x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Li-li-li-la-la-la-lo, Vijelie la misto

Li-li-li-la-la-la-lo, Vijelie la misto

de Catalina Iancu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Li-li-li-la-la-la-lo, Vijelie la misto
FARA PARTITURA!
"Am har de la Dumnezeu si dar de la nasu’ meu!" Hai leri leri le, hai lilile! Aventurile lui Vali Vijelie. De la emisiune si nu numai. Pa-pam para pa-pam!

Unde credeti ca ne-am intalnit cu Vali Vijelie? La Vita de vie. La studioul de inregistrari al lui Adi Despot. Era in febra inregistrarilor pentru Revelion. Intram direct in subiect. Cine-i Vali si cum a aparut Vijelie-n muzica? "M-am nascut in Bucuresti, dar am copilarit la Giurgiu. Mama mea e de-acolo, iar tata e dintr-un sat de langa Bucuresti, se numeste Padureni. Sa scrii in paranteza, sat de lautari! Din clasa a VI-a m-am mutat in Militari. Numele imi vine de la un var de-al meu care canta muzica lautareasca foarte bine. Iar eu l-am copiat. Imi placea foarte mult, era idolul meu, asa ca mi-am pus numele Vijelie. Numele meu adevarat e Rusu Valentin."

DILEMA LUI VIJELIE. Cum a nimerit in lumea manelelor? "Eu am o vorba: «Am har de la Dumnezeu si dar de la nasu’ meu». Acest gen il cant de mic copil. Eu am invatat sa cant pe prispa." Dar Vijelie mai are si-o dilema. In legatura cu maneaua. "Eu vreau sa apara criticul ala muzical care sa-mi spuna care-i definitia manelei. Un ritm, doua note, trei acorduri. Dar nimeni nu zice clar ce-i maneaua. Ca se mai canta si-n Oltenia, si-n Dobrogea, ca-i cu influente, ca-i lautareasca. Fiindca si muzica lautareasca a luat din toate genurile si a construit ceva. Poate noi cantam ceva la misto si prinde. Pa-pam pa p’ pa-pam! Si atunci ii zice manea si e buna. Da’ poate pentru noi e doar un joc. Si care-i diferenta?"

VALOAREA. "In general, noi, romanii (atentie, nu numai rromii), suntem niste muzicanti extraordinar de buni. Mergem pe-afara si-i impresionam pe cei mai mari muzicanti. Ei ca sa ne impresioneze pe noi tre’ sa studieze mult mai mult. Am fost in Franta cu Ionica Minune. Si-au venit cei mai mari muzicieni ai Operei. Toti cu partiturile-n fata. Eram intr-un loc privat si hai sa cante si Romania. Si-am furat de la aia doua note, de la aia trei acorduri si-am facut piesa pe loc. La-la-li lo-lo-lo si-am dat-o pe manea: hai le-ri le-ri-le, hai li-li le, fara partituri, fara nimic. Si la toti le-a placut, li s-a parut ceva deosebit. Dar noi am facut-o in gluma, in joaca."

BANII. Cat de bogat este Vali Vijelie? "Eu sunt bogat sufleteste. Pentru ca am o familie care ma mandresc cu ea. Poti sa ai bani de sa n-ai unde sa-i tii. Daca n-ai cu cine sa-i imparti, esti cel mai amarat om. Poti sa ai nu stiu ce averi. Daca n-ai pe cine sa bucuri, tot degeaba. Dar nu trebuie sa respecti un om dupa cati bani are. Cei mai buni prieteni ai mei nu sunt bogati. Dar cel mai bun prieten al meu stii care e? Buzunarul! Ca ce bagi in el aia gasesti. Cunosc oameni care au foarte multi bani, dar sunt nefericiti. Eu, daca castig doi lei sau 100.000, ii duc acasa la familie. Si incerc sa le creez copiilor un viitor. Ca poti sa fii Vijelie un an, douaj’ de ani, dar nimic nu tine vesnic." Prima TV il plateste pentru emisiune. "Pentru orice lucru in viata esti platit. Esti platit financiar sau sufleteste." Iar de la cantari, fara numar, fara numar... "Se aduna, acolo, niste milioane, dar se impart. Ca sunt multi in orchestra si, daca faci socoteala, o sa vezi ca nu mai raman asa de multi."

