x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mesterul Manele

Mesterul Manele

de Dana Cobuz    |    09 Ian 2006   •   00:00
Mesterul Manele
NU MAI EXISTA UN MINUNE!
Adrian Minune, fost Copilul Minune, fost Ady De Vito. De fapt, il cheama Adrian Simionescu. Si-a dorit sa fie un personaj deosebit. Ii plac masinile cu "genti" frumoase. Canta de placere, dar si pentru "cascaval".

E un tip important. Sau se da asa. Nu prea iese din casa inainte de pranz. Intr-o seara tarzie, i-am smuls un sfert de ora pentru interviu, desi tot a incercat sa ne convinga ca nu are nevoie de reclama. Ca reclama se face doar la ce nu se vinde si nu e cazul lui. L-am gasit inconjurat de tovarasi de chef si de fete excesiv machiate. Bea whisky si tragea dintr-un trabuc, la o masuta joasa, pe un scaunel scund. S-a si balbait, a facut si dezacorduri, n-a stiut ce inseamna "diaspora", dar e constient ca Adi Minune e un brand.

Jurnalul National: Cine ti-a descoperit talentul?
Adrian Minune: Bunica si mami. Doamna Ina, fosta inspectoare a rromilor si invatatoarea mea, m-a lansat. Aveam 7 ani, eram la scoala si cantam in fata careului, pentru 400 de copii, piese de Tudor Gheorghe.

Care a fost prima manea pe care ai cantat-o?
"Tom Degetel". Venea cam asa: "Hei, hei, Tom Degetel, esti micut si sprintenel...". Tot cam atunci, prin ’81-’82, cantam "Printisorul meu" si "Rapirea din serai".

Fara "dreptul smecherilor"


Cum ai defini maneaua?
Maneaua este o amanta pe care ai nostri nu o recunosc, dar se poarta.

Cum a crescut piata de manele, de cand o cunosti tu?
A fost intotdeauna sus. Si pe vremea lui Ceausescu era la vedere. Iar mai inainte de asta maneaua a inceput cu tambal si cu bas. Si exista de foarte... sute de ani inapoi. Dar ii zicea turceasca, nu manea.

Exista si falsuri printre manelisti?
Da, sigur ca da. Foarte multi. Nu-i dam la o parte, fiindca fiecare trebuie sa traiasca.

Ca sa intre in piata, un manelist nou trebuie sa cotizeze?
O mafie exista. Nu se plateste "dreptul smecherilor" la nimeni. Ca sa ajungi undeva sus trebuie sa ai harul de la Dumnezeu, un pic de noroc si sa canti foarte bine.

Ce manelist ai sprijinit pana acum?
Multi, dar e urat sa dau eu nume. Stiu ei care sunt. Eu sunt Adrian care am sprijinit si daca eu maine nu mai sunt, maneaua nu mai exista.

Ti-ai platit vreodata aparitiile la TV?
Nu, niciodata. Ba chiar am fost platit!

De ce ai renuntat la particula "Copilu" din numele tau de scena si apoi ti-ai spus "Ady de Vito"?
Atunci cand treci de 18 ani, bineinteles ca nu mai poate sa te cheme "copilu" si-asa am ramas "Adrian Minune". Exemplul asta l-am luat de la prima "Minune", care a fost Ionica, care n-aveti cum sa stiti voi, care a fost cel mai mare acordeonist al tuturor timpurilor si este si exista. Ionica Minune ii spune si inainte i se spunea Ionica Copilu Minune. Acelasi exemplu l-am luat eu. Cum a venit numele de De Vito? Ca sa ai o emisiune speciala, cum se numea "Zi-le de la mine" de la National, trebuia sa fii si un personaj deosebit. Si-atunci s-a nascut Ady de Vito. Exista doar pentru emisiune.

A pierdut sirul albumelor


Pai, nu era Adrian Copilu Minune un brand?
Ba da, era. Si este. Adrian Minune mai bine spus. Eu si acum cand ma semnez pe autograf, Adrian Copilu Minune ma semnez.

Ti-ai sponsorizat emisiunea de la National TV?
Nu am sponsorizat-o. S-a facut cu banii lor, investitia lor.

Cat ai castigat din aceasta emisiune?
Absolut nici un ban. Ba chiar costumele si baietii i-am platit eu.

Ai avut vreodata probleme cu CNA?
Nu, nu, nu... Deci, cu domnu’... nu, nu! Deci, nu eu am problemele astea, ci televiziunea respectiva daca ar fi avut. Dar daca ar fi avut, as fi stiut.

