x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Inima si sufletul in Romania

Inima si sufletul in Romania

22 Mai 2005   •   00:00

PATRIOTISM
Printul Dimitrie Sturdza, Ion Pacepa, Jonathan Eyal, Avraham Poraz, Meir Rosenne si Eliot Sorel sunt doar cativa dintre romanii care traiesc in strainatate si cu care concetatenii lor se pot mandri. Oameni de afaceri, politicieni, medici nu uita tara de provenienta, pentru ei patriotismul reprezentand o insusire cu care se mandresc.

  • de CAMELIA MUNTEAN

  • Printul Sturza are un cult pentru tara lui
    Printul Dimitrie Sturdza, pentru care dragostea si patriotismul sunt valori esentiale, este un prosper om de afaceri. Educat de parinti, George si Margareta Sturdza, in credinta si limba stramosilor sai, Dimitrie Sturdza a manifestat o lealitate exemplara pentru patria sa, pe care a onorat-o prin succese profesionale si sportive.

    SPRIJIN. Cunoscut ca o personalitate internationala, Dimitrie Sturdza a sprijinit, din prima clipa, in decembrie 1989, mersul Romaniei spre libertate, democratie si economie de piata. Printul Dimitrie Sturdza este descendent al ramurii princiare a familiei domnitorului Mihail Sturdza. S-a nascut la 10 noiembrie 1938, la Iasi. In 1948, familia sa a emigrat in Elvetia, unde Dimitrie a facut studii de fizica atomica. Desi despartit de tara din cauza regimului totalitar, de la varsta de 10 ani, de-a lungul intregii sale vieti, Dimitrie Sturdza a crescut si s-a dovedit un demn descendent al uneia dintre cele mai vechi si ilustre familii romanesti, cu mari contributii la istoria Romaniei.

    AFACERI INFLORITOARE. Dimitrie Sturdza are o avere estimata la 120-140 de milioane de dolari. In prezent, in varsta de 65 ani, printul Sturdza este casatorit si face naveta intre Bucuresti si Zürich. Compania de cosmetice "Deesse", la care Sturdza este actionar, a inregistrat in 2002, la nivel global, un profit de peste noua milioane de dolari, la o cifra de afaceri care a depasit 300 de milioane de dolari. Tot in 2002, in Romania, Credex Plastpack, companie la care printul Sturdza detine 30% din actiuni, prin intermediul "Deesse", din Elvetia, a inregistrat un profit de circa 300.000 de dolari. Printul roman s-a implicat intre timp si in politica romaneasca, incercand sa ajute Guvernul Nastase din pozitia de consilier economic. Colaborarea a fost sub asteptarile lui Dimitrie Sturdza. El este in continuare nemultumit de modul in care evolueaza mediul romanesc de afaceri, motiv pentru care spune ca ii face mult mai mare placere sa vaneze in Romania, decat sa se ocupe aici de afaceri.

    PRINTUL SPORTIV. Pasionat de tenis, el facand parte in tinerete din echipa nationala a Elvetiei, este si in prezent unul dintre colaboratorii fideli ai acestui circuit profesionist. Pentru tanarul Dimitrie, acest sport s-a transformat rapid intr-o adevarata pasiune. Cu toate acestea, a preferat sa intre in afaceri. "Cred ca intotdeauna trebuie sa faci ce-ti este dat. Din acest motiv, am optat pentru lumea afacerilor, o lume in care intri permanent in contact cu oamenii. In timpul studiilor mele de fizica nucleara, ma simteam rau in pielea mea. Iata de ce, la 31 de ani, impreuna cu colaboratoarea mea, doamna Weidmann, am infiintat o societate, care s-a dovedit rentabila. In prezent, avem 10.000 de angajati in Europa Occidentala si 1.000 in Europa de Est. Partenera mea se ocupa de promovarea produselor noi si de plasarea lor pe piata. Eu calatoresc foarte mult, am investit in diverse fundatii, dar acest lucru nu ma impiedica sa ma implic si in activitatea echipei nationale de tenis", declara printul Sturdza. El este convins ca pentru a reusi in viata profesionala trebuie sa faci alegerea buna si sa ai puterea de a merge pana la capat. Daca ar fi sa dea un sfat tinerilor, printul le-ar spune ca doar banii nu aduc bucurie, ca trebuie sa-si faca o meserie care sa-i pasioneze.

    CONTROVERSAT
    Pentru multi, viata lui Ion Mihai Pacepa seamana cu o epopee. Pentru altii, cu un roman ieftin, despre tradare si minciuni. Cert este insa ca putini sunt cei care raman indiferenti la povestea vietii fostului sef al Securitatii.

