x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Numai trei ani de studiu la facultate

Numai trei ani de studiu la facultate

de Eugenia Mihalcea    |    25 Iun 2005   •   00:00
Numai trei ani de studiu la facultate

Admiterea la facultate se va sustine la fel ca si anul trecut in una sau doua sesiuni, la decizia universitatilor. Tinerii vor studia din toamna, insa, numai 3 ani, ciclul de licenta.

Admiterea in anul I de studii la toate formele de invatamant superior acreditat si autorizat va fi organizata intr-una sau doua sesiuni, in perioada iulie - septembrie 2005, conform Ministerului Educatiei. Organizarea admiterii, insa, revine in totalitate institutiilor de invatamant superior. Astfel, concursul de admitere se poate organiza pe baza de examen sau pe baza altor criterii stabilite de senatele universitare, cum ar fi concursul de dosare, unde sunt luate in calcul nota de la bacalaureat si media anilor de studiu din liceu.

Dar tinerii nu ar trebui sa isi faca griji, pentru ca anul acesta sunt aproximativ 170.000 de absolventi de liceu si 180.000 de locuri pentru anul I cu taxa si bugetate la universitatile de stat. Iar daca mai punem si universitatile particulare, practic fiecarui candidat ii vor reveni doua locuri. Asta, bineinteles, in functie de universitatea pe care si-o alege.

ADMITERE PE DOMENII. Pentru prima data in aceasta toamna, admiterea in invatamantul superior public si privat se organizeaza pe domenii de studiu de licenta, pe baza metodologiilor stabilite de fiecare universitate si nu pe specializari ca pana acum. Constituirea formatiunilor de studiu pe specializari se face dupa exprimarea optiunilor de catre candidatii admisi. Cu alte cuvinte, institutiile de invatamant superior au obligatia de a asigura candidatilor admisi dreptul de a alege liber una dintre specializarile oferite in cadrul fiecarui domeniu de studiu de licenta. Cat priveste formele de invatamant seral, cu frecventa redusa sau invatamant la distanta, pot fi organizate numai de catre universitatile care organizeaza cursuri de zi, in domeniile respective.

CRITERII. La admiterea in invatamantul superior pot candida absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget pentru un singur domeniu de studiu, in cadrul unei universitati, pe durata normala de studii. Un alt domeniu de studiu poate fi urmat doar in regim cu taxa. Media minima de admitere pentru locurile finantate de la buget si pentru cele cu taxa nu poate fi mai mica decat 5 sau decat un numar de puncte echivalent cu aceasta.

SCHIMBARI. Din aceasta toamna, pentru compatibilizarea invatamantului superior romanesc cu cel european se va trece la restructurarea sistemului pe doua cicluri de studii universitare, respectiv licenta - 3 ani si masterat - 2 ani, se va organiza ciclul de licenta pe domenii de studiu si se vor aloca cu 20% mai multe locuri finantate de la buget pentru masterat, a carui durata va fi prelungita la 2 ani.

De asemenea, se va incerca o mai buna functionare a sistemului de credite transferabile. Astfel, durata ciclului de studii se va exprima prin puncte de credit, acestea reflectand volumul de munca pe care un student il depune pentru a dobandi cunostinte si competente specifice unor discipline de studiu. Astfel, angajatorul va putea cunoaste despre absolventi nu doar ceea ce stiu acestia, dar mai ales ceea ce stiu sa faca. Tot din toamna, tinerii care vor fi admisi, vor primi la finele facultatii, in loc de foaia matricola, Suplimentul la Diploma. Acesta va fi eliberat, in mod obligatoriu si gratuit, o data cu diploma de studii universitare si va spori transparenta invatamantului superior romanesc pentru angajatorii romani si straini si, totodata, sansele absolventilor pe piata muncii.

BURSE DE STUDIU, DE MERIT SI SOCIALE


Odata admisi la facultate, fie ea de stat sau particulara, trebuie sa stiti ca puteti obtine o bursa de studiu, de merit sau, in cazul in care aveti o situatie financiara precara, una sociala. Dar cuantumul lor depinde de senatele universitare, care pot elabora criterii specifice diferentiate pentru acordarea burselor de merit, de studiu. Astfel, cuantumul minim al bursei trebuie sa acopere cheltuielile de cazare si masa in camine si, respectiv, la cantine. Mai exact in jur de 1.200.000 de lei, bursa sociala, pana la peste 3.000.000 de lei cea de merit, in functie de fiecare universitate in parte. Incepand de anul trecut, studentii pot beneficia de burse pe baza de contract incheiat cu agenti economici sau cu alte persoane juridice sau fizice, care doresc sa ii sponsorizeze pe durata studiilor. In schimb, daca vreti sa beneficiati de o bursa de ajutor social, trebuie sa faceti cerere si aceasta se acorda in functie de situatia materiala a familiei studentului respectiv.

