x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Legislatie

de Costin Anghel    |    25 Sep 2006   •   00:00
Legislatie
POLITICILE NATALITATII
Actuala legislatie referitoare la mama si copil, la protectia familiei incearca sa faca uitata legislatia "represiva" din epoca ceausista. O discutie despre ieri si azi...

Vremurile s-au schimbat, legislatiile asemenea. Romania se pregateste sa intre in Uniunea Europeana cu o politica de sprijinire a familiei moderne, cu aspiratii europene. Dna Maria Muga, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ne-a vorbit despre trecut, prezent si aspiratii de viitor.

TRECUT. "Exista acea posibilitate ca femeia sa primeasca o indemnizatie suplimentara daca devenea mama eroina. «Mama eroina» este o chestiune strict legata de regulile unui alt tip de societate. O societate comunista, unde totul era legat de planificare, inclusiv vietiile noastre. Cati copii trebuie sa facem, cand trebuie sa ne casatorim, cand si unde trebuie sa ne angajam. Trebuia sa fim pionieri, comunisti, membri de partid. Eu consider ca este un instrument total depasit, nu are nici o legatura cu ceea se intampla azi in legatura cu politica de sprijinire a familiei pentru cresterea si ingrijirea copilului", apreciaza Secretarul de Stat.

Potrivit domniei sale, romanii nu sunt intr-o competitie pentru castiguri banesti, dimpotriva, familia este lasata libera sa decida daca poate sau nu sa aduca pe lume un copil si daca decizia este pozitiva, statul intervine si o sprijina. "Asta este politica actuala a statului roman in conditiile in care vorbim de cu totul o alta societate. Atunci era un instrument direct de fortare a cresterii natalitatii in conditiile in care cresterea natalitatii era o politica de partid", continua doamna Muga. Totusi, o data cu liberalizarea avorturilor, dupa 1990, ceva trebuia facut. Astfel a aparut masura de educare si informare a familiei, a planning-ului familial. "Nu poate sa intervina statul cu un instrument precum cel al stimularii mamelor eroine, pentru cresterea natalitatii. E ca si cum am vaccina o femeie sa faca cat mai multi copii, nu asta este solutia".

DIFERENTE. "Exista o diferenta majora intre ceea ce se intampla atunci cand masurile «eficiente» de sprijinire a familiei trebuiau sa duca la cresterea natalitatii erau de fapt destul de reduse fata de ceea ce facem acum. Atunci mama nu putea sta acasa si sa fie platita pentru a-si creste copilul. Nu existau toate aloca-tiile care exista acum. Atunci vorbeam de mama, acum vorbim de parinti. De ceea ce se bucura mamica, cu mici exceptii, se poate bucura si tatal. Actuala legislatie romaneasca, precum si cea europeana, vizeaza sustinerea familiei in totalitatea sa si nu dorinta de a pune niste epitete propagandistice."

LEGI. Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON). Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 300 lei (RON). Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizatiei prevazute este de 600 lei (RON), iar cuantumul stimulentului lunar va fi de 100 lei (RON).

ALOCATIA PENTRU COPIII NOU-NASCUTI

Mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii, in cuantum de 195 lei (RON). Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru copiii nou-nascuti se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitia primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.
Alocatia prevazuta se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci cand mama nu este in situatia de a beneficia de acest drept.
Alocatiile se acorda pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia.
×
Subiecte în articol: mama copilului familiei editie de colectie