x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Multumiti si nu prea de elevi

Multumiti si nu prea de elevi

de Mihai Stirbu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Multumiti si nu prea de elevi
REZULTATE CONDITIONATE
Ne place sa credem ca sistemul romanesc de invatamant se indreapta intr-o directie buna. De cativa ani s-au infiintat in scoli laboratoare de informatica si s-au construit sali de sport. In semn de multumire, unii copii au spus "Adio!" gastii din fata blocului, au abandonat rolele in debara si s-au pus cu burta pe carte. Rezultatele nu s-au lasat asteptate. In scurt timp ei au devenit olimpicii Romaniei, mandria noastra, a tuturor.

Am crezut intotdeauna ca rezultatele unui elev la invatatura depind in cea mai mare masura de eforturile depuse de invatator sau profesor. Apoi, imi amintesc de ce se intampla la tara... Acolo unde un computer este o raritate, acolo unde manualele alternative sunt doar pentru doi trei copii din 25, acolo unde frigul iernii nu te lasa sa iti dai gecuta jos in sala de clasa, acolo, unii descopera dragostea de carte. Si atunci, incep sa ma intreb: resursele pe care scoala le poate oferi invataceilor ii fac pe acestia sa indrageasca mai mult cartea? Sunt doua intrebari pe care o sa vi le spun. De fapt, am sa fac un pic mai mult de atat. Am sa va spun si raspunsurile celor carora li s-au adresat. Prima intrebare suna in felul urmator: "Dumneavoastra sunteti, in general, multumit sau nemultumit de rezultatele pe care le obtin la scoala copiii dumneavoastra?". Iata ce raspunsuri au dat cei care au copii scolari sau studenti: 66% dintre acestia s-au declarat multumiti; 20% foarte multumiti; 13% nemultumiti, iar 1% nu a putut sa dea un raspuns concret (Nu stiu/Nu raspund).

DISECARE. Omul este o fire curioasa. Am sa va satisfac si dorinta de a afla care sex este cel mai multumit de activitatea scolarului sau. Conform rezultatelor care ne-au parvenit, foarte multumite de rezultatele pe care le obtin la scoala copiii dumnealor, in proportie de 22%. Sexul masculin are 4 procente in minus (18%). Poate femeile ar trebui sa le spuna si barbatilor la ce scoli si-au dat roadele iubirii lor. Poate in acest mod s-ar echilibra balanta. Dar, stati, ce vorbesc eu?! La urmatoarea categorie, a celor care se declara multumiti, sexul tare se declara astfel in proportie de 71%, iar sexul slab intruneste 62%. Pana acum ar fi echitabil. Mai departe: 14% dintre mame si 10% dintre tati sunt nemultumiti de evolutia micutilor la scoala. Bineinteles ca trebuia sa existe si un anumit procent, ce-i drept foarte mic, aproape fara importanta, constituit de cei care nu stiu ce raspuns sa dea sau al acelora care au preferat sa taca. La ambele sexe, cei care au facut aceasta optiune sunt in proportie de 1%. Daca am inceput distributia pe sex cu categoricii, astfel voi si incheia: 1% dintre barbati a raspuns la aceasta intrebare ca este foarte nemultumit. La femei nu putem vorbi despre acest lucru pentru ca nici una nu si-a exprimat aceasta optiune (0%).

ANALIZA. Ma intreb, daca as avea un copil la scoala, oare ce raspuns as fi ales? Dar am frati la scoala, pot sa va spun. De multe ori am fost asemeni unui parinte... Stiti, cand esti fratele mai mare si parintii decid ca scoala pe care am urmat-o eu a fost destul de buna pentru mine, deci ceilalti copii ai lor pot frecventa cursurile acelei institutii, e mai dificil. Profesorii te cunosc, iar pe ceilalti frati ii compara in permanenta cu tine: "De ce nu invata ca tine?"; "De ce tu poti?"; "Fratele tau iar nu si-a facut tema!". Asadar pot sa ma declar si eu nemultumit de rezultatele obtinute de fratii mei la scoala. Pe cine sa invinuiesc? Cel mai usor de invinuit este timpul. Nu le ajung 15 minute pentru desene animate, nu pot fi multumiti de parcul din vecinatate, "e plin de copii, noi nu mai suntem copii, vrem cu rolele in Hera!". Vinovati se gasesc, dar te intrebi daca i-ai gasit rational. Varstele pe care le au participantii la sondajul CURS se impart in trei unitati: 18-30 de ani, 31-55 de ani, 56 de ani si peste. Din ce observ, 79% dintre cei care se inscriu in categoria 18-30 de ani sunt multumiti de rezultate. 5% dintre cei care au 56 de ani si peste sunt foarte nemultumiti de rezultatele copiilor lor. Un alt mijloc de a creiona portretul respondentilor este criteriul "nivel de instructie". Cheia succesului se pare ca au descoperit-o cei care au studii peste liceu, 38% dintre acestia sunt foarte multumiti de notele pe care le obtin micutii lor.

