x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Intr-o aura de mister

Intr-o aura de mister

de Dana Cobuz    |    26 Feb 2007   •   00:00
Intr-o aura de mister
SECRETE DE FAMILIE
Gica Petrescu a ridicat discretia la rang de virtute, adapostind astfel micile sale secrete.

Mai rar intalnesti oameni a caror viata personala sa fie atat de ermetica, precum s-a intamplat in cazul cuplului Gica Petrescu - Cezarina Moldoveanu. Cu atat mai mult cu cat amandoi au fost oameni de lume, artisti care au frecventat medii sociale in care, de altfel, se leaga multe prietenii si confesiunile nu ar fi greu de facut. Si, totusi, mai nimic din viata privata a celor doi nu a "transpirat" in cercul de prieteni si apropiati. Secretomanie? Bun simt? Strategie de marketing? Nimeni nu va sti vreodata. Cert este ca o data cu maestrul au disparut si secretele familiei sale.

NU S-A VAITAT. Colaboratorii l-au apreciat pe Gica Petrescu pentru felul in care s-a dedicat muzicii si nu l-au blamat niciodata pentru felul in care pastra secreta viata sa privata. "A fost un om mandru. Niciodata nu s-a plans ca nu se simte bine, ca il doare ceva. A tinut totul intre peretii casei lui", spune Florentina Satmari, realizator tv. Asa a si inchis ochii, fara sa se vaite de ceva cuiva. "Se spune ca ar fi fost mai in varsta decat zicea el ca este. Dar asta nu dovedeste decat ca a iubit mai mult scena. Pe nenea Gica l-am iubit cu totii pentru cantecul lui, pentru geniul lui si pentru ce a insemnat si va insemna in muzica noastra", continua colaboratoarea maestrului.

IN GRABA. Discretia a guvernat viata cuplului Petrescu - Moldoveanu. Atat in viata, cat si in moarte. "Nea Gica a tinut secret chiar si decesul sotiei lui, asa cum toata viata lui a fost o cutie inchisa. Viata lui privata a fost o carapace pentru cei din jur. Poate doar Aurel Felea si Henry Malineanu sa fi stiut cate ceva, dar si ei au plecat din aceasta lume, cu secret, cu tot", spune Florentina Satmari.

"Isi trata colegii de breasla cu respect, dar cu raceala. In schimb, glumea si era spiritual cu cei aflati la inceput de cariera"
Florentina Satmari
realizator tv

Cei apropiati n-au inteles niciodata de ce Gica nu a vrut niciodata sa i se stie varsta. Nici a lui, nici a sotiei lui. "Cand Cezarina a murit, a doua zi a incinerat-o, iar a treia zi a inhumat-o la Cimitirul Bellu, unde am fost prezenti o mana de oameni. Cei mai multi aflaseram tragica veste din intamplare. Nea Gica a pus cu mainile lui urna cu cenusa Cezarinei in mormantul parintilor lui. Toata procesiunea a durat o jumatate de ora. O inmormantare fara coliva, cu doar cativa prieteni alaturi de el. Maestrul s-a scuzat ca nu a facut pomana, pentru ca aceasta a fost dorinta Cezarinei. Pe crucea sotiei lui nu a fost trecuta decat data decesului, nu si cea a nasterii!", isi aminteste realizatorul tv. Nici ca artist nu a fost prea sociabil. In studioul de inregistrari, nea Gica era un singuratic. Cu toate ca pe platourile televiziunii sau pe scena teatrului de revista a facut cuplete memorabile, duetele nu i-au fost niciodata pe plac. "Erau Ioana Radu, Mia Braia, Dorina Draghici si alte doamne cu voci minunate cu care ar fi putut canta. Dar, nu! A preferat sa fie singur!", povesteste Florentina Satmari.

LUMEA VORBESTE. In jurul oricarui mister se tes lesne legende. Nu-i de mirare ca au aparut numeroase povesti despre Gica Petrescu cel zgarcit. Se spune ca la marele cutremur, cand toata lumea era innebunita de dezastrul din Bucuresti, nea Gica ar fi iesit in fata blocului in care locuia imbracat in pijamale si cu o cutie cu bijuterii in mana. O alta legenda zice ca, dupa moartea Cezarinei, Petrescu ar fi facut pierdut testamentul ei, astfel incat sa-i ramana lui toata averea. Desi sotia lui avea numeroase bijuterii scumpe, nici unul dintre apropiati nu le-a mai vazut dupa disparitia ei. Mai umbla o informatie, neconfirmata oficial, ca Gica Petrescu ar mai fi fost casatorit o data, cu Sorina Dan (colega la Teatrul de revista), ulterior maritata cu Mircea Crisan si emigrata in Israel.
×