x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Invataturi despre mediu

Invataturi despre mediu

de Sebastian Lazaroiu    |    20 Noi 2006   •   00:00
Invataturi  despre mediu
ROMANI
Despre poluare si relatia dintre om si mediul care il inconjoara s-a vorbit destul de putin in Romania.

E greu sa-i convingi pe oameni sa manance sanatos atunci cand de fapt adevarata problema a multora e ca nu au ce manca. E greu sa-i convingi pe cei din zonele marilor poluatori industriali ca anumite intreprinderi trebuie inchise, cand ei nu-si doresc decat un loc de munca. In general se observa o relatie paradoxala intre nivelul de dezvoltare economica a unei tari sau a unei zone si sensibilitatea locuitorilor la problemele de mediu. Aceasta este cu atat mai scazuta, cu cat probleme economice de zi cu zi impovareaza mai mult gospodariile. Dar chiar si de la un nivel de dezvoltare mai inalt se poate discuta de miopia oamenilor, atunci cand de exemplu marile orase incep sa se dezvolte intr-un ritm alert la nivelul infrastructurii si cei mai multi locuitori vor sa se bucure de confortul autoturismului personal, cand de fapt aerul devine irespirabil.

MISCARILE ECOLOGISTE. In Romania miscarile ecologiste nu au avut mare priza in ultimii 16 ani de democratie. Daca la inceput ele puteau sa canalizeze expresia politica a celor "apolitici" (votai PER sau MER, pentru ca nu trebuia sa te raportezi la confruntarile dintre comunisti si neocomunisti), cu timpul a disparut si aceasta atractie a "neutralitatii de tip ecologic". Si totusi, datele acestui sondaj arata ca romanii sunt din ce in ce mai constienti de problemele ecologice din locul in care traiesc. De exemplu, cei mai multi cred ca in orasul in care traiesc exista putina vegetatie, aerul si apa sunt foarte poluate, exista prea mult zgomot, prea multe chimicale in alimente. Preocupare declarata a oamenilor pentru aceste probleme are si ea niveluri foarte ridicate, in vreme ce autoritatile sunt percepute ca fiind mai degraba indiferente fata de conservarea mediului natural.

AGENDA POPULATIEI. Daca ar fi sa ne raportam la aceste date de sondaj ar insemna ca un partid ecologist ar aduna suficiente voturi astazi cat sa guverneze singur. In realitate, trebuie sa nuantam o asemenea predictie. E adevarat ca existenta unei miscari ecologiste puternice ar putea capta atentia multora la viitoarele alegeri. Ar putea insemna chiar un scor bun care sa permita unui partid de aceasta factura intrarea in Parlament. Ar trebui sa fim sceptici fata de scenariul unei miscari de masa in promovarea acestor idei. Pentru ca in comparatie cu alte probleme, tot ce tine de ecologie ocupa un loc nesemnificativ pe agenda populatiei.

TINERII SUNT MAI ACTIVI. Totusi exista anumite categorii care ar putea fi activate si mobilizate in sprijinul protejarii mediului. Cei mai avuti, mai tineri, mai educati, de exemplu, un electorat care s-a regasit pana acum in ideologia de centru-dreapta ar putea sa-si schimbe in parte preferinta spre o asemenea miscare ecologista.
Un pet, doua peturi, trei peturi… dezastru

Sondajul arata ca 27% dintre romani ar fi dipusi sa se inscrie intr-o organizatie care isi propune sa protejeze mediul inconjurator si 29% chiar sa voteze un partid de orientare ecologista. Tot 27% declara ca ar putea sa participe la manifestatii de protest impotriva poluarii, idee care, iata, ar putea scoate in strada multimi mai numeroase decat sindicatele. Asadar, chiar daca au mai existat si pana acum, "verzii" ar putea fi reinventati in Romania. Cu destul de mult succes.

Romanii au avut nesansa sa se confrunte in ultimii ani cu fenomene naturale care au fost puse pe seama defrisarilor, poluarii excesive si asta ar fi putut sa-i faca mai constienti de riscurile la care ii expune tehnologia moderna si industrializarea in ritm rapid. Observam si in acest sondaj sensibilitatea la schimbarile de clima, inundatii, incendii, seceta, disparitia unor specii de animale.

Trei sferturi cred ca lipsa atentiei fata de mediu inconjurator va duce la un dezastru planetar. Aceste scenarii apocaliptice care circula de mult timp pe diferite canale in societatile occidentale au inceput sa fie transmise si la noi mai des in ultimul timp. "Semnele" acestei apocalipse ecologice se vad deja in unele zone din Romania, cum se vad si la nivel global, prin intermediul mass-media.

SOCOTEALA DE ACASA… Dar diferenta intre opinie si comportament se vede cel mai pregnant atunci cand ii intrebam pe aceiasi oameni ingrijorati de degradarea mediului natural daca au plantat vreodata un pom, daca au curatat locul pe care s-au relaxat la padure sau iarba verde, daca arunca pe jos gunoaie. Cei mai multi (peste 53%) spun cu sinceritate ca au fost in asemenea situatii in care au incalcat regulile de comportament in mediul rural.

Familia, scoala si mass-media raman cele mai importante surse de informare si canale prin care oamenii pot primi invataturi despre pericolul degradarii mediului inconjurator. Sunt inca putine campanii mediatice in acest sens, inca sanctiuni usoare pentru cei care incalca regulile, chiar daca multi cred ca stiu despre ce e vorba.

Uneori educatia de manual, vorbele golite de continut tin locul unei educatii active in problemele de ecologie. Si din aceasta cauza fiecare asteapta de la ceilalti ceea ce el insusi nu respecta.

Date despre cercetare

  • Sondaj de opinie reprezentativ la nivel national, realizat de CURS
  • Esantion: 2.000 de subiecti Univers de esantionare: persoane cu varste de peste 18 ani.
  • Tipul esantionului: probabilist, selectie aleatorie a punctelor de esantionare si a subiectilor.
  • Eroarea maxima: +/-2,2%, la o probabilitate de 0,95.
  • Perioada: 9-15 martie 2006
  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie