x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Niste gogorite

Niste gogorite

de Costin Anghel    |    07 Aug 2006   •   00:00
Niste gogorite
GOGORITE DE TOT FELUL
Minciuni, autolaude sau cuvinte lingusitoare aruncate in toate... dosurile ce se vor pupate! Nu au inventat romanii nici lauda, nici minciuna, dar nici nu le displac, ba din contra!

Romanul este un descurcaret prin definitie. Filtrul timpului a selectat atributiile acestei stari de fapt, si romanii au invatat astfel sa fie cand dulci, cand acri, acuzatori, laudarosi sau lingusitori. Sondajul Jurnalului National arata cati dintre romani sunt de acord cu aceste stari de fapt.

Pentru unii a se lauda pe sine sau a gratula pe altcineva cu tot felul de complimente si atribute pozitive e o treaba foarte usoara. Pentru acesti oameni "lingusirea" este o operatiune la fel de simpla ca si bautul apei. Pentru altii, in schimb... e o corvoada, chiar daca stiu ca ar putea obtine avantaje foarte mari din trebusoara asta. In principiu, tinzi sa crezi ca cei din prima categorie sunt de blamat, iar cei ce nu prea pot "gadila oamenii pentru avantaje" sunt de laudat. Dar uiti de o chestie, amandoi lauda, dar primii o fac poate mai cu folos!

SA LAUZI PE CINEVA... "In ce masura credeti ca este raspandita in Romania minciuna: «Sa lauzi pe cineva chiar daca nu merita?»". Despre "gadilatul" asta, 32% dintre bucuresteni cred ca este foarte raspandit (apropo, ei cred cel mai mult in aceasta afirmatie). 21% dintre romani si 20% dintre romance cred si ei (ele) ca laudatul fara motiv e foarte raspandit in Romania. Fie ca au venit peste sau sub medie ori ca locuiesc la oras sau la sat, 20% dintre respondentii proveniti din categoriile enuntate impartasesc opinia "foarte raspandita". Pentru "foarte putin raspandita" au optat 6% dintre respondentii proveniti din categoriile: barbati, cu varsta cuprinsa intre 18-30 si 31-55 de ani, venit peste medie si locuitori proveniti din mediul urban. Mai putin categorici, adica cei ce au raspuns "destul de raspandita" sunt 55% dintre cei ce au raspuns chestionarului si provin din estul tarii, 52% dintre cei proveniti din vestul Romaniei, respectiv 47% dintre cei ce se trag din sudul tarii. Aceeasi opinie o au si 48% dintre cei ce au implinit deja 56 de primaveri.

"Destul de putin raspandita" este si ea o varianta de raspuns. Pentru ea au optat 20% dintre cei cu studii sub liceu si 22 de procente dintre cei cu studii liceale, precum si 15% dintre bucuresteni.

SUNT BUN, DAR NU MA STIE NIMENI! "In ce masura credeti ca este raspandita in Romania minciuna: «Sa spui cuiva ca ai o calitate, chiar daca nu o ai, pentru a obtine avantaje personale?»" Aceasta, dragi cititori, este o alta intrebare a sondajului Jurnalului National realizat impreuna cu cei de la CURS.

25% dintre doamnele Romaniei cred ca aceasta minciuna este foarte raspandita. In schimb, doar 22% dintre romani impartasesc aceasta opinie. Bucurestenii cu 44 de procente si cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, cu 34 de procente, sunt cei ce cred cel mai mult ca aceasta gogoneata este foarte raspandita in tara noastra. Locuitorii din estul tarii sunt mai sceptici. Doar 13% dintre ei impartasesc opinia colegilor de sondaj, respectiv "foarte raspandita".

"Foarte putin raspandita" este optiunea aleasa de 7% dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, 6% dintre cei cu studii sub liceu sau cu studii peste liceu, 6% dintre cei ce stau fie la tara, fie la oras. Doar 1% dintre locuitorii Capitalei impartaseste aceasta idee. Pentru "destul de raspandita" au optat 52% dintre cei ce au peste 56 de ani si 48% dintre cei ce au studii liceale. Aceeasi varianta de raspuns a fost aleasa si de 49% dintre vestici, respectiv 52% dintre sudici.

ACUZE, ACUZATII. Sa te lauzi nu este de ajuns uneori, mai trebuie sa-i denigrezi si pe ceilalti competitori pentru acel "ceva" pe care ti-l doresti. De aici si intrebarea ziarului nostru: "In ce masura credeti ca este raspandita in Romania minciuna: «Sa invinuiesti pe cineva de fapte pe care nu le-a comis?»". La aceasta intrebare, extremele, respectiv optiunile "foarte raspandita" si "foarte putin raspandita", au fost "votate" de un numar aproximativ egal de respondenti. Optiunea "foarte raspandita" a fost aleasa de 14% dintre cei cu studii sub liceu, femei, cei cu studii peste liceu si tot atatea procente dintre cei cu venituri peste medie. Exceptia de la "regula" o fac bucurestenii. 32%(!!!) dintre acestia considera ca minciuna mentionata mai sus este foarte raspandita. "Foarte putin raspandita" este optiunea aleasa de 16% dintre barbati, dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani ori de cei cu venituri sub medie sau proveniti din vestul tarii.

39% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, respectiv 31-55 de ani si acelasi numar de procente dintre cei cu studii peste liceu cred ca "sa invinuiesti gresit pe cineva" este o minciuna "destul de raspandita" in Romania. "Destul de putin raspandita" este aceasta minciuna pentru 29% dintre barbatii si femeile acestei tari, cat si pentru 33% dintre estici, 30% dintre vestici si 28% dintre sudici.

SUFAR, DAR CINE STIE? Aparitia unei boli, mai ales contagioase, poate afecta foarte grav viata unui om, nu doar din punct de vedere al sanatatii, ci si din punct de vedere social, personal, muncitoresc, ba chiar politic! (un sef de stat cu sifilis nu ar da prea bine...). Oamenii, ca in mai toate lucrurile acestei lumi in care traim, au doua variante. Poti sa recunosti existenta bolii contagioase sau sa minti, sa o ascunzi, asumandu-ti niste riscuri pe care tot ce se poate sa nu fii in stare sa le tii in spate. Asa ca intrebarea: "In ce masura credeti ca este raspandita in Romania minciuna: «Sa ascunzi faptul ca suferi de o boala contagioasa?»". 25% dintre barbati si cei cu venituri sub medie si 27% dintre femei si cei cu venituri peste medie, precum si 23% dintre estici, 24% dintre vestici cred ca aceasta gogoneata este "destul de raspandita" in Romania. 19 procente dintre cei ce au pana in 30 de ani impliniti, 24% dintre cei ce au maximum 55 de ani impliniti si 27% dintre cei ce au mai mult de 56 de primaveri la activ, precum si 22% dintre cei ce au venituri peste medie si dintre cei ce locuiesc in mediul urban considera ca aceasta lipsa de adevar este "destul de putin raspandita" in Romania.

16% dintre bucuresteni cred ca "ascunderea unei boli contagioase" este tehnica de pacalire des folosita de locuitorii Romaniei

59% dintre cei cu venituri peste medie sunt total de acord cu faptul ca, oricat de bine ai minti, tot se afla adevarul pana la urma

In ce masura credeti ca este raspandit urmatorul tip de minciuna in Romania: Sa lauzi pe cineva chiar daca nu merita.
  • 50% dintre romani cred ca a lauda pe cineva chiar daca nu merita este o practica destul de raspandita
  • 6% dintre respondenti cred ca aceasta minciuna este foarte putin raspandita
  • 4% dintre intervievati au ales optiunea NS/NR
  • In ce masura credeti ca este raspandit urmatorul tip de minciuna in Romania: Sa invinuiesti pe cineva de fapte pe care nu le-a comis.
  • 36% dintre respondentii nostri cred ca aceasta minciuna este destul de raspandita
  • 29% dintre cei care au raspuns sondajului au ales optiunea "destul de putin raspandita"
  • 15% dintre romani cred ca este o minciuna foarte raspandita
  • MINCIUNA PERFECTA? UTOPIE!

    "In ce masura sunteti de acord sau nu cu afirmatia ca oricat de bine incerci sa minti, pana la urma tot se afla adevarul?", suna o alta intrebare din sondajul nostru. Or minti romanii, dar cu aceasta afirmatie... cam sunt de acord. Doar 1% dintre barbati, femei, cei cu varste pana in 30 de ani si pana in 55 de ani, cu studii sub liceu, estici sau vestici sunt "in dezacord total" cu aceasta afirmatie. In schimb, "total de acord" sunt 60% dintre cei ce au peste 56 de ani si acelasi numar de procente dintre romance, precum si 53% dintre cei ce au maximum 30 de ani impliniti.

    NICI MARI, NICI MICI. SUNT DOAR MINCIUNI!

    Unii zic ca "nu-i pacat" sa spuna o minciuna, ca-i d’aia mica. Altii spun doar minciuni "mari" in viziunea lor, ca de! Daca tot mint... sa minta mult si bine. Pana la urma sa minti este un pacat, indiferent de gravitatea minciunii. Fie ca e o minciunica, fie ca e o gogomanie... tot minciuna se numeste. Sudicii cu ale lor 54 de procente sunt cei ce cred cu tarie in afirmatia: "In ce masura sunteti de acord sau nu cu afirmatia ca nu exista minciuni mari si minciuni mici, ci minciuni pur si simplu?". Alaturi de ei sunt bucurestenii, cu 50 de procente. Ce-i drept, nici ceilalti respondenti nu sunt mult in spate. 48% dintre cei ce au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sau dintre cei cu studii liceale sau dintre cei ce locuiesc in mediul urban impartasesc aceasta idee. In "dezacord total" sunt 6% dintre cei ce nu au mai mult de 30 de ani impliniti, respectiv 3% dintre barbati si femei, urbani si locuitori din mediul rural, cat si 5% dintre cei cu venituri peste medie sau proveniti din estul Romaniei.

    "MINCIUNA STA CU REGELE LA MASA..."

    (...) De cand sunt regi, de cand minciuna este, Duc laolalta cea mai buna casa. O, sunt atatea de facut, vezi bine, De-atatea griji e-mpresurat un rege! Atatea-s de aflat! si, se-ntelege, Scutarul lui nu poate fi oricine. Ce tara fericita, maiestate!... Se lafaieste guresa Minciuna (...) Cum farmeca pe regi Minciuna. Drept e Ca ea, de mult, pe-a tronurilor trepte A fost cea mai aleasa desfatare (...)
    (Poezie de Alexandru Vlahuta)
    ×