IDOLI SI FEMEI. Daca tot canta despre atatea iubite, l-am intrebat daca si-a inselat partenera. Zambeste pe sub mustata. "Am sa-ti raspund cu o intrebare: cunosti vreun barbat cu bani care nu-si insala partenera?" Ba bine ca nu! Si le insala si cei fara bani, d’apoi cei cu bani?! "Mai rau e de aia care nu recunosc. Ochii vad, inima cere! Orice femeie, cu sau fara obligatii, de ce se imbraca frumos? Ca se duce doar pan’ la paine?! Vrei sa-ti spun eu? Ca sa atraga!" Dar ce personaj istoric i-ar fi placut sa fie? "Hitler!" Fac ochii mari. "Da, da, Hitler! Nu te uita asa! Crezi ca Hitler a fost un om rau, nu? Hai sa-ti spun ceva. E valabil nu numai pentru el, ci pentru noi toti. Nimeni nu e numai bun sau numai rau. Suntem si buni, si rai in acelasi timp. Fiindc-asa-i omul facut." Dar de ce si-ar fi dorit sa fie Hitler tot nu ne-a lamurit. I-o fi placut mustata lui?

SEXY STAR. Cine-i regele? Cine-i imparatul? Cine-i lordul? Cine-i, deci, cel mai "de valoare" manelist? "Toti! Toti cei care cantam manele suntem buni. Toti cei care cantam live, fara note. Pai, astia care canta pe note se incurca. Aia e treaba. Unii canta cu CD-ul ca nu se poate altfel. Dar astea sunt alte probleme. Ca la noi nu sunt posibilitati din cauza sunetului. Si de multe ori se intampla sa fie si spectacole kitsch. Esti pe scena si canti. Si faci tot posibilul sa iasa bine, dar de fapt nu-ti iese din cauza sunetului. Un spectacol la nivel inalt insemna 23.000 de wati, o orchestra mare in spate, cu lumini, si-atunci da-i si canta pana se darama blocul. Dar poate o data n-ai pofta sa canti, esti obosit, dar trebuie sa zambesti, sa vada lumea ca esti fresh. Gandeste-te ce inseamna sa nu dormi nopti la rand. Mi s-a intamplat de multe ori sa vreau sa stau acasa cu familia, dar nu puteam, fiindca ma chema meseria. Vrei sa-ti spun cand am ajuns acasa azi-noapte? Dimineata! Am avut o cantare. Sa stii ca nu e numai ce se vede la televizor. Oamenii cred ca manelistii au bani si atat. Ca apare cate unu’ la televizor de trei ori si se crede talent muzical. Si daca-l iei la bani marunti nu stie nici gama do major". Nu pot sa ma abtin si-i spun ce-a zis Adi Minune, ca, daca el moare maine, se termina cu manelele. Face o pauza, ridica din spranceana si-mi arunca o privire plina de subinteles. "Nimeni nu este de neinlocuit. Dar sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului!"

"La Prima TV s-a facut o selectie intre care eu am fost ales. Le trebuia un om spontan, un om care sa aiba familie. Puteau sa aleaga pe oricine. Cred ca si-au zis asa: Vijelie se distreaza, se plimba, taca-paca, hai sa-l luam!"

"Toate cantarile sunt importante, fiindca mergem sa ne facem meseria. Indiferent ca-s doi oameni sau ca-s 5.000. Si publicul vine la spectacole, ca romanii sunt oameni distractivi. Romanului daca-i dai papa si distractie e OK!"
Vali Vijelie, manelist

EXISTA PE NET "CODUL BUNELOR MANELE"
Cu ajutorul lui Radu Nicolau, a aparut pe www.muzicabuna.ro "Codul bunelor manele". Sau, altfel spus, "Cum sa faci o manea de succes in 10 pasi simpli". Iata reteta:
Pasul 1. Nume de bastan: Elvis, Florin Fermecatoru’, Englezu’ etc.
Pasul 2. Incultura generala obligatorie.
Pasul 3. IQ mai mic decat numarul de la pantofi. Castigarea unui loc in categoria prosti, dar multi.
Pasul 4. Posesie limuzina, castel, faraoanca, puradei.
Pasul 5. Rude-n puscarie.
Pasul 6. Imagine: bijuterii - lant, ghiul si bratara de aur - mai mult de 1/2 din greutatea corporala. Freza - doua parti gel, o parte par. Hainele - cat mai stralucitoare si de prost-gust: camasa alba sau neagra, pantaloni (preferabil negri), pantofi de lac, vesta, manta sau capa.
Pasul 7. Versuri: vocabular obligatoriu: bani, dusmani, tigani, golani, femei, fetite, printesa, bautura, dolari, aur, parai, lovele, milionar, Mercedes, celular, inima, suflet, Dumnezeu, viata, valoare. Interjectii: oooooooof, ah, sa-la-la, cicalaca-cichicha etc. Sunt admise: greseli gramaticale, verbe - conjugare si acord, substantive - plural la alegere, greseli de tipul "la toti", "lu’ copilu’ meu" si din seria "casa": "as vrea ca sa te regasesc". Versuri albe, rime cu acelasi cuvant, metafore duse la extrem ("floarea florilor", "sugativa-n portofel"). Cuvinte straine: "bambina", "ragazza".
Pasul 8. Subiecte: iubirea, relatiile (cu mai multe femei, reusite, nereusite), parasire (pentru altul/alta, pentru bani, pentru ambele), moarte. Familia (copiii, nevasta, fratele). Banii (detinerea lor in cantitati exagerate, risipa fireasca, invidia celorlalti). Lauda proprie (bogatie, bunastare, performante sexuale, sex-appeal, performante muzicale).
Pasul 9. Melodia. Instrumente consacrate: acordeon, orga proasta, instrument de suflat, tobe de sintetizator cu generozitate. Voce: optionala si/sau chinuita, ecou, accent obligatoriu, rap inclus. Originalitate facultativa.
Pasul 10. Videoclipul. Miscari necesare: stanga-dreapta (maximum doi pasi), pocnire din degete, zambet cuceritor. 15-20 de fete dotate care sa-si agite echipamentul. Decor prost (sau inexistent), lumini cat mai colorate, cateva masini decapotabile in care sa cante barosanu’.

