x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O cariera intunecata

O cariera intunecata

de Raluca Grintescu    |    19 Iun 2006   •   00:00
O cariera intunecata
DILEME
In efortul de a ajunge "ultimul mare rock star", David Gahan a sfarsit prin a deveni dependent de droguri.

Dependenta lui Gahan de droguri a "explodat" in turneul "Song Of Faith And Devotion", in 1993/94, cand baietii de la Depeche Mode s-au despartit irevocabil: Alan Wilder si-a incetat colaborarea o data cu sfarsitul turneului, iar viciul lui Dave a mers mai departe, problema lui devenind in scurt timp si problema grupului. Trupa nu a reusit sa termine un nou album, intrucat Gahan a fost arestat pentru posesiune de droguri, ba mai mult, a incercat sa se sinucida taindu-si incheieturile mainilor.

Au urmat mai multe incercari de dezintoxicare (esuate, de altfel), culminand cu o supradoza de cocaina si heroina in urma careia paramedicii l-au readus cu greu la viata. Practic, Dave a murit si a inviat de trei ori. "Eram la Hotelul Sunset Marquis. Dupa ce dealer-ul a plecat, m-am inverzit. Cineva m-a vazut si a chemat ambulanta. Am avut noroc, puteam sa raman cu creierul praf. Si cand ma gandesc cat rau iti pot face cateva grame de «pudra» - trei minute de euforie...", a spus Dave socat, dupa incident. Depeche Mode a traversat o perioada neagra destul de lunga. Martin Gore a fost cel mai afectat, insa. "Se ajunge intr-un moment umilitor. Am o fata de cativa anisori, iar baiatul lui Dave este cu cativa ani mai mare. Ma gandesc cu groaza cand copilul meu o sa ajunga la varsta cand va incepe sa citeasca ziarele si amandoi copiii vor fi persiflati si luati peste picior de alti copii rautaciosi", a declarat Gore, stanjenit de situatie.

IN PREZENT. Acum, prioritatile lui Dave s-au schimbat. S-a mutat in America, in "jungla" New York-ului, face jogging in fiecare dimineata (cand nu e in turneu), incalzindu-se pe muzica lui Sigur Ros si sfarsind cursa cu Led Zeppelin. Incearca sa mentina o balanta intre meseria de tatic si cea de muzician. Vocea sa si-a mai ascutit agresiunea emotionala, imbogatita cu o vulnerabilitate excesiva care se remarca, de altfel, si pe albumele "Ultra" si "Exciter". Puterea si senzualitatea majestuoasa nu s-au risipit - chiar daca starile depresive il mai bantuie uneori, Gahan fiind in continuare capabil sa adune un stadion intreg. Desi lucrurile s-au limpezit in trupa, drogurile au devenit oarecum sinonime cu Depeche Mode, spre dezgustul lui Martin Gore, o aversiune mult mai profunda decat barfele care au circulat. "Nu am avut, asa cum s-a spus, un traficant de droguri in turneul nostru. Cred ca exista un asemenea personaj care apare in situatii de genul asta ca sa-si scoata niste bani, dar nicidecum nu facea parte din staff-ul nostru", sustine Martin. Dar nici Gore nu a fost tocmai cuminte, petrecandu-si o noapte dupa gratii pentru disturbarea linistii publice. Cu toate astea, el sustine ca a fost o farsa.

"Stiam ca Dave se drogheaza, dar nu ne-am dat seama de magnitudine decat cand s-a ajuns departe. I-am dat insa lui Dave nenumarate sanse. Cred ca a ajuns sa realizeze ca nu a fost bine sa-si deschida inima si sa povesteasca tuturor, in special mass-media «problema» sa" - Martin Gore, despre intimitati

"Nu vreau sa fiu vreun predicator. Fac parte dintr-o trupa cool si-mi place ceea ce fac. Nu vreau decat sa ma lasati sa fiu David. Sunt bucuros ca sunt din nou in legatura cu acel copil din mine, care s-a pierdut. Acum pot spune ca merg pe un nor - adica, sunt curat ca lacrima" - David Gahan, despre moralitate

DEMONI PERSONALI

In august 1995, Gahan a incercat sa se sinucida cu o lama de ras, ulterior, afirmand ca incercarea a fost doar un strigat de ajutor. Se pare ca Gahan petrecea cate 12 ore inchis in dulap, urmarind vremea la televizor si vorbind cu "Tin Man", o papusa despre care Dave era convins ca vorbeste. A fost dus la clinica de dezintoxicare Cedars-Sinai din Beverly Hills, de unde a plecat relativ repede. La 28 mai 1996, Gahan "prizeaza" un cocktail de cocaina si heroina intr-o camera de hotel din L.A. La doua zile dupa ce "viziteaza" iar centrul, Dave este arestat pentru posesiune de droguri. In prezent, Dave spune ca de zece ani este certat cu drogurile.

DROGURILE AU INTOTDEAUNA UN FINAL TRIST

Supradoza de heroina in urma careia Jonathan Melvoin (Smashing Pumpkins) a decedat la 12 iulie 1996 a dus la o noua reconsiderare a celor implicati in industria muzicala, in special a artistilor care nu se implicasera pana atunci in campania impotriva drogurilor. Tragicul eveniment a scos la lumina si o voce neasteptata - cea a lui David Gahan, care trecuse si el printr-o faza asemanatoare. Gahan a recunoscut ca singura diferenta dintre soarta lui Melvoin si a sa a tinut de noroc. Jonathan a fost muzicianul trupei SP in turneul mondial de promovare a albumului "Mellon Collie and the

Infinite Sadness". Dupa ce tobosarul Jimmy Chamberlain fusese prins cu Jonathan in momentul in care acesta decedase, a fost dat afara din trupa, intrucat cei doi nu se aflau la prima "abatere" de acest gen. Smashing Pumpkins nu au fost invitati la inmormantarea lui Melvoin. Sunt multi artisti care n-au rezistat tentatiei "prafurilor albe". Unii au murit, altii au scapat. Amintim Brian Jones (Rolling Stones), Bob Marley, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Ramones si lista ramane deschisa.

DRUMUL NOPTII SPRE LUMINA

Maturitatea de care da dovada Gahan acum vibreaza pe albumul lui solo "Paper Monsters". Nu, Dave nu si-a luat adio de la Depeche Mode, dar si-a dorit sa mai schimbe un pic monotonia si sa scoata la rampa si o alta fateta a personalitatii sale. Piesa de pe album, "Dirty Sticky Floors", vorbeste despre acea persoana "moarta", care nu mai exista. Dave a reusit sa treaca peste viciul sau, chiar daca uneori viziunile il mai lovesc. In schimb, este convins ca "raul Dave" a disparut complet din viata sa.
×
Subiecte în articol: editie de colectie dave gahan