x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nu ma votati!

Nu ma votati!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    03 Apr 2006   •   00:00
Nu ma votati!
CE-AR FI DAC-AR MAI FI
Ne iubim artistii, ca doar d-aia mergem la teatru. Ne iubim politicienii, ca doar d-aia-i votam. Dar daca actorul devine politician, ce faci?

Domnu’ ministru, reluati cu doua replici mai sus!", spune domnul senator din sala. Doamna deputat ofteaza. E deja doua juma’ si are sedinta la comisia de cultura. E abia la primul mandat, saraca. Dar domnul ministru are chef de repetitii. Mesajele le preia secretara si oricum si-a luat zi libera din guvern, ca diseara e la un summit pe probleme de integrare. Adica mananca gratis, bea moca si cauta sponsori pentru piesa. Domnul senator e mai linistit. I-a dat cartela lui autorului, coleg vechi de Camera, de pe vremea CPUN-ului, ca sa voteze la doua tambale. A avut de semnat un teanc de documente. Asa ca si-a luat un asistent de la organizatia de tineret. Daca-i cuminte, il propune procuror! Orice asemanare cu personaje sau situatii reale este absolut voita si deloc intamplatoare!

CU OISEA-N BARD. Vorba "actorii de pe scena politica" a devenit atat de des folosita, incat te intrebi daca nu cumva e si adevarata. Mergand pe principiul (parafrazand un greu!) ca "politica e o curva, iar ei actorii care ne joaca", s-ar parea ca da! Un circ! De fapt, gresesc! Ca ei sunt ai mai mari actori pe care i-a dat tara asta, e clar, dar nu pot sa spun ca politica romaneasca e un circ! As jigni o arta care n-are nici o vina. Avem jongleri, scamatori, avem si clovni, iar menajeria e plina de hiene deghizate in canisi care fac sluj. Dar destul cu metaforele. Eu sper. Speranta e cea mai frumoasa amanta a mea, cum zicea un amic. La cati actori, regizori, poeti, prozatori, epigramisti, dar si zmangalitori de usi de closete publice vezi in politica, daca ma apuc eu de scris haiku-uri, ajung pesedinte intr-o saptamana! Si, chiar asa! Ce-ntorsatura de lucruri... Daca pe vremuri luai "Cantarea Romaniei" cu "Mandra-i corabia, mandru-i carmaciul", intr-un context ca asta, in ziua de azi, ai putea face puscarie pentru delictul de lezmajestate! Ce vremuri traim, dom’le!

DERAIATI, CA-I GRATIS. Actorii fac politica! Si cand te gandesti ca oameni ca ei au venit pe lume ca sa ne bucure. De ei poti sa spui, pana la un punct (foate mic!) ca-s cetateni angajati in destinul natiunii! In schimb, de PIB nu poti sa spui ceva decat cu bip! Increderea noastra duioasa in valori durabile! Sa fie Birlic joker-ul nostru? Sau mai bine sa refuzam tentatia de a ne-ngropa in celuloid, hartie fotografica si amintiri? Alegerea va apartine! Oricum, petrecerea continua, cum spunea unul la fel de mare (si ce-ar fi daca si el ar mai fi?). Birlic presedinte!

×
Subiecte în articol: editie de colectie