x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O floare meseriasa

O floare meseriasa

de Dana Andronie    |    04 Sep 2006   •   00:00
O floare meseriasa
NARCISA DIN MARAMURES
Puiul mamii, Daria Suciu, stie ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare: fantana arteziana.

La asa personalitate, asa "meserie"! Mai in gluma, mai in serios, mama puiului, Narcisa Suciu, visa sa se faca stewardesa. "Credeam ca, atunci cand voi primi hainele de stewardesa, voi vorbi automat cinci limbi straine, voi fi slaba si frumoasa. Apoi am vrut sa ma fac postarita, pentru ca voiam sa citesc corespondenta oamenilor." Trecut-au anii si Narcisa a intrat in corul bisericii. "Fratele meu a facut liceul de muzica pana cand si-a rupt mana si a fost nevoit sa renunte. Altfel poate ca ar fi fost aici, la «Folk you!». Canta foarte bine la chitara, are si voce... N-a vrut sa ma invete si pe mine sa cant la chitara. Se inchidea in camera, iar eu ma uitam pe gaura cheii si aveam senzatia ca mana stanga doar tine griful, in timp ce mana dreapta face tot."

BACKING PENTRU MONICA ANGHEL. A ajuns la Casa Pionierilor, unde a inceput sa studieze pe bune chitara. Primii banuti i-a castigat cand era in anul I la Facultatea de Arta - sectia de muzica - din cadrul Universitatii Ecologice (la care a renuntat intre timp). Era platita sa faca backing vocals pentru Monica Anghel si multi alti artisti. Acum este din nou studenta, dar la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. "Peste vreo sase ani vreau sa intru in politica. Toata lumea imi spune ca poate eu voi reusi sa fac ceva... Imaginea mea este destul de bine cristalizata in ochii oamenilor, ceea ce ma va ajuta sa deschid mai usor unele usi."

Deocamdata, Narcisa doar canta, fara sa aiba senzatia ca practica vreo meserie. "Nu inteleg de ce unii - care n-au nici o chemare - se agita atat de tare. Cantatul nu-i o meserie obligatorie. Eu cred ca n-am nici o meserie. Imi place sa tricotez, dar vorba lui Gabriel Cotabita: «Daca as fi banuit vreodata ca pot sa castig atatia bani numai scriindu-mi numele, n-as mai fi facut nici o scoala!»."

"Daca nu-l ascultam in fiecare zi la radio pe Dinu Olarasu, n-o sa moara. Pentru mine oricum este foarte tare, in fiecare zi ii lalai piesele. Despre «Zece ani» vorbim de cinci ani incoace. Mi-am dorit foarte tare sa cant aceasta piesa si abia de curand am inregistrat-o" - Narcisa Suciu

"Narcisa Suciu este o femeie puternica, suava si plina de sensibilitate. Cantand alaturi de ea m-am simtit in al noualea cer. Cantecul «Zece ani» pe care-l impartim frateste este o dovada a faptului ca cei care se asemuiesc pot lucra impreuna pentru bucuria tuturor" - Dinu Olarasu

MI-S PUI DE MOROSAN

"M-am nascut in Maramures si zic ca sunt morosanca. Dar parintii mei s-au nascut in Salaj. Fratii mei mari, in Bihor. Doar eu cu fratele mai mic am venit pe lume in Baia Mare. Ma intereseaza tot folclorul din Balcani, nu numai cel din zona Maramuresului. Am in vizor si o piesa sarbeasca. Am fost acuzata, la un moment dat, ca am stricat o piesa din folclor. Daca prin ce pot eu sa fac, folclorul ajunge la urechea oamenilor mai tineri, atunci ma declar multumita", ne-a declarat morosanca.

DARIA A ACCEPTAT SA CANTE NUMAI PE BANI

Cel mai mult i-a placut sa cante in cor. "Si acum vreau sa fiu intr-un cor, dar n-am cu cine sa cant. Mi-e cam jena sa ma duc la un cor profesionist, pentru ca nu citesc notele atat de bine." Daria o mosteneste pe mama ei, dar asta nu inseamna ca-i va calca pe urme: "Are un simt ritmic foarte bun, dar nu o s-o oblig sa se faca percutionista. Canta mai bine ca mine cand eram de varsta ei. Are si o piesa inregistrata. A acceptat sa se duca in studio doar dupa ce a aflat ca va fi platita pentru asta. TVR-ul i-a dat 3.800.000 de lei cu care si-a cumparat papusi. Ea singura alege ceea ce va face in viata. Eu doar o ajut sa creasca". Dar sa vedem cum a crescut (in albume) Narcisa Suciu. "Nu stiu cate albume am! Habar n-am ce ar trebui sa contorizez. Nu stiu daca trebuie sa le iau in calcul si pe cele cu Mircea Rusu Band. Primul album pe care l-am tras dupa ce m-am despartit de Band s-a numit «Cantece din tara de sus». Pentru lansarea lui, in ianuarie 1998, am facut un spectacol la Teatrul Mic, unde am avut-o invitata pe Leopoldina Balanuta. S-a imprimat spectacolul, s-au curatat benzile si a iesit un alt album, «Intamplarea fiintei». Am mai scos un material cu colinde impreuna cu Paula Seling. Apoi am avut-o ca invitata pe Teo la «Etnic»... Dar nu cred ca este important numarul albumelor."

KITSCH-UL DIN TENERIFE

"Iti place bricheta mea cu delfinas, nu-i asa?" mi-a spus zambind Narcisa. "Este din Tenerife. L-am intrebat pe cel care mi-a adus-o: «Trebuia sa te duci pan-n Tenerife ca sa-mi aduci kitsch-ul asta chinezesc? Puteai sa-l iei de la noi, din complexul Europa! Uite, are si beculet, iar flacara este verde cu rosu!" Aceasta este Narcisa Suciu, o femeie cu simtul umorului care iti spune intotdeauna ce gandeste. Nu se minte. Acelasi lucru il face si pe scena. Se daruieste publicului asa cum este, fara sa-l pacaleasca.
×
Subiecte în articol: editie de colectie narcisa narcisa suciu