x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mogulul media

Mogulul media

22 Mai 2005   •   00:00

VALERIU LAZAROV
Nascut in Romania, celebru in lume. Valeriu Lazarov a inceput sa lucreze in anii ’50 pentru Televiziunea Romana. Si in cei aproape 50 de ani de cariera a muncit pentru televiziuni din Spania si Italia. Premiile internationale ii arata valoarea.

  • de CRISTIAN PETRU

  • Valeriu Lazarov, la filmarile primei editii a emisiunii "Geniali"
    Dam vina tot timpul pe Romania, tara in care ne-am nascut, pentru neputinta si pentru esecurile noastre. E-xista oameni care au reusit sa isi faca un nume, sa faca ceva care sa fie cunoscut de toata lumea. Oameni care au reusit, chiar daca sunt nascuti in Romania. Valeriu Lazarov s-a nascut in Moldova, la Barlad, la 20 decembrie 1938, cu un an inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Astazi este unul dintre mogulii media in lume. De meserie regizor, Valeriu Lazarov spune ca de cand s-a nascut isi dorea sa lucreze in televiziune . In 1957 s-a angajat la TVR, iar noua ani mai tarziu a realizat filmul "Omul si telecamera". Pelicula a primit un premiu la Festivalul International de la Praga, unul la Festivalul International de la Cairo si doua la Festivalul International de la Monte Carlo.

    PLECARE. Si pentru ca valoarea este recunoscuta peste tot, in timp ce se afla la Monte Carlo a fost invitat sa lucreze pentru televiziunea spaniola. A reusit sa plece cu greu din tara. Iar conducerea TVR din acea perioada i-a spus ca este imposibil pentru un regizor din Est sa lucreze in Vest. Lazarov a hotarat totusi sa plece. In 1968 a fost chemat de directorul TVE sa lucreze in Spania avand un contract ferm pentru realizarea a doua programe de varietati. Si a aratat ca un regizor din Est poate sa reuseasca si in Vest. Din 1979 a inceput sa colaboreze in Italia cu RAI, iar din 1980, cu Canale 5. In 1989 a lansat in Spania primul post privat de televiziune, Tele 5, iar in 1994, tot in tara din Penisnsula Iberica, Valeriu Lazarov a creat trustul audiovizual Prime Time Communications, care continea sase societati.

    ROMANIA, DIN NOU. In 1999, Valeriu Lazarov si-a deschis prima sa casa de productie in Romania, Prime Time World Broadcast, si a inceput sa faca emisiuni pentru TVR, televiziunea de la care a plecat spre Spania. A importat formate din strainatate pe care le-a adaptat la gusturile romanilor. Cu succes s-ar putea spune, avand in vedere audientele mari ale programelor produse de el. In anul 2000 Lazarov a infiintat Sagitarius Communications, casa care produce emisiunile pentru Antena 1. La postul de televiziune din Baneasa, Valeriu Lazarov produce in prezent emisiunile "Din Dragoste", "Ciao Darwin!" si "Geniali".

    BANI. Valeriu Lazarov, supranumit "Mr. Zoom", vorbeste nu mai putin de cinci limbi straine, deprinse prin peregrinarile sale prin lume: rusa, spaniola, franceza, engleza si italiana. Este unul dintre cei mai bogati 300 de romani, averea sa fiind estimata la 30-35 de milioane de dolari, dintre care 5-7% reprezinta cifra de afaceri din Romania. Se spune ca a fost casatorit oficial de doua ori. Actuala sa sotie este Augusta Dumitrascu, iar diferenta de varsta dintre cei doi este de aproape 40 de ani.

    PREMII. Nu cred ca exista vreun roman care sa nu fi vazut vreo emisiune produsa de Valeriu Lazarov. Dar, chiar daca nu ai fi vazut nimic, numarul mare al premiilor primite de celebrul regizor si producator te ajuta sa intelegi valoarea lui. La Monte Carlo, in 1969, a primit Premiul Nimfa de Aur pentru "El Irreal Madrid", la Montreux, in 1969, Trandafirul de Bronz pentru "La Ultima Moda". Tot pentru "La Ultima Moda" a primit premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul Mondial de TV de la Hollywood din 1970. A primit distinctia pentru cel mai bun regizor, la New York, in 1976, din partea Asociatiei Jurnalistilor de Televiziune. Anul trecut, guvernul spaniol i-a oferit Medalia de Aur pentru merite in munca.

    Telenovela romaneasca... precis. Acum lucram la o telenovela cu scenaristi argentinieni si romani. Telenovela este un gen care, din ce in ce mai mult, devine un gen universal. Dorim sa facem o telenovela romaneasca, sa se poata vinde si in alte tari. - Valeriu Lazarov
    ×