul trupei, dar atunci cand se mai inveseleste cu un paharel devine cu totul alta persoana. Adolescenta ii este marcata de crezuri religioase, tinand predici localnicilor. Iar Alan nu a facut mari prostii, dedicandu-se muzicii inca din adolescenta. In spatele fiecarui artist genial se ascunde cateodata un trecut misterios. Oricate v-ati inchipui despre baietii de la Depeche Mode, adevarul este unul pe cat de straniu pe atat de interesant.

"Cu cat am patruns mai adanc in lumea Depeche Mode cu atat mai tare m-am schimbat. Exact ca in reclamele cu «Inainte si Dupa». Inainte eram o persoana linistita, introvertita, constiinciosa. Ce sa mai, eram un hippiot cu plete, ca mai toata lumea. Apoi am realizat ca pot sa fac ceva ce altii poate nu ar face sau nu le-ar placea sa faca" - Martin Gore, despre schimbari

"M-am alaturat bisericii la opt ani, inscriindu-ma in «brigada baietilor» mai mult ca sa pot juca fotbal. Parintii mei nu sunt religiosi, insa eu da. Duminicile tineam predici la cafeneaua din oras. Am incercat sa-l convertesc si pe Vince. Am reusit atunci, ajungand sa fie pe locul trei in ierarhia ecleziastica. Acum, Vince este ateu convins. Cel mai stanjenitor moment era atunci cand participam la parade in Bas si eram nevoiti sa purtam uniforme ale «brigazii»" - Andrew Fletcher, despre credintele sale

DAVE GAHAN, REBELUL
Nascut intr-o familie saraca, Dave avea trei ani cand parintii sai au divortat, iar Sylvia, mama lui, s-a mutat cu copiii - David, Peter, Phil si Sue - in Basildon. Mama lui s-a recasatorit la scurt timp, iar David a crescut cu impresia ca sotul actual al mamei sale, Jack Gahan (de unde Dave are cel de-al doilea nume) este tatal lui bun. Din nefericire, batranul Gahan a murit cand el avea doar 10 ani. "Imi aduc aminte ca, intr-o zi, am venit de la scoala si in casa se afla un barbat strain pe care mama mi l-a prezentat ca fiind tatal meu adevarat. Iar eu am izbucnit in plans si am strigat ca este imposibil pentru ca tatal meu e mort. De unde sa stiu ca locuise cu noi trei ani?", marturiseste Dave. Din acea zi, Len i-a vizitat mai tot timpul pana intr-o zi cand a disparut definitiv. Dave a compensat pierderea tatalui devenind un "baiat dur". S-a inscris la colegiul de arta Southend de care a fost "indragostit", iar dupa trei ani a primit premiul British Display Society, care i-a permis sa obtina o slujba intr-un centru comercial, unde era manechin de vitrina. In 1980, la un jam session organizat pentru cautarea de talente noi, Vince Clark a fost impresionat de vocea lui Gahan si de interpretarea pe care acesta a dat-o piesei "Heroes" (David Bowie) si l-a invitat sa se alature trupei lui de atunci "Composition Sound". Gahan a acceptat bucuros. La scurt timp, la propunerea lui Dave, titulatura trupei se schimba in Depeche Mode, dupa un magazin de haine "DepÃşche-mode".

