x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie La taifas cu Tito si Gomulka

La taifas cu Tito si Gomulka

de Mihai Stirbu    |    23 Ian 2006   •   00:00
La taifas cu Tito si Gomulka
PRIN VECINI
Vizite scurte si dese. Nicolae Ceausescu a bifat pe lista sa de calatorii externe Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, RF Germania, RD Germana, Cehoslovacia si Polonia.

Intr-un interviu acordat de Nicolae Ceausescu in 1973 lui Karl Neuman, seful biroului din Viena al Televiziunii I (A.R.D.) din RFG, acesta a declarat ca "intre unele tari socialiste au existat intr-adevar si exista o serie de deosebiri de pareri si chiar divergente". Intre Republica Socialista Romania existau relatii de prietenie cu o serie de tari socialiste, chiar vecine. Aceste relatii erau concretizate in vizite comune si semnarea unor acorduri. Din sirul de tari enumerat mai sus, prima invitatie pe care a acceptat-o tovarasul a fost cea a RSF Iugoslavia. La 29 mai 1968, Nicolae si Elena Ceausescu au participat la convorbiri cu delegatia iugoslava, condusa de Iosip Broz Tito. De asemenea, s-a semnat un comunicat comun. Oaspetii romani au vizitat uzine si piata agroalimentara. Tot in aceasta formula vor reveni in 1976, intre 8 si 11 septembrie. Au avut loc convorbiri cu presedintele Tito, s-au semnat documente oficiale, tovarasului i s-a conferit titlul de "Cetatean de onoare" al orasului Belgrad si s-au vizitat obiective turistice si industriale.

Intalnire cu activul muncitoresc de partid si obstesc al unei intreprinderi din Varsovia, Polonia

POLITETURI. Au fost date dineuri oficiale in cinstea cuplului ceausist de catre presedintele RSF Iugoslavia, Serghei Kraigher, presedintele RS Slovenia, Draja Marlovici, presedintele RS Serbia. Doi ani mai tarziu, Iugoslavia va fi din nou gazda presedintelui roman. Intre 16 si 17 noiembrie 1978, au avut loc convorbiri cu presedintele Tito si cu presedintele Serbici Dobrivoe Vidici. Lui Ceausescu ii este conferit ordinul "Erou al muncii socialiste". Alte vizite in aceasta tara au avut loc intre 22-24 octombrie 1980 si 25-27 octombrie 1982. Intre 15-17 august 1968, o delegatie de partid si de stat, condusa de N. Ceausescu, s-a aflat intr-o vizita oficiala in RS Cehoslovaca. Au avut loc convorbiri cu presedintele RS Cehoslovace, Ludvik Svoboda, in urma carora s-a semnat Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutuala dintre cele doua tari. De asemenea, s-au depus coroane. Alte vizite au mai avut loc in 1972 (25-26 ianuarie) si in 1981 (19-21 mai).

Dupa vanatoare, in curtea resedintei guvernamentale Voden, RP Bulgaria

PRIETENIE SINCERA. Intre 19 si 20 mai 1969, Ceausescu s-a aflat in Polonia, unde au avut loc convorbiri si a fost semnat un Comunicat comun cu presedintele Wladyslav Gomulka. Tot aici va reveni in 1984, intre 4 si 14 iunie, pentru a conferi ordinul "Steaua RPR" pentru Wojciech J"ruzelski. Ultima oara cand Nicolae a calcat pe pamant polonez a fost in anul 1985, intre 22 si 26 aprilie, cand s-a semnat Tratatul de la Varsovia. La vecinii din sud, Nicolae si Elena vor efectua prima vizita in 1974 (11-12 mai), unde vor participa la convorbiri cu presedintele Todor Jivkov. Urmatoarea vizita in RP Bulgaria se va inregistra intre 12 si 14 octombrie 1982, apoi intre 7 si 9 octombrie 1987. Au avut loc convorbiri cu Todor Jivkov, presedintele Consiliului de Stat al Bulgariei, s-au depus coroane la mausoleul lui Gheorghi Dimitrov, Ceausestii au participat la dineul oferit de gazde si s-au deplasat la Plovdiv la Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Pomiculturii din cadrul Complexului de Cercetari Stiintifice si de productie "Gheorghi Dimitrov".