STUDENT LA DOUA FACULTATI, O SINGURA BURSA


Studentii care urmeaza concomitent doua specializari in institutii de invatamant superior de stat pot beneficia de burse de la bugetul de stat numai de la una dintre institutii, cu conditia ca numarul total al anilor in care beneficiaza de bursa sa nu depaseasca numarul anilor de studiu prevazut ca durata de scolarizare la specializarea de la care urmeaza sa beneficieze de bursa.
Absolventii cu diploma de licenta care urmeaza o a doua specializare sau studentii reinmatriculati pot beneficia de burse de la bugetul de stat, cu conditia ca numarul anilor in care au beneficiat de bursa sa nu depaseasca numarul anilor de studiu prevazut ca durata de scolarizare la specializarea de la care urmeaza sa beneficieze de bursa.

PROGRAME IN EUROPA


Ai intrat la facultate? Intereseaza-te daca universitatea la care ai dat te poate trimite sa studiezi in Europa prin ERASMUS, un program al Uniunii Europene. Programul Erasmus are trei componente: Cooperare europeana inter-universitara, granturi de mobilitate pentru studenti si personal didactic universitar, transferabilitatea creditelor. Granturile de mobilitate pentru studenti sunt finantate partial de catre Comisia Europeana, fiind necesara o finanantare complementara. Grantul alocat lunar studentilor ERASMUS, calculat in functie de bugetul national acordat acestei actiuni si de numarul studentilor selectionati pe baza deciziei universitatilor, nu poate acoperi decat o mica parte din cheltuielile de transport si de cazare, masa, taxe de folosire a unor facilitati in cadrul universitatilor, gazda.

CUM POTI PARTICIPA LA ERASMUS


Statutul de "bursier ERASMUS" ii exclude insa pe beneficiarii de mobilitati de plata taxelor de curs. Pot participa la programul ERASMUS studentii care au absolvit primul an de studiu. Creditele obtinute in urma mobilitatilor sunt recunoscute de catre universitatile din care provin studentii. Durata studiilor in strainatate pentru studentii ERASMUS cuprinsi in programul de mobilitate este de minim 3 luni si de maxim 12 luni. Pentru perioade de studiu mai mari de 3 luni pot fi prevazute si stagii de practica, in continuarea stagiului de studii.

CANDIDATI STRAINI IN ROMANIA


Candidatii straini care doresc sa studieze in Romania sunt admisi in institutiile de invatamant superior cu conditia platii unor taxe de scolarizare, fara a sustine un examen de admitere, daca ei probeaza ca au calificarea necesara accesului in invatamantul superior in propria lor tara. Inainte de inceperea programelor, acestia sunt obligati sa urmeze cursuri de limba romana. Pe langa programele de studii care se desfasoara in limba romana, tot mai multe programe sunt oferite in limbi straine, in special in limba engleza. Daca un student strain a inceput un program de studii in tara proprie sau in alta tara, el il poate continua in Romania, dupa recunoasterea diplomelor pe care le poseda si dupa analiza concreta a segmentului de program urmat. Pentru recunoasterea diplomelor in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii functioneaza Consiliul National de Recunoastere a Diplomelor. Unele dintre universitatile romanesti ofera incepand cu anul universitar 1990/1991 programe de studii complete in limbi straine de circulatie internationala, precum engleza, franceza si germana, in afara educatiei efectuate in limba romana.

BURSA GUVERNUL ROMANIEI


Incepand din anul 2004, Guvernul acorda pentru tinerii care vor sa-si continue studiile in strainatate si sa lucreze ulterior in Romania, in administratia publica, Bursa Guvernul Romaniei. Limita maxima a bursei acordate de Guvern pentru tinerii din sectorul public care invata in universitati straine de prestigiu si se angajeaza sa lucreze, la terminarea studiilor, in institutii publice sau societati de stat din Romania va fi de 30.000 euro/an, dar nu mai mult de 2.500 euro/luna. Acestea sunt reglementarile pentru anul 2005. Guvernul a modificat si normele metodologice de aplicare a legii privind instituirea bursei speciale "Guvernul Romaniei" pentru formarea managerilor din sectorul public. Bursa poate fi acordata tinerilor care se califica in urma unui concurs national si care sunt acceptati la studii de universitati de prestigiu, acreditate sau recunoscute in statele UE si ale Spatiului Economic European, Statele Unite ale Americii sau in alte state relevante din perspectiva participarii Romaniei in structurile europene si euroatlantice. Pentru mai multe detalii puteti accesa www.burseguvern.ro.
×