x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Marile slagare

Marile slagare

de Catalina Iancu    |    31 Iul 2006   •   00:00

MELODII DE NEUITAT
"Mamaia" este festivalul compozitorilor indragostiti. Asa s-au nascut marile slagare.
MELODII DE NEUITAT
Stele ale muzicii romanesti: Corina Chiriac, Gabriel Cotabita, Ionel Tudor, Adrian Daminescu si Dan Spataru

"Mamaia" este festivalul compozitorilor indragostiti. Asa s-au nascut marile slagare.

Unii au cantat iubirea. Altii marea. Altii pe Mamaia insasi: "Soarele e-ndragostit de Mamaia", "Luna la Mamaia", "Mamaia, au revoir", "Nopti cu stele la Mamaia", "Hei, mare" sau "Carnaval pe litoral".

HIT-URI. "Prima Chemare" a fost chiar una dintre primele melodii celebre. S-a cantat apoi pentru prieteni: "Cu tine", "Spune-mi si te cred", "Cant de dragul cui mi-e drag", "Cum sa uit ce-a fost?", "Prieten drag", "Canta un matelot". Si nu era Basescu. Matelotul era compus de Vasile Veselovski. "Sa nu uitam trandafirii", ne-a indemnat Florin Bogardo. "Of, inimioara", s-a perpelit Edmond Deda. "De ieri pana azi" trecea "Fanfara militara". Si amandoua au ramas slagare de referinta. "Cine spune ca-i usor?" sa ajungi pe scena festivalului? Compozitorul Petre Mihailescu s-a convins ca nu e chiar asa. Doar ca trebuie sa ai "Increderea" cu tine. "Priveste lumea" si vei vedea ca "A-ntinerit romanta". "Nopti albastre la Mamaia". "Saruta marea, la Mamaia/ Saruta marea pentru mine/Si spune-i ca o iubesc". Dan Spataru a cantat "In randul patru", dar s-a aflat intotdeauna in randul intai al muzicii romanesti. A fost, de asemenea punctual "La cinci si jumatate, la Universitate". Si la fiecare spectacol publicul l-a primit cu caldura. "Nu m-am gandit la despartire", le-a cantat admiratorilor de toate varstele.

Temistocle Popa a compus "Dragostea dintai". Inaintea celor de la O-zone. Si daca tot a venit vorba de ei, "Mi-a venit mintea acasa". Acesta a fost un cantec de Henry Malineanu. "Cine a gasit tineretea mea?" Nu se stie. Dar se stie ca a compus-o Radu Serban. "Tu esti primavara mea" si... "Si m-am trezit ca te iubesc". "La noi" "Canta un ciobanas". "M-am nascut in Romania". Si asta imi ocupa tot timpul, cum ar zice Mircea Badea. Oare se mai poate face ceva "Cat nu e prea tarziu"?.

DE DRAGOSTE. Capitolul dragoste e mare. Ca la noi, ca la romani: "Pentru tine", "Melodiile dragostei", "Ai aparut ca o poveste", "Daca vrei dragostea mea", "Declaratie de dragoste". "Nimic nu poate invinge iubirea". "Un semn de dragoste", "Eu cred in dragoste". "Vreau iubirea cand se-arata". "De dragoste". Dar nu numai despre dragoste au cantat interpretii nostri, ci si despre inima albastra. "De n-ai sa vii", "Prefa-te inima in stea", "Nu iti spun te iubesc", "As vrea sa-ti daruiesc o stea", "Ce mult te-am iubit", "Trenul fericirii", "Amintirile traiesc", "Vino iubire inapoi", "Vom trai cat vom iubi", "Stai langa fruntea mea", "Sa pastram ce-i frumos", "E prima oara". "Ajuta-ma sa nu ma-ndragostesc", "Lumea amintirilor", "Acele veri ale iubirii", "De ce nu spui ca ma iubesti?".

DE TOATE. Ce s-a mai cantat? Pacea lumii, planeta, tara. "Comoara mea", "Dor de viata", "Leaganul meu", "Tacutele iubiri", "Un cant de pasare maiastra", "Ploaia din vis", "De vrei sa stii ce inseamna roman", "Balada ultimului soldat". Ba chiar si "Strazile" au fost cantate. Inclusiv Strada Sperantei. Nu erau cele de azi, pline de gropi. Aveam in schimb, "Apa si foc". Si "Coloana infinita". Ca sa nu mai spunem de "Magistrala albastra". Si da-i si canta, si canta si da-i: "Voi canta pentru mileniul 3", spunea Angela Similea. Si iat-o pe scena si in anul 2006. "Sa-mpodobim pamantul cu florile iubirii". "Deschide ferestra sa intre cerul". "Daca intr-o zi ma vei iubi". "Hai sa privim o clipa inapoi". "Glasul meu, tacerea mea". "Da-mi o sansa". "Lumea-i a ta". "Te-am iubit dintotdeauna". "Seara frumoasa de vara". "Trepte spre albastru", "Ne cheama marea", "Dorule, mai dorule", "Izvorul meu de dragoste", "Intoarce-te iubire", "Sa aducem dragostea-napoi", "Invata sa fii om", "M-am indragostit de tine", "Cine iubeste", "Ce-mi esti mandruto, mie". "Sa fii campion". Macar "Un minut si o secunda". "Nu e gelozie". "Te rog, domnisoara nu pleca". "Lasa-mi pe cer o stea". "Cui ii pasa de mine?". "Daca lumea ar fi a mea". "Trecator prin viata mea". "Amor nebun", "Mama, mor!", "Ce va fi cu iubirea mea", "Sa nu ma minti", "Din tot ce-a fost", "Sa stii ca te chem iar", "Dau viata mea pentru-o iubire". "Si intre noi mai e un pas" "Vreau sa te uit", "Ne vom iubi". "Amintirile vorbesc". Si ne chinuiesc. Caci pana si 3rei Sud Est i-a dat "Mamaiei" un hit care a fost premiat: "Ai plecat". In concluzie, slagarele raman slagare. "Si ieri, si azi, si maine".

"Ori de cate ori vad / cete de scolari / Spre liceu mergand, surazatori, Stau si ii privesc, si-n gand / ma regasesc, / Pe vremea cand eram si / eu de varsta lor. / In randul patru, banca de la geam / E un crampei din viata mea / In randul patru locul meu era / Si-oriunde-as fi, cat voi trai, / nu-l voi uita"
Dan Spataru - "In randul patru"
"Fata draga, nu fi trista, / Fiindca e pacat / Fara lacrimi nu exista / Dor adevarat, / Dar se zvanta norii-n soare / Lacrima usor / Si surasul reapare / Cald si-nfloritor"
Madalina Manole - "Fata draga"
×
Subiecte în articol: dragoste mamaia editie de colectie