x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Netu’ lu’ Gica

Netu’ lu’ Gica

de Dana Cobuz    |    26 Feb 2007   •   00:00
Netu’ lu’ Gica
MELANCOLIE VIRTUALA
Internautii ii aduc artistului un omagiu virtual, la www.fanclub.ro.

La prima vedere surprinzator, tinerii stiu despre Gica Petrescu mult mai multe decat s-ar crede. Ii cunosc versurile, ii fredoneaza cantecele pe la petreceri, chiar au inventat bancuri legate de longevitatea de care s-a bucurat artistul. "Maestrul Gica Petrescu - o legenda vie" este titlul unei discutii de pe forumul gazduit de fanclub.ro, ce poate fi socotita un omagiu "modern" adus cantaretului.

PIESE ASASINATE. "De-a lungul timpului, Gica Petrescu a incantat lumea cu deja celebrele lui melodii: «Casuta noastra», «Sapte vai s-o vale adanca», «Of, of, of, mai, spritule», «Bucuresti, mai Bucuresti», «La crasma din Ferentari», «Lalele, lalele», «Mie-mi place sa traiesc pe lume», «Uite-asa as vrea sa mor»... si multe altele. Unele dintre aceste piese, cum era de asteptat, au fost preluate de generatia tanara de artisti, zic eu mai degraba «asasinate» pe ritmuri de house, techno, dance. Da’ asta-i alta poveste. Un lucru este cert: o petrecere fara muzica lui Gica Petrescu nu este completa", scrie "Nocturna".

E si destul de greu sa nu-l poti asculta pe maestru, oricare ar fi aparatul de redat muzica. "Gica Petrescu este printre putinii din lume care au imprimat muzica pe discuri de patefon, de pick-up, casete pana la CD-uri... E ceva, nu?", scrie "Cubu". Ati uitat de mp3-uri, fratilor?

UN SEF VESEL. Si generatia tanara are uscaturile ei. Ia uitati ce zice "Oribilul Mosh": "O petrecere fara maestrul Gica nu este completa. Dar, din pacate, «generatia pro» l-a dat uitarii. Ritmurile house, manelele sau muzica dance au inlocuit nefericit muzica de pahar de alta data".

"Cristina" ne arata efectul benefic al muzicii lui Gica in timpul orelor de lucru: "Este intr-adevar o legenda vie. Eu am crescut cu muzica lui Gica Petrescu, pentru ca tata este un fan inrait al maestrului. De curand a avut loc la mine la serviciu o petrecere si toata lumea era cam trista, si a venit seful de sectie cu un CD cu Gica Petrescu si s-a schimbat brusc atmosfera, toata lumea era vesela, si seful a inceput sa bea si mai mult si zicea: «In cinstea lui Gica Petrescu»".O bulgaroaica ce se recomanda "Yadlavodka" si care a fost in Romania de vreo patru ori se prezinta mare admiratoare a lui Gica Petrescu. Ba chiar incearca sa-si traduca versurile in engleza, pentru a le intelege. A citit pe Internet tot ce a gasit despre maestru, dar nu a inteles un cuvant: "Fosila". Intalnise pe un site sintagma Gica Fosila alaturata numelui artistului! Probabil era un alt banc legat de longevitatea sa…

LA CAFENEA. Sa dam cuvantul si altor internauti care si-au lasat mesajele pe forumul cafeneaua.com. Sorinel: "Oare numai cateva comentarii merita Maestrul? Unul dintre cei mai prolifici oameni de gen din Romania si poate din multe tari? Omul care a inregistrat pe toate suporturile, de la vinil la DVD? Omul care a influentat (si nu exagerez deloc) generatii intregi de artisti, nu numai muzicieni? Omul care ne-a facut fericiti de atatea si atatea ori in viata noastra, pe parintii nostri, pe bunicii nostri?

Ma intreb de ce merita mai multe comentarii un subiect ca Iri si Monica, ca O-Zone, ca sexul oral? Cine suntem noi? Ce suntem noi? Ne aducem aminte numai cand moare? Oare in cat timp o sa-l uitam?"

