x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mahalaua din suflet

Mahalaua din suflet

de Florin Condurateanu    |    18 Sep 2006   •   00:00
Mahalaua din suflet
GLASUL STRIDENTEI
Exista vocea de toapa. Glasul de toapa nu cunoaste frana.

Atunci cand toapa glasuieste din toti rarunchii, pornesc alarmele la masini. Exista fusta de toapa si bluza de toapa. Sa te tii cand incepe sa-si asorteze imbracamintea o toapa... Fusta cu romburi si bluza cu flori. Exista toapa cu fandoseli. Cate-o fufa frumusica apare intr-un clip publicitar pentru o lotiune impotriva matretii si sa te tii ce aere-si da vedeta care a interpretat dificilul rol de a se spala pe cap, ce subtil manuia dusul, asa ca nu mai gusta decat cluburile fitoase si se lauda vartos cu etichetele de pe tricouri si blugi. Fiindca pitipoancele au citit mai mult in viata etichetele de pe haine si lista cu bauturi din baruri.

CORCITURA DE TOAPE. S-a crezut intr-un timp ca sediul central al topiei e la Barzoieni, unde se antrena in ale topiei coana Chirita. In zilele mai de curand, sediul central al toapelor parea c-a devenit statia CFR Lehliu-gara, unde se fandosea Tanta si-si infoia sacoul Costel. Bufetul de la Lehliu-gara fusese transformat de Baiesu in turnul de control al topiei. Tanta nu zicea: "Hai sa mancam niste mici", toapa din ea se sclifosea: "Hai sa consumam si niste mici". Iar apoi, satula, Tanta, toapa cu fir lucios in pulovarul de melana, si Costel, toapa pretioasa cu scart la pantof, extrageau scobitorile din mititeii din farfurie ca sa se scobeasca-n dinti. Au trecut vremurile umflatei de Chirita si traim timpurile dezumflatelor de manechine cu forma de grisina, care nu mai spun furculision, ci furculisen, ca s-au englezit suratele. Si-au lasat unghii lungi de 6 centimetri, incat nu mai pot forma numarul la telefon. Isi dau cu parfum, parca cu extinctorul, de miroase in urma lor cam de 4-5 borne kilometrice distanta, iar limba li se innoada in tot felul de englezisme. Nici barbatii nu se lasa mai prejos, una din trei vorbe este OK. Unui patron ii luase foc restaurantul de ramasese numai cenusa din toata investitia lui, si el dadea declaratii la televizor, se vaita ca e scrum restaurantul lui, dar la 30 de secunde rostea cuvantul OK. Ce o fi fost OK in treaba asta, ca iesea fum si funingine din fostul lui club, de ii manjise in negru si pe pompieri? Era foarte in regula cu OK-ul, mai prost era cu tulumbele pompierilor, care, in loc sa arunce jeturi teribile de apa asupra flacarilor, imprastiau asupra incendiului un firicel de apa nepuntincios si firav ca biata urinare a unui barbat cu necazuri la prostata.

Dar cea mai periculoasa toapa este toapa la suflet. Toapa la suflet care s-a altoit pe toapa 4X4. A iesit o corcitura de toape, cu pedigree de mahala, mahalaua cea adevarata, nu cea din margine de oras, ci mahalaua infecta din suflet. Caci toapa de suflet s-a casatorit cu o toapa de caroserie care nu se lauda decat cu Jeep-ul lui 4X4.

Intr-un azil de batrani, uitata de lume, se afla o batrana care statea tot timpul cu fata la perete. Refuza sa mai priveasca lumea, iar prietenul ei era zidul. Ce ii facuse vraiste in suflet batranicii!? Ea si omul ei, harnici si cumsecade, trudisera toata viata si ridicasera o casa, iar in spate, o gradina ingrijita in care sadisera la radacina fiecarui pom suflet. Dar casatoria lor nu rodise cu nici un copil. Si-atunci au luat pe langa ei un copil de la niste rubedenii indepartate. Fetita avea inca sase frati si o duceau foarte greu. Dupa ce au luat-o sub aripa lor cei doi oameni buni, fetita a devenit o rasfatata, trimisa la facultate si apoi cu o cariera frumoasa. S-a casatorit fata cu un coleg, cam badaran, cioplit cu toporisca. S-au mutat batranii intr-o camera mica din fundul casei, sa se bucure tinerii de mult spatiu. Dar a murit sotul batranei, care a ramas fara nici o aparare. Pasii i-au devenit tot mai grei, si-atunci fata rasfatata si sotul ei cu par de mascul pe piept s-au hotarat sa-i intoarca binele, asa c-au dus-o la azilul de batrani. S-a resemnat batrana, dar le-a cerut doua lucruri dupa ce le daruise casa: sa ingrijeasca de pomii atat de iubiti de sotul ei mort si sa lase in curte catelul, pe care il iubisera atat de mult, caci le mai inveselea batranetea.

Dupa nici o luna de la expedierea batranei la azil, fata, crescuta si iubita ca ochii din cap, a vandut mica livada, ca sa-i cumpere barbatului un Jeep 4X4, sa aiba cu ce se fali prin cartier si la serviciu. Jeep-ul 4X4 cel lucios trebuia sa fie udat de ploaie, asa ca tanara pereche cu suflete de la solduri i-a construit in curtea din fata si-un garaj. Asa ca micutul caine n-a mai avut loc si-a fost aruncat in strada. Nu s-a mai intors niciodata.

ZIDUL DIN PIEPT. In patul ei din azilul de batrani, batranica tinea sub perna tocul de la ochelarii sotului mort si-un catel de cauciuc, o jucarie din aceea care piuie si care-i amintea de Cutulache. Toapa la suflet, cu diploma de facultate, si toapa 4X4 de barbatu-su, si el cu diploma de intelectual, nu aveau in vitrina diploma de om, ci doar certificatele de toapa. Intr-o noapte, batranica, prietena doar cu zidul, a murit si-a fost ingropata cu bani de la azil.

Cand incepe sa se fasoleasca in limbaj o persoana, precis trebuie sa i se elibereze un ecuson de toapa. Coana Chirita nici cu servitoarele nu mai vorbea, normal, dadeau frantuzismele afara din ea. Degeaba "Musiu" Charles o invata cum e cu limba franceza, grasana de Chirita maltrata cuvintele si credea ca o terminatie cu iz frantuzesc lipita de coada cuvintelor o face doamna stilata si cu conversatie de pe Sena. Prapad iesea. Furculita devenise furculision.
×
Subiecte în articol: editie de colectie suflet toapa