x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Lipan - Periculos de bun Ovidiu Tandarica!

Lipan - Periculos de bun Ovidiu Tandarica!

de Alex Revenco    |    27 Noi 2006   •   00:00
Lipan - Periculos de bun Ovidiu Tandarica!

Remarcat in Rosu si Negru, a cunoscut gloria cu Phoenix, iar in Germania s-a intalnit cu Ginger Baker.

Ovidiu Lipan Tandarica s-a nascut la Iasi, unde a urmat Liceul Negruzzi, in paralel cu Scoala de muzica. A debutat in lumea muzicii la 9 ani, impreuna cu propriul sau grup - Crystal, dupa care a urmat colaborarea cu Dragons. Participa la Festivalul de muzica pop-rock in 1969, unde castiga premiul I, alaturi de una dintre cele mai elevate trupe ale momentului - Rosu & Negru. Ovidiu, in varsta de doar 14 ani, este remarcat drept un instrumentist de exceptie.

CANTAFABULE. Din 1970 se stabileste in Bucuresti, unde are ocazia sa colaboreze cu nume de marca din acel timp si cu Orchestra Radiodifuziunii Romane conduse de Sile Dinicu. In 1974 se alatura grupului Phoenix, in cadrul caruia are o prestatie remarcabila. Primul album scos alaturi de Phoenix este "Cantafabule", dupa care ajunge in Germania.

Din 1978 isi continua activitatea muzicala colaborand cu: Eruption, Yloi, Herman Rabble de la Scorpions, il intalneste pe idolul sau, Ginger Baker, si editeaza albumul "From the East" cu grupul Madhouse, apoi cu vechii membri ai grupului Phoenix editeaza albumul "Transilvania", iar cu propriul grup, Rated X, lanseaza albumele "Rock Bolded" si "Forbidden for the Youth".

In acest timp concerteaza in Germania si in toata lumea. Dupa decembrie ’89, isi reia activitatea muzicala in Romania printr-un megaturneu Phoenix prin cele mai mari orase ale tarii. Surpriza vine atunci cand, alaturi de audienta de aceeasi varsta cu a sa, isi aude numele scandat de tineri care nu traisera marile concerte Phoenix din anii ’70.

DOR SI FOC. Cotat drept cel mai bun tobosar roman al tuturor timpurilor, Ovidiu a avut in ultimii ani o serie intreaga de proiecte solo, in paralel cu "grupul de suflet" si recent a debutat in cinematografie. "Cei 13 ani de exil absolut au creat acel dor nebun dupa «acasa»... Cred ca dorul si dragostea pentru pamantul romanesc au dat drumul unui foc si au inceput sa ma incarce cu o energie intensa. Nu e meritul meu, ma simt parca dirijat sa creez", a marturisit Lipan.
×
Subiecte în articol: editie de colectie