    Ion Mihai Pacepa s-a nascut in 1928 la Bucuresti, unde a absolvit Liceul "Marele Voievod Mihai" si Institutul Politehnic. In 1951 a fost repartizat la Directia Generala a Securitatii Statului din Ministerul de Interne, unde a fost incadrat ca sublocotenent inginer. La 28 iulie 1978, i-a solicitat azil politic presedintelui Jimmy Carter. La momentul defectarii, Pacepa era general-locotenent, consilier personal al presedintelui Romaniei, secretar de stat la Ministerul de Interne si sef adjunct al serviciului de spionaj roman (Directia de Informatii Externe). La 3 august 1978, in cotidianul International Herald Tribune, a aparut un articol in care se preciza ca Pacepa a dezertat si ca a cerut azil in SUA. Pacepa este cel mai inalt demnitar din blocul sovietic caruia i s-a acordat azil politic intr-o tara NATO. In urmatorii 20 de ani, Pacepa a colaborat cu Guvernul Statelor Unite in diferite operatii impotriva serviciilor de spionaj ale blocului sovietic.

    CONSECINTE. In Romania, defectarea lui Pacepa a starnit un val de isterie in sanul partidului, generat de faptul ca, dupa cum spunea colonelul Richard James Womack, din Directia de Informatii Militare a Statelor Unite, "prin plecarea lui Pacepa a fost practic desfiintat intregul aparat de spionaj al Romaniei". A inceput judecarea in lipsa a generalului, iar la 17 august 1978, Sectia Militara a Tribunalului Suprem l-a condamnat la moarte, degradare militara si confiscarea tuturor bunurilor pentru tradare prin ajutarea unor puteri straine, transmiterea unor secrete de stat, dezertare si pentru refuzul de a se inapoia in tara. (Ana Ilie)

    "SLUJITORUL" REGINEI
    Jonathan Eyal detesta Uniunea Europeana
    Doctorul Jonathan Eyal, un analist militar experimentat, este directorul Institutului Regal de Studii Internationale de la Londra (RUSI) si editorul publicatiei tiparite de acest institut. Vorbeste sase limbi - engleza, romana, franceza, italiana, ungara si germana. Bun cunoscator al politicii promovate de Bucuresti, Eyal a avut intotdeauna un cuvant de spus despre fiecare eveniment petrecut in regiune. In prezent, el se concentreaza pe efectele pe care le au reformele din tarile foste comuniste asupra economiilor din vestul si centrul Europei. Jonathan Eyal s-a nascut in Romania, iar studiile le-a urmat in Marea Britanie, la Oxford si Universitatea Londra. A absolvit cu brio Facultatea de Drept si Relatii Internationale.

    VIZIONARUL. Jonathan Eyal este apreciat. Si de apreciat. Pe langa atributiile pe care le are ca director al thinktank-ului britanic, Eyal a facut parte din delegatia Londrei la Conferinta pentru Securitate si Cooperare din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. S-a numarat printre mai multi experti ONU care au pregatit planul de pace pentru fosta Iugoslavie si a publicat doua carti-document, in care si-a spus parerea referitor la erorile Occidentului in criza din Balcani dupa 1991. In prezent, Jonathan Eyal este consilier in Comisia de Aparare din cadrul Parlamentului britanic.

    "Viitorul consta in aranjamente transatlantice ad-hoc, situatii temporare in care europenii vor fi intotdeauna pe locul al doilea. Pentru tari precum Romania, acesta nu este neaparat un dezastru, daca fiecare guvern roman care va veni la putere isi va aminti ca intotdeauna va servi mai bine interesele Romaniei daca se va asocia mai degraba cu SUA si Marea Britanie, decat cu ciudata structura pe care o creeaza acum francezii si germanii", scria Eyal in articolul "Batalia pentru Alianta". Cand vine vorba despre UE, el aminteste de numeroasele "rabufniri" ale Uniunii. "Sa nu uitam ca Uniunea este putin schizofrenica. Intotdeauna vrea sa sugereze ca este o entitate aparte, cu o legislatie aparte, cu un caracter aparte de cel al Statelor Unite. In acelasi timp, fiecare stat din UE incearca tot timpul sa mentina prezenta militara americana in Europa. Fara aceasta prezenta, Europa va fi periclitata, cel putin din punct de vedere militar." (Anca Aldea)

    MINISTRUL ISRAELIAN
    Avraham Poraz, in Knesst
    Avraham Poraz este primul evreu nascut in Romania care a detinut un portofoliu guvernamental de prim rang intr-un cabinet israelian. Traseul prin viata al lui Poraz a fost unul plin de satisfactii profesionale.

    Desi s-a nascut la Bucuresti in 1945, familia lui Avraham Poraz este moldoveana, originara din Dorohoi. Familia a emigrat in Israel in anul 1950. Avraham Poraz s-a declarat intotdeauna mandru de originea sa.

