x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Margareta populara

Margareta populara

de Catalina Iancu    |    06 Noi 2006   •   00:00
Margareta populara
FOLCLOR
"Asculta, fa! Tu trebuie sa canti muzica populara. Asculta-ma pe mine, ca-s vulpe batrana…"

In timpul repetitiilor la "Opera de trei parale", Paslarita a primit un sfat de milioane. Maria Tanase, care juca in aceeasi piesa si urma sa interpreteze rolul lui Jeny Spelunca, a ascultat-o pe Margareta, care canta melodiile in stil brechtian, asa cum ii indicase regizorul Liviu Ciulei. Maria Tanase a privit-o lung, apoi i-a spus in stilul sau caracteristic: "Asculta, fa! Tu trebuie sa canti muzica populara. Asculta-ma pe mine, ca-s vulpe batrana…". "Am ascultat-o, dar nu am avut curajul sa apar in public. Acum insa mi-am luat inima in dinti", povestea Margareta. Ii placeau melodiile ardelenesti, asa ca n-a fost mare greutate sa schimbe macazul. Debutul in muzica populara si l-a facut, practic, la "Capsa".

OMAGIU. Maria Tanase insa s-a stins din viata inainte de-a apuca sa interpreteze rolul lui Jeny. Intr-un spectacol, Margareta i-a dedicat regretatei artiste, care era idolul ei, un bocet interpretat à capella, ca un omagiu adus celei care a indemnat-o sa interpreteze melodii din folclor. Presa vremii ii dedica articole intregi, notand ca aparitia Margaretei Paslaru in postura de interpreta de muzica populara este surprinzator de buna. "Tanara solista are un timbru adecvat melodiilor interpretate, dovedind certe calitati intr-un gen dificil, incercat acum, pentru prima data", scria Eugen Florescu.

Intr-un spectacol, Margareta a aparut costumata in… Angela Moldovan! Imbracata in catrinta, a interpretat cu mult umor cateva bucati populare. Succesul ei imens i-a "obligat" pe cei de la Electrecord sa-i scoata un nou disc, numai cu melodii populare: "Sunt osanca, bine-mi pare", "Bade, palarie noua", "Suparat badea-i de-aseara", "S-ar gati badea de nunta" sunt doar cateva dintre piesele dragi inimii ei. Margareta detinea recordul la vanzari de discuri de muzica usoara. Insa cu muzica populara a rupt gura targului! "Recent insa si-a batut propriul ei record cu discul de muzica populara", scria in 1966 revista Cinema. Iar Facla, in 1977, nota: "In «Blestemul», vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice, aduce puternic, emotionant, cu imaginea celei care a fost Maria Tanase". Si tot in onoarea idolului sau, Margareta a sustinut un recital de folclor in Craiova, la Festivalul "Maria Tanase".

OSANCA DE BUCURESTI. Margareta canta sub bagheta dirijorilor Nicusor Predescu, Victor Predescu, Ion Budisteanu de sareau spectatorii de pe scaune. Era invitata de diferite ansambluri folclorice. La fiecare aparitie venea cu ceva special, cu elemente interpretative noi. A cantat la Royal Festival Hall din Londra, ca solista de muzica populara a ansamblului "Doina Bucurestiului". A avut-o colega de scena in Italia pe Sofia Vicoveanca, pe Irina Loghin in Israel, pe Benone Sinulescu in Danemarca, Finlanda, Suedia si Norvegia. Astfel, melodiile folclorice au devenit nelipsite din repertoriul Margaretei si marcau finalul apoteotic al recitalurilor sale.
×