GERMANIA DE EST SI DE VEST, CALCATE DE CEAUSESCU


Elena Ceausescu alaturi de Nicusor intr-un moment de relaxare in RFG
La 7 octombrie 1949, Germania de Est s-a declarat stat independent, cu capitala la Berlin, sub numele de Republica Democrata Germana. Simultan cu declararea Republicii Democrate Germane, Germania de Vest (Zona de Ocupatie Vestica a Germaniei, aflata sub controlul trupelor americane, engleze si franceze) s-a declarat stat independent, sub numele de Republica Federala a Germaniei, sau RFG, avand capitala la Bonn.
Intre 8 si 10 iunie 1977, tovarasul Ceausescu a efectuat o vizita in Republica Democrata Germania. Au avut loc: convorbiri oficiale cu secretarul general al CC al PSUG, Erich Honecker, presedintele Consiliului de Stat al RD Germania, in urma carora este semnata o Declaratie comuna, depunere de coroane, vizitarea unor obiective turistice (ansamblul muzeal Swinger, muzeul Pergamon), si participarea la dineurile oficiale. Printre participantii la festivitatile prilejuite de implinirea a 40 de ani de la infiintarea Republicii Democrate Germane care au avut loc la Berlin, intre 6-8 octombrie 1989, s-au aflat si Nicolae Ceausescu si Constantin Dascalescu, Mihail Gorbaciov, Erich Honecker si Todor Jivkov.
Intre 26 si 30 iunie 1973, a avut loc "Vizita presedintelui Nicolae Ceausescu in Republica Federala Germania. In cea de-a treia zi a vizitei, presedintele N. Ceausescu, tovarasa Elena Ceausescu, persoanele oficiale romane care-i insotesc au fost oaspetii unor importante unitati economice din RF Germania. In marile intreprinderi vizitate - «Gutehoffnugshütte» si «Volkswagen» a fost subliniata importanta conlucrarii economice dintre cele doua tari. La Hamburg, marele port vestgerman, care joaca un rol important in dezvoltarea relatiilor dintre RF Germania si Romania. Pretutindeni, oaspetilor romani li s-a facut o primire plina de caldura, reflectand pretuirea fata de politica Romaniei, stima fata de personalitatea tovarasului N. Ceausescu." (Romania libera, vineri, 29 iunie 1973). De altfel, Romania a fost prima dintre tarile din Europa de Est care a deschis calea colaborarii cu RFG.

In vizitele oficiale, tovarasul venea cu mancarea de-acasa.Insa, nu spunea "ba" la ospetele iugoslave

UNGURUL VISA LA O AUTONOMIE


"Relatiile cu Ungaria au mers prost la nivel inalt, pentru ca acestia visau la cel putin o autonomie a Transilvaniei", este de parere Stefan Andrei, fostul ministru de Externe comunist. Intre 24 si 26 mai 1967, secretarul general al CC al PCR, Nicolae Ceausescu, s-a aflat in capitala ungara. "Ungarii pomeneau si de infiintarea unui stat in stat in zona secuimii, dar in orice caz cu o iesire spre frontiera prin Satu-Mare sau Bihor, chiar cu model Berlin pentru Cluj. Voiau ca limba maghiara sa fie oficiala ca si limba romana", conchide Stefan Andrei.

14 MAI 1955, DATA SEMNARII TRATATULUI DE LA VARSOVIA


Pactul de la Varsovia sau Tratatul de la Varsovia, numit in mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare si asistenta mutuala a fost o alianta militara a tarilor din Europa Rasariteana si din Blocul Rasaritean, care voiau sa se apere impotriva amenintarii pe care o percepeau din partea aliantei NATO (care a fost fondata in 1949). Crearea Pactului de la Varsovia a fost grabita de integrarea Germaniei de Vest "remilitarizata" in NATO prin ratificarea de catre tarile occidentale a Intelegerilor de la Paris. Tratatul de la Varsovia a fost initiat de catre Nikita Hrusciov in 1955 si a fost semnat la Varsovia la 14 mai 1955. Pactul si-a incetat existenta la 3 martie 1991 si a fost in mod oficial dizolvat la intalnirea de la Praga, la 1 iulie 1991. La 26 aprilie 1985, a avut loc, la Varsovia, intalnirea la nivel inalt a conducatorilor de partid si de stat ai tarilor participante la Tratatul de la Varsovia; semnarea Protocolului cu privire la prelungirea duratei de valabilitate a Tratatului pe urmatorii 20 de ani, si, ulterior, pe inca 10 ani. Romania a fost reprezentata de N. Ceausescu, RP Ungaria - Janos Kádár, URSS - Mihail Gorbaciov, RP Polona - Wojciech J"ruzelski, RP Bulgaria - Todor Jivkov, RD Germana - Erich Honecker, RS Cehoslovaca - Gustav Musak.

A FOST SI DE RAS, SI DE PLANS


Stefan Andrei isi aminteste de o anumita vizita care era sa nu mai aiba loc in Iugoslavia. "Tito, omologul lui Ceausescu, a decis sa nu mai vina la aeroportul din Belgrad sa intampine delegatia. Suntem intampinati de vicepresedintele Iugoslaviei, ministrul de Externe..." Desi era pe aeroportul tarii-gazde, Ceausescu era decis sa nu mai onoreze vizita. "Mi-a spus sa iau masuri si sa rezolv problema". A mers personal la tov. Tito care se gasea in Slovenia la o resedinta. L-a convins sa ii primeasca pe aeroportul de acolo.
×