"Imi amintesc de ce se intampla la tara... Acolo unde un computer este o raritate, acolo unde manualele alternative sunt doar pentru 2-3 copii din 25, acolo unde frigul iernii nu te lasa sa iti dai gecuta jos in sala de clasa, acolo, unii descopera dragostea de carte. Pe cine sa invinuiesc? Cel mai usor de invinuit este timpul. Nu le ajung 15 minute pentru desene animate, nu pot fi multumiti de parcul din vecinatate, «e plin de copii, noi nu mai suntem copii, vrem cu rolele in Hera!». Vinovati se gasesc, dar te intrebi daca i-ai gasit rational."

Si daca un parinte nu este multumit de sistemul romanesc de invatamant, de ceea ce el ofera, exista alternativa: scolile particulare. Bani sa ai, ca, in schimbul lor, odraslele beneficiaza de toata aparatura necesara laboratoarelor.

CONDITIILE SUNT MAI BUNE

In Romania, din ce in ce mai multe scoli ofera cursantilor sai sansa de a studia cu ajutorul calculatorului
In ceea ce priveste mediul rezidential, surprinzator, cei din mediul rural intampina mult mai putine probleme de acest tip. Cifrele arata ca 13% dintre oraseni sunt nemultumiti, iar 22% dintre sateni sunt foarte multumiti. Special am pastrat spre final raspunsurile la intrebarea "Dumneavoastra sunteti multumit sau nemultumit de conditiile oferite de scoala unde invata copiii dumneavoastra?"(laboratoare, terenuri/sali de sport, material didactic, calculatoare etc.)" Din nou specific ca la aceste doua intrebari au raspuns doar cei care au copii scolari sau studenti. 63% dintre acestia sunt multumiti, 25% nemultumiti, 8% foarte multumiti, 3% foarte nemultumiti si 1% NS/NR. Desi nu imi place sa fac politica, trebuie sa va reamintesc ca una dintre guvernari a construit cateva sute de sali de sport si, dupa parerea mea, acestea au un aer occidental, o companie sprijinita de parteneri importanti si-a propus in anul 2000 sa doteze gratuit cat mai multe scoli din Romania cu laboratoare de informatica. Vreau sa subliniez ca s-au facut eforturi prin care s-a dorit imbunatatirea conditiilor in care elevii isi desfasoara activitatea. Mai trebuie spus ca prichindeii nu au atat de mare nevoie de material didactic, de substante chimice, de creta sau burete, ci de bunavointa, de o vorba buna. Si daca un parinte nu este multumit de sistemul romanesc de invatamant, de ceea ce el ofera, exista alternativa: scolile particulare. Bani sa ai, ca, in schimbul lor, odraslele beneficiaza de toata aparatura necesara laboratoarelor.

Una dintre guvernari a construit cateva sute de sali de sport. O companie sprijinita de parteneri importanti si-a propus in anul 2000 sa doteze gratuit cat mai multe scoli din Romania cu laboratoare de informatica.

Sunteti multumit sau nemultumit de conditiile oferite de scoala unde invata copiii dvs.?
  • Doar 6% dintre cei care au studii sub liceu se declara foarte multumiti de conditiile oferite de scoli copiilor rai.
  • In Bucuresti si in Crisana-Maramures s-au inregistrat cate 4 procente la varianta "foarte nemultumit".
  • ×
    Subiecte în articol: copii scoala s-au editie de colectie multumiti