x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mostenirea DM

Mostenirea DM

de Radu Popa    |    19 Iun 2006   •   00:00
Mostenirea DM
INTERVIU
Fanii Depeche Mode, si nu numai, pot descoperi adevarata fata a idolilor lor citind urmatoarele randuri.

In ciuda unor probleme de sanatate ale membrilor trupei si a divergentelor referitoare la dinamica grupului, dupa o istorie de peste 25 de ani, activitatea lor pare mai intensa ca niciodata.

Cand au inceput inregistrarile la noul album "Playing The Angel"?
Inregistrarile au inceput in ianuarie 2005 in California. Cu cateva luni inainte, Martin si Dave au inceput sa scrie textele si dupa o intalnire ce a durat cinci saptamani, am ales 11 piese. Inregistrarile au fost realizate la Santa Barbara, Londra si New York, deoarece in acele orase locuiam noi si, in acest fel, toata lumea a fost fericita.

Ce influenta au avut carierele solo asupra activitatii trupei?
Faptul ca timp de cativa ani cativa dintre noi au urmat proiecte solo a fost privit, initial, cu anumite retineri. In cele din urma insa, experienta acumulata in aceasta perioada s-a dovedit benefica. Titlul albumului, "Playing The Angel", a fost inspirat de patru melodii ce fac referire la ingeri, fiind intalnit chiar si in textul uneia dintre piese, "The Darkest Star".

"Cred ca avem mai multe lucruri in comun cu U2 si R.E.M."

Reintalnirea a avut darul de a va face mai fericiti?
Dupa fiecare album, ne este frica ca ar putea fi ultimul si privim orice turneu cu teama ca ar putea fi cel din urma. Exista insa ceva care ne "impinge" inainte si Depeche Mode continua sa realizeze albume bune, sa cante bine pe scena, inregistrarea unui nou album parandu-ne ceva natural. Nu stim insa cat va mai dura "povestea" noastra, deoarece simtim ca am inceput sa imbatranim. Senzatia se aseamana cu cea incercata la escaladarea unui munte impreuna cu vechii colegi, fiind o experienta de neuitat. Cu totii am simtit ca mai aveam ceva de spus si ne-am dat seama ca intotdeauna a fost la fel.

Ce parere aveti despre turnee?
Avem o impresie deosebita. De fiecare data cand ne trezim, dimineata ne amintim tot ce s-a petrecut in noaptea anterioara, acesta fiind motivul pentru care dorim sa continuam. Ne amintim chiar si figurile spectatorilor din sala si felul in care am evoluat.

Sunteti mandri de acumularile din cei 25 de ani de activitate?
Am invatat multe in aceasta perioada si asta se datoreaza faptului ca am fost impreuna, acest lucru ajutandu-ne sa supravietuim. Sincer, cred ca avem mai multe lucruri in comun cu U2 si R.E.M. decat cu multe dintre trupele alaturi de care am cantat pe aceeasi scena. Si, dupa ce am petrecut atat de mult timp impreuna, ni se pare un lucru normal sa intram din nou in studio si sa inregistram un disc.

Ce simtiti cand alte trupe realizeaza cover-uri dupa melodiile voastre de succes?
Este o mare onoare pentru noi ca altii realizeaza cover-uri dupa Depeche Mode. Este o deosebita placere cand altii te "omagiaza" reluand piesele tale. Nu ne-am imaginat niciodata ca vom ajunge aici. Dupa atatia ani, inca mai facem muzica si inca mai insemnam ceva pentru oameni. Este foarte frumos sa fii luat in seama. Daca melodiile compuse de noi sensibilizeaza alte persoane, este o mare realizare pentru noi si acest lucru ne face foarte fericiti.

