x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Izbanzi si erori

Izbanzi si erori

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    02 Oct 2006   •   00:00
Izbanzi si erori
MIRCEA ALBULESCU
De 50 de ani in ochii si in inimile noastre. Prietenii ii spun Conu’ Iorgu.

Marturie. "Ma numesc Albulescu V. Iorgu. Sunt fiul lui Vasile I. Albulescu si al Olgai F. Albulescu. Intreaga mea activitate artistica se desfasoara sub numele de Mircea Albulescu. Sunt nascut in Bucuresti, la 4 octombrie 1934.

Am absolvit Scoala Medie de Arhitectura in anul 1952 cu diploma de Conductor Arhitect. Apoi Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. Actor la Teatrul Municipal din Bucuresti, 1956-1967, actor la Teatrul de Comedie din Bucuresti, 1967-1975, actor la Teatrul National din Bucuresti, 1975-1998. Actor... Pensionar din februarie 1998. Actor-pensionar.

CARIERA. Intreaga mea viata artistica insa nu ar fi fost, nu este si nu va fi (cat va fi fiind), fara truda si rabdarea dumnezeiasca a dascalilor mei Aura Buzescu, Beate Fredanov, Ion Sahighian, A. Pop Martian, Sandina Stan, Ion Cojar.

Dar dincolo de rolurile in teatru sau film, fara indoiala cea mai prodigioasa dintre activitatile mele artistice este cea din studiourile Radiodifuziunii. Cred, de altfel, ca nici un actor, chiar dintre cei mai activi si mai longevivi, nu poate intruchipa pe scena un asemenea numar de personaje. Cariera mea de actor al Teatrului National Radiofonic cuprinde un larg spectru de caractere din literatura autohtona si universala. Nu voi numi nici un spectacol radiofonic pentru a nu nedreptati printr-o vinovata omisiune vreun regizor, redactor, inginer de sunet si toti ceilalti colegi care in aproape o jumatate de secol mi-au aratat increderea lor oferindu-mi posibilitatea de a ma intrece cu atatea si atatea partituri celebre. Adept, ce e drept in ultimul rand, al metodei statistice de evaluare a luminii propovaduite de un artist, mi-as ingadui, nu fara spaima, sa estimez un spectacol de Teatru Radiofonic sau o prezenta in emisiuni culturale ale Radioului pe luna. Mi-e si teama sa fac un calcul. Pe langa faptul ca pana si teza mea de doctorat are ca subiect Teatrul Radiofonic. Iar daca la asta mai adaug spectacolele realizate ca realizator... Doamne, fereste-ma de trufie desarta!"

EXPLICATIE. Acest text poate fi gasit si pe site-ul Teatrului National din Bucuresti, ca o marturie de credinta intr-o profesie pentru care Mircea Albulescu si-a picurat, zi de zi, viata pe scandura uneori nedreapta a scenei. Sunt vorbe ce vin in urma unei jumatati de veac de "succese si greseli", dupa cum declara actorul candva, caci "am avut prilejul sa invat din biruintele unor mari actori. Cand nu le-am urmat «sfatul», am facut greseli".

Mircea Albulescu in "Cabotinul", regia Alice Barb, TNB

"Din cauza dragului meu Mircea Albulescu m-am apucat eu de teatru. Dupa ce l-am vazut in "Inghititorul de sabii", am stiut deindata ce vreau sa fac. Generos si cald, este una dintre cele mai frumoase intalniri din viata mea profesionala, dar si umana" - Alice Barb, regizor

"Mircea Albulescu imi este coleg de peste 30 de ani, cu multe succese in film, radio si teatru. "Profesionistul", regia Horea Popescu, "De partea cui esti", regia Radu Beligan... E un actor de la care pana si un coleg cu experienta are enorm de invatat" - Costel Constantin, actor

×
Subiecte în articol: actor albu editie de colectie