x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nascuta in zodia Leului

Nascuta in zodia Leului

20 Feb 2005   •   00:00

MAESTRA
Visul sau este sa mai faca o dresura si sa formeze un elev, caruia sa-i dezvaluie secretele acestei meserii. Maestra Nina Buzduga a reintrat in manej la 73 de ani.
CATALINA IANCU

In mod inexplicabil, cand dresura era aproape gata, Nina Buzduga a fost pusa pe liber
A facut razboiul. S-a trezit din moarte clinica. S-a vindecat de TBC. A scapat de-un leu care i-a zdrobit maxilarul. De un altul care i-a bagat gheara-n piept. De un urs care i-a smuls un tendon de la picior. De recuzita grea care i-a cazut peste maini si peste picioare si i le-a fracturat. A suportat o operatie de transplant de muschi. Avea bilet pentru un avion care s-a prabusit. S-a aflat in focul luptelor la Revolutie. Nina Buzduga are mai mult de noua vieti.

LA LOCUL POTRIVIT. Sa fi fost oare mana destinului? Intamplarea face ca Nina Buzduga sa ajunga la un spectacol de circ unde evolua dresoarea de lei Dina Mihalcea. Asta se intampla dupa razboi, cand inca era suspecta de tuberculoza si se afla in convalescenta. I-a placut atat de mult, incat i-a spus sotului ei: "O sa ma fac dresoare de lei!". Avea in jur de douazeci de ani cand a inceput sa lucreze voluntar la gradina zoologica. Odata dresati, leii au devenit atractia gradinii. Iar Nina Buzduga i-a adus la Circ, unde a si fost angajata. Tatal ei inca mai era suparat si nu voia s-o vada din cauza ca la 15 ani si-a falsificat varsta, s-a inrolat in armata si s-a dus pe front, unde a luptat, in linia intai, ca transmisionist. O cunostinta, care aflase ca Nina din Petresti a devenit atractia circului cu leii ei, l-a adus pe acesta la un spectacol. Cum batranul nu vedea prea bine, iar artista era machiata si imbracata in haine de gala, n-a recunoscut-o. Abia la sfarsitul reprezentatiei, cand s-au pornit ropotele de aplauze, iar el batea din palme mai tare ca toti, prezentatorul a spus: "Aceasta este Nina Buzduga!". Petre Marin era cat pe ce sa faca infarct cand si-a dat seama ca cea pe care o aclamase era chiar fata lui.

UNICA IN LUME. Fiindca a ramas vaduva de tanara, s-a dedicat carierei. De aici a inceput un lung sir de succese. Glorie. Prestigiu. Recorduri. Cap de afis. Dresuri unice. Curata nebunie. Asa scria presa vremii despre femeia miniona care dirija felinele cu o simpla pocnitura din degete. Fara bataie si fara bici. Intra in arena numai cu un betisor. Cei slabi de inger isi tineau mainile la ochi la numerele sale. Capul plin de zulufi al dresoarei disparea, pentru cateva clipe, in gura leului. Statea langa ei asa cum un om normal sta langa o pisica. Dar leii dresati de Nina Buzduga nu erau deloc pisici. "Toate numerele mele au fost cu lei de jungla. Nu-i puneam doar pe scaunel. Alergau, treceau prin foc, sareau, faceau "looping-uri", "piramida", isi aratau coltii si ghearele si urlau infiorator. Ii intaratam, dar pana la un anumit punct." Aceiasi lei insa se asezau frumos unul langa celalalt si "adormeau" la comanda cand muzicantul (sotul si partenerul Ninei Buzduga) le canta cu saxofonul la ureche. Asa i-a venit ideea sa combine cele doua arte. Aceasta era dresura muzicala care a facut furori. I-a dresat si in cusca, fapt pe care absolut toti imblanzitorii l-au evitat, din cauza faptului ca leii isi apara cu inversunare propriul teritoriu.

"Pot sa dresez lei si la 80 de ani", sustine Nina Buzduga

BUZDUGANUL. Iata un secret insa pe care putina lume il stie. Nina Buzduga si-a "bagat" partenerul la lei cand acestia erau deja mari. Foarte mari… Cam la vreo 200 de kilograme fiecare. Este extrem de greu sa aduci om strain in mijlocul felinelor adulte. Apoi a urmat dresura mixta de lei si ursi. O misiune aproape imposibila, daca ne gandim ca cele doua specii de animale sunt considerate incompatibile. "Cand se incaierau, zburau "fulgii" peste tot, iar eu printre ei sa-i despart!", povesteste Nina Buzduga. Iar la spectacole, lumea venea… ca la circ. Se stingeau luminile in sala si, intr-o bezna totala, dresoarea dadea foc cercului prin care sareau leii. Se bateau rusii cu americanii care s-o ia pe Nina Buzduga. Circul Ringling, cel mai prestigios din lume, s-a rugat ani in sir s-o ia in America. Dar comunistii nu erau de acord. O singura data au facut exceptie. Dar ei nu-i ardea sa ramana in strainatate. Si nu-i era frica de nimeni. Cand n-avea carne pentru lei, in "epoca de aur", se ducea vestea pana la Comitetul Central. Mergea in audienta si batea cu pumnul in masa. Unul dintre marii sefi de cabinet se "plangea" mai in gluma, mai in serios: "Iar vine Buzduga sa-mi sparga cristalurile!". Caci chiar sareau paharele-n sus cand arunca Nina "buzduganul".