    El spune ca "evreii originari din Romania au cautat si au reusit sa se incadreze in populatia tarii nu ca romani, ci ca israelieni, dand oameni de valoare in toate domeniile. Si chiar daca generatiile viitoare nu vor mai vorbi romaneste, este important ca traditia si istoria evreilor din Romania sa se transmita mai departe". Mai mult, el a insistat asupra faptului ca "multi evrei din Israel, 400.000, provin din Romania, tara cu care statul evreu are relatii bune". (Ana Ilie)

    "DOFTORUL DE CAP"
    Un modovean de-al nostru, din Falticeni, a plecat in Statele Unite pentru a-si face o viata mai buna. Evreu de origine, si nascut in 1939 pe plaiurile moldovene, Eliot Sorel a devenit in State un lider recunoscut in domeniul psihiatriei si al medicinei generale, profesor, doctor si consilier. A studiat la Paris, Londra si New York. Are cursuri de specializare in psihiatrie si este membru al Colegiului american de psihiatrie, membru de onoare al Asociatiei americane de psihiatrie. Preda la Universitatea Georgetown si a publicat numeroase lucrari de referinta in domeniul sau.

    Prima sa dragoste ramane insa Romania, si nu conteneste sa si-o exprime, cu pasiunea si harul de povestitor specific moldovenilor. El insusi declara ca s-a nascut "in unul dintre cele mai spirituale contexte ale Romaniei, nordul Moldovei si sudul Bucovinei, in Falticeni", oras "binecuvantat cu oameni de mare creativitate". Ceea ce Eliot Sorel a purtat intotdeauna in inima, prin peregrinarile sale prin lume, a fost "aspectul prieteniei, al legarii de pamant, de sat, de natura, de cultura", pe care le-a invatat in Romania. "Toate acestea au izvorat din acest mic locas al nordului Moldovei si continuu sa beau din el, si, cu ajutorul lui Dumnezeu, avand sanatate si putere, vreau sa continuu de a-l impartasi si cu altii, din Romania si din lume", spune doctorul. E drept, cateodata, marturiseste Sorel, il mai apuca dorul de tinuturile natale. (Ana Ilie)

    POLITICHIA SI PATRIOTISMUL

    Eliot Sorel se simte cel mai bine atunci cand vorbeste despre cultura romaneasca, despre care are numai superlative. "E intr-adevar o cultura, in primul rand, milenara, cu radacini profunde in aceasta regiune, dar si in Europa, cu o traditie de spiritualitate si de supravietuire extraordinara, cu o legatura solida latinica, care a fost intrerupta pe o durata de ani in timpul comunismului, dar care se reface, se reinnoieste, si cred ca Romania va reinflori intr-un mod deosebit." Dar patriotismul lui Sorel nu se opreste aici. Si politica este un subiect favorit, mai ales daca este vorba despre politica Romaniei si felul in care aceasta se vede de la Washington. (Ana Ilie)

    DECORAT DE JACQUES CHIRAC

    Meir Rosenne a fost numit ambasador in Franta, in 1979, post in care a activat timp de patru ani. Rosenne a fost distins de presedintele Frantei cu Legiunea de onoare cu gradul de comandor, decoratie instituita de Napoleon Bonaparte in 1802 pentru a rasplati servicii militare si civile aduse Frantei. In 1983 si-a continuat activitatea diplomatica la Washington, unde a fost numit ambasador, functie pe care a ocupat-o pana in 1987. Notorietatea a obtinut-o si datorita renumelui de artizan al pacii cu Egiptul. (Irina Cristea)

    DIN IASI LA "CURTEA" FRANTEI, DIPLOMATUL A UIMIT LUMEA

    Meir Rosenne a ajuns, din Iasiul natal, in doua dintre cele mai importante capitale ale lumii, unde a reprezentat diplomatia israeliana. Educat la Sorbona, trimis in SUA si in Franta ca principal reprezentant al Israelului, decorat cu Legiunea de Onoare a Frantei sunt doar cateva detalii din CV-ul lui Meir Rosenne. Traseul diplomatului care lucreaza, in prezent, la una dintre cele mai importante firme de avocatura din Israel este cu atat mai interesant cu cat a inceput in Romania, mai precis la Iasi, unde Meir Rosenne s-a nascut in 1931. A parasit tara la varsta de 13 ani, cand familia sa a cautat sa se puna la adapost de prigoana nazista. Prima oprire a fost Turcia, unde a ajuns la bordul unui vapor. Dupa o scurta escala in aceasta tara, familia lui Rosenne a luat drumul Palestinei. Fostul diplomat se poate lauda insa cu mult mai mult decat cu o copilarie in care a vazut cu ochii lui ororile razboiului. Si-a facut studiile la prestigioasa Universitate de la Sorbona, unde a fost coleg cu actualul presedinte al Frantei, Jacques Chirac. (Irina Cristea)
    ×