Desi ati vandut peste 50 de milioane de albume in toata lumea, cum reusiti sa ramaneti, in continuare, invaluiti intr-un mare mister?
Fenomenul se datoreaza faptului ca muzica noastra are un caracter oarecum ocult. Intr-un fel sau altul, reusim sa pastram o aura misterioasa asupra noastra, chiar si dupa ce am vandut peste 50 de milioane de discuri. Acest lucru ne face sa simtim ca si cum Depeche Mode ar fi un fel de societate secreta sau ceva asemanator. Credem ca muzica noastra contine un fel de intimitate pe care oamenii o apreciaza. Desi multi cumpara discurile noastre, se pare ca inca reusim sa pastram o umbra de mister in jurul nostru.

"Singurul lucru pe care am incercat sa il facem a fost sa comunicam cu oamenii."

Multi dintre fani iau in serios textele melodiilor voastre. Simtiti vreo responsabilitate pentru efectele pe care le-ar putea avea cuvintele voastre?
Cand incepem sa scriem, nu stim exact care este scopul nostru, ci doar ca ne place ceea ce facem. Principala noastra responsabilitate este sa producem lucruri de calitate.

Muzica voastra a influentat mii de tineri. V-ati temut vreodata de impactul pe care l-ati putea avea asupra atator oameni?
Nu putem spune ca ideea ne-a infricosat foarte tare, ba dimpotriva, chiar ne-a placut. Singurul lucru pe care am incercat sa il facem in toti acesti ani a fost sa comunicam cu oamenii. Este foarte frumos sa ajungi sa faci asta, sa poti comunica la nivel global cu cat mai multi oameni cu putinta.

Ce a contribuit la ramanerea voastra impreuna pentru o perioada de timp atat de indelungata?
Am continuat sa facem tot timpul ceea ce facem si in prezent. De fiecare data incercam sa ne provocam pe noi insine. Si suntem mandri de noi, incercand sa depasim barierele si sa impingem "granitele Depeche Mode" cat mai departe. Cred ca foarte important a fost faptul ca am cantat intotdeauna live. Cred ca acest lucru si apartenenta noastra la aceeasi trupa au insemnat foarte mult pentru noi. Ne place sa cantam si, de aceea, am pus intotdeauna muzica pe primul loc.

A devenit, de-a lungul timpului, Depeche Mode un fel "mostenire"?
Se pare ca da. Uneori avem impresia ca ne aflam pe scena de cand ne stim. Am reprezentat "surse de inspiratie" pentru numeroase genuri muzicale si nu numai. Trupe ca noi, The Cure, New Order, Echo & The Bunnyman au reprezentat alternative pentru stilul adoptat de Van Hallen. In prezent, sute de formatii incearca sa faca ceva cu totul nou si asta este foarte interesant. Noi am avut chiar si un album cu diferiti artisti care au realizat cover-uri dupa melodiile noastre.

"Am aflat ca nu-ti poti gasi fericirea prin altceva sau altcineva. Chiar daca ar avea efect un timp, ulterior ar deveni ineficient. Secretul succesului este sa te privesti in fiecare dimineata in oglinda" - Dave Gahan, despre sfaturile parintilor sai

"Oameni precum Neil Young, John Lennon si Leonard Cohen sunt persoane al caror talent il respect foarte mult. Am incercat intotdeauna sa imbin in piesele mele tehnologia cu textele de calitate" - Martin Gore, despre sursa de inspiratie

"Cred ca e vorba despre un sentiment straniu ce te cuprinde la inceputul inregistrarilor si ca, indiferent ce ai gandi, piesele se transforma in stilul DM, asemenea tuturor melodiilor mele de pe album" - Dave Gahan, despre ultimul disc

"Nu stim cat va mai dura "povestea" noastra, deoarece simtim ca am inceput sa imbatranim. Senzatia se aseamana cu cea incercata la escaladarea unui munte impreuna cu vechii colegi, fiind o experienta de neuitat." - Dave Gahan, despre trecerea timpului

(traducere si adaptare dupa "Bong", revista oficiala a trupei)
×
Subiecte în articol: lucru depeche mode editie de colectie