x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Luna ghioceilor si a balurilor

Luna ghioceilor si a balurilor

27 Feb 2005   •   00:00

PRESA VREMII
De Martisor, cochetele din perioada interbelica se pregateau pentru marile baluri. Rochiile de catifea, capele de zibelina, parfumurile frantuzesti se amestecau intr-un vartej fascinant, in celebrele nopti ale Bucurestiului de altadata.
CARMEN PLESA

Un grup de doamne, la un bal de la Palat. In mijlocul lor - principesa Ileana
Presa interbelica suspina dupa Martisorul de altadata. Prinse de preocupari din ce in ce mai moderne, furate de lumea unei mode indraznete, de baluri si carnavaluri, frumoasele noastre uitasera de Martisor. "Avea candva si Martisorul povestea lui - o datina din strabuni", isi aminteste Ilustratiunea Romana din martie 1932. In dimineata lui 1 martie, pana nu rasarea soarele, fetele impleteau doua fire, alb si rosu, de care agatau un ban de argint.

Si-l tineau ascuns in san pana la Sfantu Gheorghe, cand il scoteau pentru a cumpara cas si vin rosu. Cu firul martisorului legau o tulpina de trandafir, pentru ca fata sa ramana "alba cum e casul, rosie cum e firul de arnici, sanatoasa, mladioasa ca ramura trandafirului si gingasa si curata ca floarea".

ALTADATA. Si la 1932, aceste traditii erau doar amintiri. "Astazi, martisorul aduce deopotriva dragoste si noroc... dar fetele nu-l mai poarta ascuns la san. Din contra, astazi il anina cat mai sus, cat mai aproape de razele soarelui si de ochii indragostitilor."

Doamnele alegeau martisoare, la magazinul Victoria
Simbolurile primaverii, ale dragostei si norocului
Balurile costumate faceau senzatie in lumea buna

Fetele, preocupate de lucruri mai moderne, nu mai ascundeau la san bani de argint, "cu sfiiciunea vremurilor de altadata". Si nimeni nu mai lega tulpina trandafirului, "pentru ca roseata tineretii sau albeata casului se gasesc atat de mult si de ieftin in oricare «rouge» sau in oricare crema bismutata a oricarui parfumeuer".

SEZON. Prima luna de primavara era primita in Bucuresti cu baluri, carnavaluri, expozitii de arta. Cochetele din perioada interbelica nu ratau nici o ocazie de a-si arata in lume rochiile de catifea comandate la Paris, capele de zibelina si bijuteriile scumpe. Balurile cu "tema" se bucurau de mare trecere. In martie 1931, Ilustratiunea Romana le invita pe tinerele doamne sa uite pentru o seara de moda de la Paris, si sa participe la un concurs de costume nationale. "Organizatorii au tinut sa reinvie la acest bal frumosul obicei al portului costumelor populare, pentru a stimula intrecerea in realizarea desenelor si coloritelor celor mai pitoresti."

In martie 1931, concursul de masti si costume de la "Balul papusilor", organizat de societatea "Principele Mircea" a fost considerat cel mai reusit bal mascat al Carnavalului care marca inceputul primaverii. In elegantele saloane, s-au amestecat, de Martisor, "castelane, conti, contese, pierette, cazaci, rusoaice, elegante din secolul al XVIII - lea, papusi, tiganci ghicitoare, o intrecere de masti si costume reamintin de tari, popoare, personagii, de la groteasca masca a lautarului somer, pana la eleganta si cochetaria ilustrei doamne de Recamier".

Ziaristii organizau si ei, la inceputul fiecarei primaveri, un bal celebru in perioada interbelica. Presa isi alegea "reginele" de primavara la Hotelul Boulevard.

De Martisorul din 1935, cofetarii s-au adunat la Bucuresti pentru a-si dovedi maiestria in ciocolata si zahar. Premiul intai l-a castigat o florareasa, cu "statuie executata in intregime din zahar".

PROBLEME. In timpul dictaturii regelui Carol, pana si inocentele martisoare devenisera subiect de scandal. Motivul? Mai multi comercianti lansasera pe piata, insotite de snurul alb-rosu, figuri caricaturizate din viata politica. Aceste martisoare au fost interzise, la initiativa lui Carol. Anuntul privind aceasta interdictie a fost publicat in toate ziarele. Comerciantii care incalcau decizia se puteau alege cu zile de arest.

"SVON" DE PRIMAVARA
La 1 Martie, costumul de bal trebuia sa fie gata
"Martisoare, martisoare... Svonuri de primavara - eterne ispite pentru ochii care iubesc, sau doresc, pentru suflete infrigurate, la gandul unui smen de dragoste, de atentie sau de prietenie; ele au darul dumnezeesc al primelor rase de soare cald, farmecul primelor flori de camp, vraja mistica a talismanelor...

Cate nu marturisiti, voi, martisoare, in limba voastra conventionala, in graiul vostru parfumat, pe care numai primavara si tineretea il inteleg pe dea-ntregul!...

Martisoare, martisoare! Voi sunteti simbolul primaverii, al dragostei marturisite si nemarturisite, al voiosiei si al norocului... Zamislite din aur, din argint, din pietre pretioase sau din metale ieftine, voi aveti aceeasi insemnatate, aduceti aceeasi tainica bucurie, imbujorati de emotii neintelese, aceiasi obrajori de fetita, de fetiscana sau de femeie...

Cine stie, in indelungata si predestinata voastra chemare, cate inimi ati legat pentru o vesnicie, cate patimi ati alinat, cate ati infiripat in marea si eterna poveste a dragostei....

Voi impodobiti gaturi de alabastru sau maini gingase de castelana, o luna, doua, trei...

Apoi, discrete, coborati cu modestie in cutia cu scrisori, acolo unde nimeni nu patrunde, in locul in care sufletul isi ascunde cu grija comorile.

Si astfel deveniti si voi martisoare, pentru mai tarziu, comori care puteti alina o durere, care puteti da o mangaiere, trezi o amintire sau stoarce o lacrima din genele umezite pe fuiorul gandirii."

Ilustratiunea Romana - 2 martie 1932

"Voi sunteti simbolul primaverii, al dragostei marturisite si nemarturisite, al voiosiei si al norocului... Zamislite din aur, din argint, din pietre pretioase sau din metale ieftine, voi aveti aceeasi insemnatate, aduceti aceeasi tainica bucurie, imbujorati de emotii neintelese, aceiasi obrajori de fetita, de fetiscana sau de femeie..."

PE STRAZILE BUCURESTIULUI DE ALTADATA

Bucurestiul de altadata... Ghioceii zambeau din cosurile florareselor, ale caror voci pluteau peste forfota de pe Lipscani si Calea Victoriei. Din loc in loc, de pe inimi mari de catifea, martisoarele te imbiau cu zambet de primavara si cu glasul lui Gica Petrescu:
"Ti-am luat un martisor/ Ca sa-l porti la tine tot mereu/ Si sa stii ca in el e dorul meu/ Si-ti va purta noroc/ Ti-am luat un martisor/ Ca sa-l porti cand nu ne-om mai vedea/ Si sa-ti pun in el iubirea mea/ Oricand si-n orice loc/ Din ochi mi-a picurat o perla mica/ Sa-ti fie neincetat podoaba lui".

"Astazi, martisorul aduce deopotriva dragoste si noroc..., dar fetele nu-l mai poarta ascuns la san. Din contra, astazi il anina cat mai sus, cat mai aproape de razele soarelui si de ochii indragostitilor"
×
Subiecte în articol: editie de colectie martisoare