OBICEIURI
92% dintre familiile din Romania consuma frecvent ciorbe si supe, 79% fructe, 97% verdeturi si legume, dar 60% mananca rar mamaliga.
In urma cu aproape doi ani, la o masa dintr-un restaurant aradean stateau un american si doi romani, discutand despre problemele profesionale care ii adusesera in acest frumos oras. Dupa ce chelnerul a luat comanda, conversatia a trecut brusc, la mancare si la restaurante. La un moment dat, unul dintre romani spune: "La noi, oamenii sunt prea saraci ca sa manance prea des la restaurant". Americanul l-a privit cateva clipe cu atentie, rumegand, in asteptarea mancarii, urmatorul raspuns: "Dar saracia asta are si o parte buna. Romanii, pentru ca isi gatesc singuri, mananca mai sanatos decat occidentalii". Cei doi romani au ramas pe ganduri cateva minute, incercand sa vina cu o replica atat de buna, incat sa demoleze spusele strainului. Dar replica acestora n-a mai venit. A venit, in schimb, ospatarul cu mancarea, si cei trei s-au pus pe basculat bunatatile in stomac.
E DE CASA, DOMâLE! Poate ca, intr-adevar, saracia are, pentru romani, si efecte pozitive. Fiindca, se presupune ca, atunci cand oamenii isi fac singuri mancarea, isi aleg produse cat mai sanatoase. Faptul ca la intrebarea "In alimentatia familiei dumneavoastra cat obisnuiti sa consumati?..." 79% dintre respondenti au afirmat ca mananca des si foarte des fructe este o veste mai mult decat buna. Iar rezultatul potrivit caruia 97% dintre familiile romanesti mananca legume si verdeturi este unul exceptional. Poate ca painea cea de toate zilele ingrasa, dar se pare ca este baza celulei de baza a societatii: 89% dintre respondenti au afirmat ca obisnuiesc sa consume des si foarte des paine in alimentatia familiilor lor. Mamaliga insa, pentru care stramosii nostri au luptat cu sapa in mana pe ogor atatea sute de ani, nu se bucura de prea multa consideratie. Mamaliga in familie este preferata doar de 40% dintre respondenti.