"Multi fotografi care vin pe Litoral s-au grabit sa-si cumpere pui de lei. Dar cand se fac mari incepe "distractia", caci leii nu vor sa se lase dirijati. Doar sunt regii junglei! Daca ti-e frica, poti sa consideri c-ai trecut deja in nefiinta. Este o lupta pe viata si pe moarte, din care scapa cine poate."
Nina Buzduga
dresoarea de lei si ursi

LA "VANATOARE" DE LEI IN CAPITALA

Nina Buzduga a depasit recordul detinut de rusoaica Bugrimova, care a rezistat in arena "doar" pana la 70 de ani

A dresat leii in cusca

"Tovarasii" au avut grija sa n-o lase prea mult in Vest. Asa se explica si "aranjamentele" care i-au fost facute. Caci, sa fim seriosi, cum ar fi putut leii sa descuie lacatul custii cu cheia? Si totusi, s-a intamplat. Pe vremea Ceausestilor a fost intrerupta cateva ore circulatia in Bucuresti fiindca una dintre feline a evadat. Militienii au iesit la vanatoare de lei pe strazi. Unul dintre ei a spus: "Daca gasesc eu jigodia, o impusc!". "Impusc eu orice "jigodie" care se atinge de el", i-a replicat dresoarea. "Auzi, leul meu era "jigodie"!?!", isi aminteste Nina Buzduga ofensata. Si uite-asa, militianul fugea dupa leu, dresoarea dupa militian, si cand l-au gasit, s-a asezat ea insasi in bataia pustii. A luat leul de coada si l-a adus acasa.

Lei, tigri, pantere sau jaguari, toate sunt salbaticiuni, ce mai incoace si-n colo. Cine crede in povestile cu hipnoza sau alte bazaconii se insala. Animalul e animal, iar felinele mari sunt cu atat mai greu de strunit. La maturitate cantaresc vreo 200 de kilograme bucata, iar coltii si ghearele taie ca o drujba. Ca sa nu mai vorbim de gelozia leoaicelor, care a devenit proverbiala. Am trait pe propria piele (ramasa intreaga) o experienta de acest gen. In 2003, cand Nina Buzduga a inceput ultima dresura, am intrat in "vizuina". Una dintre leoaice imi arata zilnic dantura perfecta. "Nu suporta o a doua prezenta feminina prin preajma. E geloasa fiindca are impresia ca iti acord mai multa atentie decat ei. O voi convinge sa nu te considere o rivala", mi-a explicat maestra. Tot din gelozie, pe vremea cand Nina mai lucra inca si avea dresura mixta de lei, ursi si caine lup, unul dintre lei era gelos pe caine. Intr-o zi a "evadat" si s-a dus la cusca patrupedului. Dintr-o singura muscatura l-a rupt in doua. I-a frant coloana, insa nu l-a mancat. S-a intors linistit in cusca, satisfacut ca a scapat de concurenta.

BANCURI
CALUL VORBITOR
Alo, Circul de stat?
Cu domnul director, va rog!
- La telefon.
- Domnule director, aveti nevoie de un numar cu un cal care vorbeste?
- Hai, dom’le, n-am chef de glume!, zice directorul si tranteste receptorul in furca. Telefonul suna din nou:
- Domnule director, eu v-am sunat adineauri. Nu e nici o gluma! Eu sunt calul care vorbeste. Dar, va rog, nu mai inchideti telefonul, ca asa de greu imi vine sa formez numarul cu copita…

INGHITITORUL DE SABII
Dupa reprezentatie, un spectator curios il intreaba pe inghititorul de sabii:
- Nu va suparati, cum puteti sa va introduceti sabia pe gat fara sa va raniti?
- Foarte simplu, ii raspunde acesta. Inainte de spectacol inghit teaca.

POLITISTUL SI IOZEFINI
Un politist il trage pe dreapta pe iluzionistul Iozefini.
- Maestre, chiar dumneavoastra sunteti! Daca imi faceti o scamatorie, va iert de amenda.
- Vezi, nici nu ti-ai dat seama, ii zice Iozefini. Ti-am si facut scamatoria. Ti-a disparut creierul!

DRESORUL SI MUSCATURA DE SARPE
Pe un dresor il musca sarpele.
- E destul de grav - ii spune medicul - veninul a inceput sa-si faca efectul. Omul ia o hartie si incepe sa scrie.
- Nu va speriati!, il linisteste doctorul. Cazul dumneavoastra e vindecabil, nu este nevoie sa va faceti testamentul.
- Nu-i vorba de testament, zice dresorul. Fac o lista cu cei pe care trebuie sa-i musc inainte de-a incepe tratamentul!
×