x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mari actori care joaca feste

Mari actori care joaca feste

27 Mar 2005   •   00:00

Despre locul de munca se pot spune multe: ba ca este prea inchis, ba ca este prea deschis, ba ca este umed, ba ca este prea uscat si lista plangerilor poate continua.

  • de ADRIAN VADUVA
  • ROLURI MEMORABILE
  • Maestrul Nicu Constantin enumara cateva dintre farsele pe care le-a facut de-a lungul timpului. Printre victimele sale se numara si actorul Alexandru Lulescu
    Un lucru este insa sigur: nici o persoana cu scaun la cap n-ar putea spune cu mana pe inima ca merge la serviciu pentru a-si pacali colegii. Si totusi, exista oameni pentru care locul unde isi castiga banii reprezinta cadrul cel mai propice pentru a face farse. Este vorba despre actori, pentru care scena este locul ideal pentru pacaleli.

    CONSTIINCIOS. Cunoscutul actor Nicu Constantin isi aduce si acum aminte de prima farsa care i s-a facut, exact la debutul sau pe scena. Se intampla la Teatrul Savoy, in 1960: "Eram un tanar actor si jucam alaturi de Antonescu Carabus, Mircea Crisan, Stroe, Elena Burmas si multe alte nume mari ale teatrului romanesc. Spectacolul se numea "Concertul tineretii", era o data pe saptamana si s-a bucurat de mult succes. Pe vremea aceea trebuia sa iti faci norma si m-au pus si pe mine sa joc rolul unui taran bulgar. Mi s-a comunicat ceva de genul: "Domne, intri la final, iti dai jos ochelarii, te misti putin si gata! Nu-ti face griji, ca o sa te duca Mircea Crisan intr-un colt si, dupa ce se termina spectacolul, vine el sa te ia". In sfarsit, mi-am facut treaba si m-au asezat undeva dupa cortina. S-a terminat spectacolul, publicul a aplaudat, iar eu am ramas acolo, fara sa vina nimeni sa ma ia. Eu tot asteptam si nu stiam ce se intampla. Cum sunt foarte constiincios cand e vorba de teatru si nu stiu de gluma, stateam acolo cuminte, dar nu se intampla nimic. Era groaznic pentru mine, intrucat nu aveam ochelarii. Intr-un final, a aparut Crisan, care mi-a zis: "Hai ma, prostule, ca spectacolul s-a terminat de trei minute! Tu ce mai astepti?". M-am suparat eu pe moment, am si injurat putin, dar trebuie sa recunosc ca a fost o farsa reusita, care mi-a placut", isi aminteste zambind maestrul Constantin.

    JOS, LA MEDGIDIA! Dar sa nu credeti ca marele actor nu a pacalit pe nimeni. Dimpotriva. Una dintre victimele sale a fost Alexandru Lulescu, cei doi formand un cuplu pe scena timp de aproape 14 ani. Dupa spusele lui Nicu Constantin, partenerul sau era un tip mai comod si prin urmare a dorit sa-i joace o festa. "Aveam un spectacol la Constanta si trebuia sa plecam dimineata cu masina. Numai ca Lulescu mi-a spus ca el vine cu trenul de 12:00 si ajunge la timp la spectacol. "Bine, atunci ne vedem la Medgidia", i-am raspuns eu, profitand de faptul ca el era adormit si m-am gandit ca e vremea sa se invete minte. Asa ca s-a urcat omul in tren si a coborat unde i-am spus eu. In gara a vazut ca nu-l asteapta nimeni, dar nu s-a prins. S-a dus la Casa de Cultura si acolo nu se stia de nici un spectacol. A intrebat in stanga si-n dreapta ce se intampla, insa nu a putut fi lamurit "Ce spectacol e? Dumneata esti nebun? Nu-i nici un afis!". Asta a inceput sa injure si a aparut un militian, care l-a intrebat ce cauta acolo. El i-a spus ca este actorul Alexandru Lulescu si ca trebuie sa joace cu Nicu Constantin intr-un spectacol. Intr-un final, lucrurile au fost lamurite si Lulescu a aflat ca trebuie sa fie escortat la Constanta". Nicu Constantin a vorbit cu un militian ca sa se asigure ca Alexandru Lulescu va ajunge la destinatie. "Militianul l-a sfatuit ca alta data sa nu mai ia drept bune tot ce-i spun eu. Va dati seama ce-a fost la gura lui cand ne-am intalnit in Constanta", ne-a povestit cu umor actorul.

    PROFESOR DE LIMBI. Misu Fotino isi aminteste cum unii dintre colegii sai au incercat, si uneori au si reusit, sa-l puna in situatii mai putin placute atunci cand se afla la locul de munca. Bineinteles ca nici el nu s-a lasat mai prejos in momentul in care a avut ocazia sa le plateasca insa cu aceeasi moneda. Actorul rememoreaza cu placere una dintre situatiile amuzante in care a fost protagonist: "Interpretam rolul unui profesor care locuia la o gazda. Si, la un moment dat, proprietareasa primeste oaspeti, iar eu sunt prezentat acestora. Dialogul ar fi trebuit sa decurga in felul urmator: "Dansul este profesorul Mereuta". Eu salutam pe toata lumea si cam asta era tot. Numai ca unul dintre partenerii mei, Aurel Honta, cu chef de glume in seara respectiva, a replicat: "Profesor, de ce?". Cand i-am auzit intrebarea am inlemnit, pentru ca nu stiam ce sa zic. Am stat putin si m-am gandit: "Daca spun ca sunt profesor de matematica, cine stie ce intrebare imi mai pune si ma incuie de tot". Prin urmare, am raspuns: "Profesor de limba si literatura romana". Iar el mi-a replicat: "Aha, deci matale esti specialist in limbi"", ne-a povestit marele actor de revista.

