x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Nimic fara Dumnezeu"

"Nimic fara Dumnezeu"

de Cristina Diac    |    30 Oct 2006   •   00:00

BISERICI
Din cele mai vechi timpuri, comunitatile s-au strans in jurul Bisericii. Organizarea religioasa a romanilor din Ontario are o traditie de jumatate de secol.
BISERICI

Din cele mai vechi timpuri, comunitatile s-au strans in jurul Bisericii. Organizarea religioasa a romanilor din Ontario are o traditie de jumatate de secol.

Legatura cu Dumnezeu, regasirea cu cei de-o limba si o credinta, ajutorul fie si cu o vorba buna - toate acestea le cauta romanii emigranti atunci cand isi indreapta pasii spre lacasele de cult din Toronto. In metropola canadiana functioneaza aproape 20 de biserici romanesti. Cele mai multe sunt crestin-ortodoxe, dar exista si greco-catolice ori neoprotestante. Mai mari sau mai mici, cu o traditie mai indelungata sau dimpotriva, aparute recent, o data cu cresterea numerica a comunitatii romanesti, bisericile incearca sa-i ajute pe oamenii care au ales sa ia viata de la capat.

JUMATATE DE VEAC. Cea mai veche este Biserica Ortodoxa Romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto. Fondata in 1954, a fost multa vreme singura biserica romaneasca. Pana in 1970, a functionat intr-o cladire cumparata cu credit, la initiativa unui grup de romani. Avansul necesar a fost strans prin donatii facute de credinciosii care avusesera si initiativa infiintarii unui lacas de cult roman-ortodox. In 1970, membrii parohiei au decis sa mute biserica intr-un alt lacas - mai mare si care sa fie in acelasi timp unul autentic. S-a gasit o veche biserica anglicana, pusa in vanzare la acel moment. Printr-un nou credit bancar s-au obtinut banii necesari cumpararii. Cu ajutorul enoriasilor, biserica a fost amenajata dupa necesitatile cultului ortodox, iar la 24 aprilie 1971 s-a desfasurat ceremonia de sfintire a lacasului. Peste sase ani, credinciosii au sarbatorit lichidarea ultimelor datorii ale parohiei "Sfantul Gheorghe". In mod simbolic, in cadrul sarbatorii a fost arsa ipoteca ce greva proprietatea asupra cladirii in care biserica functioneaza si astazi. Deoarece statul canadian nu sprijina financiar cultele, acestea se autofinanteaza.

PASTORUL SI TURMA SA. Din 1990, preot paroh la Biserica "Sfantul Gheorghe" este parintele Ioan Bunea. Absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu in 1979, parintele Bunea a vizitat Canada in 1987 si a decis sa nu mai revina in Romania. Si-a revazut sotia si cei doi copii ramasi in tara dupa doi ani, in ianuarie 1990. "N-am sperat sa fie posibila integrarea mea ca preot in Toronto, nu credeam sa fie parohii libere - oricum atunci erau si mai putine, ne povesteste parintele. In strainatate, Biserica are si rol social, nu doar de lacas de rugaciune. Ea ajuta credinciosii sa se integreze mai repede, sa se acomodeze cu noua lor viata. Imediat ce ajung, emigrantii trebuie sa-si gaseasca o locuinta si un loc de munca. Vin la biserica, ne intreaba, iar noi cautam sa-i ajutam, in masura posibilului. Intrebam din om in om de locuinte, de locuri de munca. Odata rezolvate aceste doua aspecte, lucrurile devin mai simple. Probleme nu exista, in adevaratul sens al cuvantului, decat la inceput, dar asta se intampla si in Romania, cand te muti de la Bucuresti la Iasi, de exemplu."

×
Subiecte în articol: biserica editie de colectie