x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nadia la Montreal

Nadia la Montreal

de Florin Mihai    |    11 Dec 2006   •   00:00
Nadia la Montreal
PRIMA NOTA DE 10
Romanii cei mai cunoscuti in 1990 erau Nadia Comaneci si Nicolae Ceausescu.

In anii ’70, in televiziunea publica nu se masura ratingul. De altfel, masuratorile ar fi fost si inutile, din moment ce nu exista concurenta pe piata audiovizualului. Doar comentariile telespectatorilor, favorabile sau nu, asigurau popularitatea emisiunilor. Revelioanele, Teleenciclopedia, Reflectorul, Telejurnalul erau printre cele mai vizionate productii din acea epoca. De acelasi regim privilegiat s-au bucurat dintotdeauna transmisiunile sportive interne si internationale.

PATRIOTISM. Jocurile Olimpice din vara anului 1976, desfasurate in orasul canadian Montreal, au ramas in istoria sportului mondial datorita performantei unice reusite de gimnasta Nadia Comaneci. Daca in salile canadiene de competitie evenimentul sportiv a adunat aproximativ 10.000 de spectatori, acasa - in Romania - milioane de privitori au urmarit cu sufletul la gura evolutia compatrioatei lor, originara din Onesti. Adolescenta de numai 14 ani, Nadia, indrumata de renumitul antrenor Bela Karoly, a atins mai multe recorduri. Euforia telespectatorilor din tara a atins cote maxime cand a fost anuntata prima nota de 10 din istoria gimnasticii, nota ce i-a revenit romancei Nadia Comaneci.

Supranumita de atunci de presa din tara si de peste hotare "Zeita de la Montreal", sportiva a contribuit decisiv la clasarea Romaniei printre primele zece natiuni ale lumii, alaturi de rusi si americani. Performantele gimnastei au trezit printre romani un puternic sentiment de patriotism. In plin "razboi rece", nu a existat roman care sa nu se fi simtit mandru de a fi compatriotul Nadiei. Transmiterea in direct, prin intermediul televiziunii nationale, a performantei unice realizate de Nadia la Montreal a facut mai mult decat miile de ore de educatie patriotica transmise la TVR.

"La terminarea concursului individual-compus, cu Nadia pe podiumul olimpic, am fost oprit de o batranica la iesirea din arena, care m-a rugat foarte mult, cu ochii in lacrimi, sa-i aduc o fotografie a Nadiei Comaneci cu autograf, pentru ca este ultima ei dorinta din viata. Cand i-am adus fotografia, m-a strans in brate"
"Pentru telespectatorul roman, aparitia Nadiei a fost ca un miracol. O floare rara in peisajul sportului mondial. A ramas in memoria vizuala a multor romani surasul Nadiei pe podiumul de premiere. S-a spus ca era imaginea fericirii. Era, mai curand, surasul aparte al unui copil constient de sine..."

Cristian Topescu

Procesul

Datorita televiziunii, doi romani erau celebri in toata lumea in anul 1990 - Nadia Comaneci si Nicolae Ceausescu. Televiziunea fabricase imaginea politica a dictatorului. Nelipsit de pe micul ecran, Ceausescu intra la orice ora in casele romanilor. Telejurnalul prezenta in fiecare seara, pe larg, "realizarile" acestuia: vizitele de lucru, cuvantarile din cadrul plenarelor partidului ori intalnirile cu oameni politici straini. Tot la postul national am vazut si declinul sau. In 1989, intregul mapamond a asistat la procesul sau si, in final, la executia "geniului din Carpati" si a sotiei sale.

×
Subiecte în articol: nadia editie de colectie