    FARA CUVINTE. Maestrul Fotino a tinut sa sublinieze ca toate acestea se petreceau in fata spectatorilor si ca ei, actorii, nu trebuiau sa lase senzatia ca unele replici sunt pure improvizatii. O alta intamplare memorabila pentru Mihai Fotino s-a petrecut tot pe o scena. "Eram in 1969 si jucam alaturi de Radu Beligan. Eu trebuia sa spun ceva de genul: "Ati aflat ce s-a intamplat la Costinesti?". Numai ca mi s-a raspuns cu o alta intrebare: "Ce s-a intamplat?". La inceput, am ramas fara replica. Dupa care am improvizat eu ceva legat de doi frati, dintre care unul se inecase", ne-a povestit actorul.

    ""Domne, intri la final, iti dai jos ochelarii, te misti putin si gata! Nu-ti face griji, ca o sa te duca Mircea Crisan intr-un colt si, dupa ce se termina spectacolul, vine el sa te ia". S-a terminat spectacolul, publicul a aplaudat, iar eu am ramas acolo, fara sa vina nimeni sa ma ia. Eu tot asteptam si nu stiam ce se intampla. "Hai ma, prostule, ca spectacolul s-a terminat de trei minute! Tu ce mai astepti?" M-am suparat eu pe moment, am si injurat putin, dar trebuie sa recunosc ca a fost o farsa reusita, care mi-a placut" - Nicu Constantin, actor

    FORTAT SA BEA VOTCA IN LOC DE APA
    Mihai Fotino a cazut de multe ori prada pacalelilor puse la cale de catre colegii de scena
    In multe piese, maestrul Nicu Costantin a interpretat roluri de cheflii. Acest lucru presupunea aparitia sa tinand in mana pahare, in care se presupunea ca erau bauturi alcoolice. Ei bine, lucrurile nu stateau deloc asa! De cele mai multe ori, respectivele recipiente erau pline cu apa. Si totusi! Se mai gasea cate un coleg mai hatru care schimba apa chioara cu bautura alcoolica. La fel i s-a intamplat si lui Nicu Constantin, care in timpul unei scenete trebuia sa bea dintr-o sticla plina cu apa, cel putin asa credea maestrul. Numai ca partenerul sau, Misu Fotino, care avea alte ganduri, a schimbat apa cu votca. "Eu stiind ca aveam apa in sticla am luat o inghititura zdravana, de era sa pic pe scena. Nu stiam cine mi-a facut gluma si l-am alergat pe recuziter, dar a venit Misu la mine si mi-a spus ca era ziua mea (eu uitasem pentru ca ma luasem cu treburile) si a vrut sa ma cinsteasca", ne-a povestit amuzat actorul.

    "Eu trebuia sa spun ceva de genul: "Ati aflat ce s-a intamplat la Costinesti?". Numai ca mi s-a raspuns cu o alta intrebare: "Ce s-a intamplat?". La inceput, am ramas fara replica. Dupa care am improvizat eu ceva legat de doi frati, dintre care unul se inecase"Mihai Fotino, actor

    LULESCU A PLATIT POLITELE

    Dupa ce Nicu Constantin l-a trimis la Medgidia, cu toate ca ei aveau spectacol la Constanta, Alexandru Lulescu nu a pierdut prilejul de a-si plati politele. Cei doi actori se aflau intr-o zi la Satu-Mare, iar a doua zi trebuiau sa sustina un spectacol (din nou!), la Costanta. Dupa un chef care a tinut pana-n zori, Nicu Constantin si-a rugat partenerul sa-l trezeasca la ora 6:00 pentru a prinde avionul. "Trebuia sa ma trezeasca si pe mine pentru a lua avionul spre Constanta. Numai ca el a plecat fara sa ma atentioneze. Cand m-am trezit si am vazut ca era ora 8:00, am simtit ca mor si am intrat in panica. Pana la urma, am ajuns la destinatie, cu trei minute inainte de inceperea spectacolului", a declarat Nicu Constantin.

    BIRLIC SI CARAMIZILE

    O farsa deja celebra a fost facuta lui Grigore Vasiliu Birlic. Se juca "O scrisoare pierduta", in care regretatul actor interpreta rolul lui Agamita Dandanache. Unul dintre colegii de pe scena s-a gandit sa-i joace o festa: i-a pus in valiza mai multe caramizi. Numai ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de-a casa! Birlic a stiut ca i se pregateste ceva si i-a zis lui Trahanache (Alexandru Giugaru): "Neicusorule, puicusorule... tine si mata dracia asta, ca te vad mai zdravan!".

    FARA CHEIE NU IESI

    Cand este vorba despre pacaleli, imaginatia actorilor este debordanta. Cum fiecare a avut parte de cel putin o poanta si cum fiecare incerca sa se razbune, de foarte multe ori protagonistii au trebuit sa faca fata unor situatii ilare. Spre exemplu, actorul George Ivascu, in timpul spectacolului "Cassandra", i-a incuiat usa unui coleg. "Acesta trebuia sa paraseasca scena si nu avea cum, pentru ca ii blocasem usa. S-a chinuit saracu’ cat s-a chinuit si, intr-un final, mi s-a facut mila de el si i-am dat cheia. Toate acestea se petreceau sub ochii spectatorilor", a incheiat George Ivascu.
    ×