Cate albume ai scos pana acum?
Nu le mai stiu numarul... sute de albume! Sute de albume, pentru ca noi cantam, facem CD-uri de foarte mult timp, de pe vremea lui Ceausescu.

Dar cantece?
Multe, mii.... Deci, daca stau cinci ore sa cant doar melodiile mele, nu repet niciodata. Nu le tin minte pe toate, ca m-as plafona daca le-as memora pe toate.

Stii care va deveni hit si care nu, inca de cand le compui?
Nu. Faci 10 piese, dintre care una dintre ele poate fi hit.

Pe cine iubesti mai mult: prietenii sau dusmanii?
Ii iubesc si pe dusmani. Daca ai prieteni, inseamna ca esti un baiat bun, si daca ai dusmani, inseamna ca esti un baiat si mai bun. Si daca dusmanii nu ar fi, pentru cine ai mai munci? Pentru cine ai mai compune? Daca nu ai dusmani, esti ca banca fara bani.

Cat ceri pentru un recital standard de 45 de minute?
Depinde cui si cand cant. Daca sunt bine dispus, pot sa cant gratis.

Cat ai primit, cel mai mult, pentru o cantare?
Nu pot sa declar. †De la morti pana la... orice. Deci, daca te duci la o petrecere atunci cand este fericire si toata lumea e bucuroasa, de ce sa nu-ti ajuti un prieten atunci cand unul din familia lui dispare? De ce sa nu-i canti mortului ce-i placea lui cand era in viata?

Si cantece de morti?
Da. Sunt piese care se canta "sase-a opta", adica de ascultare, unde se jeleste la capul mortului si toate astea.

Fa un top al celor mai iubite trei manele...
Nu, pentru ca nu sunt nici critic si nici judecator. Ale cui?

Din toate timpurile, ale oricui...
In fiecare zi iese cate o manea frumoasa. La momentul respectiv, azi, este "Numele tau de azi il voi uita" - care este piesa mea, este "Doua vorbe spuse fara rost" care la fel este piesa mea, este piesa lui Florin Salam - "Alo" si cam atata.

Esti respectat pentru bani sau pentru nume?
De unii pentru nume, de unii pentru bani. Dar cei care ii simt eu ca ma respecta pentru bani ii las sa... aaa... creada ca se simte bine si ca... aaa... da, eu nu simt ca ma iubesc pentru bani. Ii las sa creada ce vor.

Diaspora zgarcita


La cati fani ai, ai putea candida la Presedintie...
Nu, dar pot sa ies pe strada cu cine vreti voi din Romania si pot sa spun ca sunt mai cunoscut decat el. Nu-mi place politica deloc. Chiar am fost solicitat sa intru intr-un partid, dar nu vreau. Sunt foarte ocupat si nu am timp nici de familia mea.

Iti educi copiii in spiritul manelelor?
Fiica mea e la scoala americana de la varsta de 3 ani, stie foarte bine engleza si pe copii ii las sa faca exact ce simt.

Cum merg manelele in diaspora?
Adica?

In comunitatile de romani din strainatate...
Merg foarte bine, dar in strainatate romanii sunt mai rai decat la noi in tara. Nu se ajuta unul pe celalalt. Daca tu organizezi un spectacol, eu spun "Ce rost are sa ajung la tine sa-ti bag 10 euro in buzunar?".

Prind concertele afara?
Au avut succes, la inceput. Italia, Spania, am rupt Londra-n doua. Am fost peste tot. In Australia am fost la Melbourne, in America am fost de doua ori. A doua oara a mers un pic mai bine. In strainatate n-o sa-ti dea niciodata unul 100 de euro bacsis.

Dar in Romania?
Se primeste. Si mai mult.

A refuzat un presedinte


Cine sunt cei care asculta manele?
Si la cel mai grad... nivel. La cel mai mare nivel, grad din Romania. E imposibil, un copil sau un nepot sa nu asculte o manea in casa... pentru ca o petrecere n-ai cum sa o faci doar cu muzica simfonica, hai, sa fim seriosi!

Ai fost si la petreceri cu "staif"?
Sigur ca am fost. De la presedintele tarii pana la ultimul om. Deci, unul dintre presedinti m-a invitat la Poiana Brasov. Si bineinteles ca l-am refuzat, ca eram ocupat in alta parte. Dar n-as vrea sa spuneti asta, pentru ca mie imi place sa raman acelasi Adrian modest si n-as vrea sa ma dau mare si sa spun "Bai, eu am atatia bani si cutare... si sunt cel mai smecher". Cu averea si cu maria, ca sa spun asa, doar se traieste, nu se etaleaza.