MOMENTUL ADEVARULUI. "Din pacate, nu se mai asculta Gica Petrescu, dar totusi exista o lumina de speranta", crede "cipri_alex". "Traim intr-o lume unde originalitatea lasa de dorit si poate, cinic vorbind, acesta este un lucru bun pentru maestru. Remix-Gica Petrescu. Iei o floare, o scuturi de polen, o pui la uscat, o vopsesti eventual, o bagi intr-un borcan de sticla si o luminezi cu un neon... dupa aceea le aduci unora aminte de vremurile bune. Sa fim cinstiti! Nu se va mai asculta Gica Petrescu, si daca se asculta nu mai are acelasi farmec... pacat! Eu, personal, am o gramada de melodii pe care le ascult singur si vibrez la auzul lor! Uite-asa as vrea sa moooooorrr..."

ABANDONAT LA BATRANETE. Daniela_sorina_albeanu trage o concluzie trista: "Gica Petrescu e superb si cu siguranta da clasa multor «lautari actuali». De cand a cedat in fata venerabilei sale varste nu mai este prezent in casele multor romani, nici macar prin intermediul numeroaselor posturi ce-si fac concurenta unul altuia (…) Trist este ca noi, romanii, avem talentul de a ne abandona marile talente cand ajung batrani!".

"Pe langa muzica de petrecere, pe langa romantele sale inegalabile... am intalnit in discografia marelui Gica si melodii de o mare melancolie... Probabil destinate diminetilor de dupa petrecere, cand toti betivanii devin melancolici"
Ch33ba
fanclub.ro
"Cine si-ar fi inchipuit ca un nemuritor poate sa moara? Cine ar fi crezut ca un om care a alinat multe singuratati va muri mai singur ca nimeni altul? Cine ar fi crezut ca de azi vom vorbi despre maestrul Gica Petrescu la timpul trecut?"
Dan Iorga
internaut

ZICEAI CA ARE 25 DE ANI, NU 85!

Un internaut pe nume SOD spune ca: "Maestrului Gica i s-ar fi cuvenit un forum intreg, nu un thread (din engleza, "fir de discutii"), dar si asa e bine! Vis a vis de longevitatea maestrului, sa va zic o intamplare. Acum vreo trei ani, la festivalul de muzica usoara Florentin Delmar de la Focsani, nea Gica a fost invitat de onoare. Avea un sacou de paiete si toata noaptea a baut doar sprit alb. La un moment dat, oficialitatile locale il roaga sa sustina un microrecital si nea Gica al meu a cantat vreo 2 ore. Faza e ca a dansat ca un apucat, de ziceai ca are 25 de ani, nu 85! A fost tare de tot!".

SE INGRASA IN ISRAEL CU MESE COPIOASE

Exprimandu-si regretele la disparitia artistului, un israelian de origine romana, care l-a cunoscut personal, povesteste ca: "Maestrul servea aci (n.r. - in Israel) mese copioase, care il faceau cu 2-3 kilograme mai greu cand revenea acasa. Era adorat pentru vocea lui, felul sau de a fi si talentul sau cu carul".

SA RIDICAM UN PAHAREL SI SA BEM PENTRU CEI ABSENTI

Domnul "x2001" e de parere ca un omagiu nu e omagiu daca nu e insotit de un paharel in memoriam. "Dragii mei, a venit si ziua in care, o data cu plecarea sa spre taramurile de dincolo, maestrul Gica Petrescu a pasit in legenda. Desi aproape uitat in ultimii ani, nea Gica a trait si va trai mereu in sufletele celor care l-au ascultat si il asculta, fie ei tineri sau varstnici. Martor al diferitelor epoci, Gica Petrescu a stiut sa adune laolalta, gratie melodiilor sale, pe cei din anii ’30, ’40, ’60, ’80, ’90. A fost printre foarte putinele VIP-uri reale ale Romaniei, care nu a facut caz de nimic din viata lui. Plecarea lui survine la putin timp dupa ce un alt mare VIP, Dan Spataru, a plecat la randul sau in lumea de dincolo. Muzica lui va dainui cum a facut-o pana acum, in pofida faptului ca media romaneasca l-a uitat dupa anii ’90. In incheiere, cum spunea cineva: Sa ridicam un paharel si sa bem pentru cei absenti, pentru cei care nu mai sunt cu noi. Pentru Gica Petrescu si pentru cei dragi care si ei, nu de mult timp, ne-au parasit."
×