ALTFEL DECAT IN CODUL LUI DE VITO
Dar Vali Vijelie (foto) are o alta reteta. "Eu compun si-n masina, si la masa, si-n pat. Oricand. Cuvintele sunt baza. De cele mai multe ori eu le fac, dar mai stau de vorba si cu prietenii. Uneori, parerile sunt impartite. Important este ceea ce vrei sa transmiti. Eu caut cuvinte deosebite. Sau care n-au fost folosite. Uite, un cantec de-al meu suna asa: "Viata mea, inima mea / Te blestem toata viata / C-ai plecat si nu mi-ai spus / Sufletul mi l-ai distrus". Si daca tot a venit vorba de relatii, iata ce pune Vali Vijelie pe primul plan. "Asta cu primul plan stii cum e? Cine spune ca-i cariera, ca-i aia, ca-i ailalta, ala minte. Intr-un moment poate fi familia, maine poate fi cariera, dar, daca o vezi pe Vasilica trecand pe strada, aranjata si machiata, apoi ea ar putea fi prioritatea in momentul respectiv. Nimic nu e batut in cuie!".

FRUMOASA CA O STELE


Nu exista eveniment major, vedeta, zvon sau barfa de care sa nu faca romanii haz. Asa au aparut si bancurile despre manelisti. Stiti cum o cheama pe sotia lui Salam? Salam Victoria! Sau ce-i mic si negru si-l doare inima? Adrian Copilu Minune. Sau care este cel mai tare curent care bantuie prin muzica romaneasca? Vijelie! Pe Net circula si o replica la versurile manelistilor: "Esti frumoasa ca o stele / Tu mi-ai rupt inima-n doi / Toate sufletele mele / Bate pentru tu si noi"!

SPERIETOAREA CIORILOR, DE RASUL CURCILOR


Au aparut si parodii dupa manele! Dar nu mai stii care-i originalul si care-i parodia. Ca-i aceeasi melodie. Puya si Nino au A-tentat la maneaua lui Liviu Guta si Daniela Gyorfi "De ce ma miniti" si-o canta astfel: "De ce ma minti, de ce ma minti / Eu stiu ca nu te speli pe dinti / Si-ti spun pe bune, esti urata cu spume!". La "Bautura si femei" personajele-s catei: "Se-ntreaba dusmanii mei Azorica si Grivei / Daca l-am vazut pe Zdreanta. E-n baie, pune faianta!". Iar "Bruneta" a speriat cartieru’: "Am avut multe femei, numa’ una si-una / Fara maini, cu capul mare, stirbe-n toata gura / Mama ce nasoala e si ce fata are / O duc la mamaia-n vie ca sperietoare! / Uite, uita-te la ea, cum fug ciorile de ea / Asta-i varza de gagica, langa ea mi-e frica". Iar "Lacrimile cristaline" ale lui Costi chiar te fac sa plangi: "Multe lacrimi cristaline, de la ceapa-mi curg, stii bine / Si plangeam asa de tare de ziceai ca-s stropitoare!".

MAIMUTOIUL DE PLUS


Vali Vijelie si cu Florin Baboi fac furori cu "Ursuletul de plus". Cum au ajuns sa scrie despre asta? S-au intalnit sa compuna o manea. Vijelie a luat acordeonu’ in brate si, vorba lui, la-la-li, lo-lo-lo, a trasat linia muzicala. Si-a venit si Baboi cu ideea. Ce le place femeilor? Pai, maimutoaiele de plus. Si da-i cu versu’. Dar Vijelie a dat verdictul: "Hai sa mai zicem si de barbati, ca prea am zis numai de femei. Si-asa a aparut celebrul vers: «Parca as fi maimutoiul tau de plus»".
×