x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Masa de acasa

Masa de acasa

de Catalin Pruteanu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Masa de acasa
OBICEIURI
92% dintre familiile din Romania consuma frecvent ciorbe si supe, 79% fructe, 97% verdeturi si legume, dar 60% mananca rar mamaliga.

In urma cu aproape doi ani, la o masa dintr-un restaurant aradean stateau un american si doi romani, discutand despre problemele profesionale care ii adusesera in acest frumos oras. Dupa ce chelnerul a luat comanda, conversatia a trecut brusc, la mancare si la restaurante. La un moment dat, unul dintre romani spune: "La noi, oamenii sunt prea saraci ca sa manance prea des la restaurant". Americanul l-a privit cateva clipe cu atentie, rumegand, in asteptarea mancarii, urmatorul raspuns: "Dar saracia asta are si o parte buna. Romanii, pentru ca isi gatesc singuri, mananca mai sanatos decat occidentalii". Cei doi romani au ramas pe ganduri cateva minute, incercand sa vina cu o replica atat de buna, incat sa demoleze spusele strainului. Dar replica acestora n-a mai venit. A venit, in schimb, ospatarul cu mancarea, si cei trei s-au pus pe basculat bunatatile in stomac.

E DE CASA, DOM’LE! Poate ca, intr-adevar, saracia are, pentru romani, si efecte pozitive. Fiindca, se presupune ca, atunci cand oamenii isi fac singuri mancarea, isi aleg produse cat mai sanatoase. Faptul ca la intrebarea "In alimentatia familiei dumneavoastra cat obisnuiti sa consumati?..." 79% dintre respondenti au afirmat ca mananca des si foarte des fructe este o veste mai mult decat buna. Iar rezultatul potrivit caruia 97% dintre familiile romanesti mananca legume si verdeturi este unul exceptional. Poate ca painea cea de toate zilele ingrasa, dar se pare ca este baza celulei de baza a societatii: 89% dintre respondenti au afirmat ca obisnuiesc sa consume des si foarte des paine in alimentatia familiilor lor. Mamaliga insa, pentru care stramosii nostri au luptat cu sapa in mana pe ogor atatea sute de ani, nu se bucura de prea multa consideratie. Mamaliga in familie este preferata doar de 40% dintre respondenti.

Carnea. Ca oameni, suntem clasificati drept "animale omnivore", ca natie s-ar putea spune despre noi ca suntem carnivori. 77% dintre familiile romanilor consuma frecvent carne. Nici laptele nu ne este strain, nici branza: 88% dintre respondenti afirma ca in alimentatia familiilor lor consuma multe branzeturi si lactate. Ciorbele si supele sunt si ele la putere in spatiul carpato-danubiano-pontic, 92% dintre romani sorbindu-le cu cea mai mare placere si frecventa in mijlocul celor dragi. Nici dulciurile nu se prea consuma in familie, 56% dintre respondenti raspunzand negativ la intrebarea privind consumul de dulciuri in compania rudelor si in atmosfera caminului. Acum, imaginati-va o familie stransa seara in jurul unei conserve aburinde. Tatal face oficiile si taie patriarhal o cutie de sardine sau de pateu de ficat. Nu prea va puteti inchipui asa ceva, pentru ca doar 15% dintre romani consuma conserve in familie. Cele mai proaste vesti vin la sfarsit: multi dintre compatriotii nostri, adica 71%, nu beau sucuri naturale atunci cand sunt in sanul familiei. O cifra apropiata, 66%, nu consuma apa plata. Sa recapitulam: in familia generica romaneasca se mananca mult ciorbe, fructe, legume, carne, paine si lactate si mai putin conserve, dulciuri, mamaliga sau sucuri naturale. Poate ca americanul stia el ce stia.

Click pt a mari imaginea
In alimentatia familiei dvs. cat de des obisnuiti sa consumati...
  • 88% dintre respondenti afirma ca obisnuiesc sa consume des si foarte des branzeturi si lactate
  • Doar 40% dintre romani mananca foarte des mamaliga in familie
  • 97% dintre romani mananca foarte des legume si verdeturi
  • 92% dintre respondenti mananca acasa multe ciorbe si supe
  • Doar 30% si 28% dintre romani consuma frecvent apa plata si sucuri naturale
  • ×