Castigi bine?
Se castiga foarte bine din manele, v-am spus. Cat sa-mi satisfac orice placere. Am atatea masini cat sa-mi satisfaca orice pofta a mea. Dar am multe din masini in leasing.

Isi insala sotia la trei zile


Ce pofte ai?
Poftele mele este sa am o masina care sa aiba foarte multi cai putere, sa fie lux in ele, ca sa fie frumos, sa aiba genti frumoase.

Printre accesorii se numara si femeile?
Da, imi plac femeile. La fiecare trei zile imi place o femeie noua.

Atunci cum explici unitatea din cuplul pe care il faci cu sotia ta, cu care esti de 12 ani?
Sotia mea stie cine sunt, stie ca tot acasa o sa ajung si ca nu o insel zilnic.

Cine tine conturile in casa?
Nu conteaza, la noi totul se pune la mijloc.

Mai exista cineva ca Minune?
Nu mai exista un Minune. Dar mai exista o minune.

Dar ce te deosebeste de colegii tai, daca toti sunteti talentati si norocosi?
Sa zic ca un pic de viziune, de sarm, cum sa spun, trebuie sa ai sarea si piperul. Cand canti, nu trebuie sa fie o bariera intre tine si cel care ii canti. Daca iti spun ceva, trebuie sa te impresionez, nu doar sa-mi vad de treaba mea, sa-mi iau cascavalul. Pe mine nu ma intereseaza, ca banii oricum o sa-i iau. Dar vreau ca, pe langa banii astia, omul sa plece cu o idee frumoasa acasa.

CUM SE FACE O MANEA


Minune spune ca, daca stii cat de cat grifura unui instrument, sa compui o manea "e pur si simplu un joc. Daca depui suflet cand o faci, ca si o mancare, este bun. In orice melodie, ca e rock, ca e pop, ca e hip-hop, ca e manea, trebuie sa depui suflet cand te-ai asezat la instrument. Pornesc toate motorasele din cap si din creier si te gandesti cam cum ar fi, mai tai, mai sterg, faci versuri, pui asa, pe linia asta, pentru prima strofa ar merge versurile astea... E o sumedenie de lucruri care trebuie sa le pui". Ingredientul "Minune" este dragostea.

FRATELE GUTA, "IMPARATUL MANELELOR"


In 2004 a avut loc un adevarat cutremur in lumea manelistilor. Daca pana anul trecut nimeni nu incerca sa-i ia locul lui Adi Minune, fiind recunoscut drept un invincibil de toti colegii sai de breasla, iata ca un alt solist venea puternic din urma, calcandu-l pe bataturi. Nicolae Guta, pe numele sau, care a primit, din partea organizatorilor, coroana regala. Asa s-a facut ca a ajuns "Rege al manelelor". Suparat nevoie-mare, Minune nu a fost prezent la spectacolul cu pricina, asa ca, in aceste conditii, mult asteptata confruntare la scena deschisa nu a mai avut loc. Pe scena, Guta a trebuit sa suporte huiduielile celor din tabara opusa, ba chiar la un moment dat a amenintat publicul ca nu va mai canta. Emotionantul eveniment, ca sa-i zicem asa, a fost transmis, in direct, de Pro TV. Contactat de reporterii postului cu pricina, Adi i-a cantat lui Guta: "Dusmanii imi poarta pica/ Ca n-au valoarea mea". Dupa un razboi verbal ce a facut deliciul antimanelistilor, cei doi s-au calmat rapid. Ca sa-l impace pe Minune, Guta l-a numit pe "fratele" lui "Imparatul manelelor". Si, uite asa, problema s-a rezolvat. Cel putin, de ochii lumii. (Simona Ecovoiu)

AFACEREA VIETII LUI


In ciuda faptului ca a investit multi bani in masini, un club si alte maruntisuri, regele manelelor crede ca nu ar fi putut face o afacere mai buna decat sa cante manele. "Indiferent cati bani as avea, daca as dispune de cateva milioane de dolari, tot nu m-as lasa de cantat. Este viata mea, nu doar o afacere. Nu cant numai pentru bani, ci si pentru mine. Cant si acasa, si sub dus", spune idolul ascultatorilor de manele. Nu face vocalize, nu-si antreneaza vocea: "Antrenamentul este aici, la locul de munca. Nu sunt sensibil decat la gheata si tot ce exista rece".
×