MARTIN, "DECAZUTUL"
S-a nascut in Londra, dar a crescut in Dagenham pentru ca acolo lucra tatal lui. Mama sa era telefonista la fabrica de masini Ford. Are doua surori mai mici. A fost un baietel cuminte pana la 5 ani cand a trecut subit la faza in care rupea in bataie alti copii. "Intr-o zi, mama m-a prins cand voiam sa-i dau foc unui copil", spune el. A jucat cricket in echipa scolii. Interesul pentru limba germana i-a fost trezit cu ocazia unei excursii in Schleswig-Holstein. S-a atasat de ferma unde a locuit si chiar ii placea sa mulga vacile. Pasiunea pentru muzica i-a fost trezita din mai multe motive. In primul rand, era abonat saptamanal al revistei muzicale Disco 45. Avea sute de reviste si citea toate versurile pieselor. "Imi aduc aminte si acum versurile, desi uit foarte repede alte lucruri." Un prieten l-a invatat chitara si au inceput sa compuna piese impreuna. A facut parte din clubul Gar Glitter, starul pop al anilor ’70. A trecut prin episodul Bryan Ferry, avand o colectie impresionanta de postere si albume ale artistului. Prima slujba a fost intr-o banca, iar lipsa de imaginatie l-a tinut cativa ani buni legat de acest serviciu. A facut economii ca sa-si poata cumpara un sintetizator Yamaha de 200 de dolari. In tot acest timp a compus piese la greu. S-a imprietenit cu Andrew Fletcher si cu Vince Clarke, cu care isi petrecea serile mai tot timpul. La scurt timp si-au facut trupa "Composition Sound" care s-a transformat ulterior, la ideea lui Dave, in Depeche Mode. Gore s-a mutat in agitatul Berlin, intrucat stilul de viata berlinez i se potriveste.

FLETCHER, BRIGADIERUL
Membru fondator al trupei, prezenta lui scenica linistita ascunde o natura timida, contrastand cu firile lui Dave si Gore. Parintii lui au fost printre primii care s-au mutat in Basildon (sud-estul Angliei), acolo unde erau 200.000 de oameni si un singur cinema, fara alte surse de distractie pentru tineri. La 8 ani s-a trezit implicat in biserica din intamplare. La sugestia tatalui sau, Andrew s-a inscris in "brigada baietilor" ca sa poata juca fotbal, unde a si ramas pana la 18 ani. Sase zile pe saptamana era implicat in proiecte religioase, iar duminca tinea predici la o cafenea pentru a-i convinge pe oameni sa se converteasca. "Acea perioada mi-a format convingerile si atitudinea", spune Andy. A fost coleg de clasa cu Martin, cele mai mari note obtinandu-le la politica. La 16 ani, impreuna cu Vince si-a facut trupa "No Romance In China", succesoare a trupei The Cure. Apoi, cei doi l-au cunoscut pe Martin, care obisnuia sa cante la chitara in clubul Van Gogh. Astfel a inceput colaborarea celor trei, piesa "Photographic" fiind scrisa in acea perioada. Colegii de serviciu al lui Andrew nu l-au crezut decat in momentul in care au aparut primele postere cu Depeche Mode. Locuieste impreuna cu prietena lui de foarte multi ani, dar nu crede in institutia casatoriei. "Daca as face acest pas, l-as face din motive conventionale", zice el.

WILDER, MUZICIANUL
Alan este "muzicianul" trupei. Spre deosebire de ceilalti, Alan vine din vestul Londrei, Acton, si a crescut intr-o familie modesta. S-a inscris la o scoala de gramatica, dar nu l-a interesat sa devina si student. La materiile de creatie si arta lua numai note mici. In schimb, ii placeau limbile straine si muzica, luand cursuri de pian. Are doi frati mai mari. A cam batut maidanul pana intr-o zi, cand mama lui l-a impins sa se apuce de inregistrat piese de studio, singura practica de care era cat de cat atras. A fost refuzat de 40 de ori pana sa lucreze la studiourile DJM, dar a lucrat si ca sofer de autobuz si ospatar. Dupa ce trupele care inregistrau la studioul DJM plecau, singura bucurie a lui Alan era faptul ca formatiile isi lasau acolo instrumentele si astfel se mai juca si el cu sintetizatoarele sau mai batea in tobe. S-a imprietenit cu o trupa autohtona de pre-punk, The Dragons, cu care mai pleca in concerte. Dupa vreo doi ani s-a alaturat trupei Daphne And The Tenderspots. Plictisit si scarbit de tot ce facea, a vazut anuntul pentru o auditie DM. "Trupa cunoscuta cauta clapar. Sub 21 de ani." Asa a ajuns Andy in DM, desi mintise ca avea 22 de ani. Dupa doua auditii a fost acceptat, dar in perioada de proba, mai ales ca DM erau socati de plecarea lui Vince. "Pe atunci ma ocupam doar de partea live si de aparitiile tv, fara a putea inregistra nimic timp de sase luni".
×