x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O nebunie minunata

O nebunie minunata

de Catalina Iancu    |    04 Sep 2006   •   00:00
O nebunie minunata
MAREA-N SPATE, FETE-N FATA
Acum, ca toate dosarele se desecretizeaza, (ne-)am dat si noi cu Ciocu. Cu Ciocu Vintila, bineinteles.

Sa mai zica cineva ca exista conflictul dintre generatii! Nici un folkist nu simte acest lucru, ci, dimpotriva, se bucura ca un copil atunci cand vede ca tinerii din noul val ii stiu cantecele pe dinafara. Iar Mircea Vintila este, cu siguranta, parintele tuturor.

CU DEGETUL RIDICAT. Cum si-a inceput Ciocu povestirea despre "Folk You!"? Printr-un singur cuvant: nebunie. "A fost o nebunie. O nebunie minunata. Cu muzica mai veche si mai noua, cu tricouri cu degetul ridicat, cu bandane, cu materiale promotionale, toate pline de folk. Chiar si eu am cantat imbracat in tricoul cu… chitara. Am si bandana, si bratara. Sunt haioase si le tin… ca amintire." Pai, da, daca a pastrat atatia ani (in suflet) camasa de noapte a Mirunei, cum sa nu pastreze amintirile de la "Folk You!"?!

AER DE LIBERTATE. L-a surprins si pe Ciocu, in mod placut, evident, generatia tanara venita la spectacol. "Zilele acestea m-am intalnit cu cineva care mi-a spus: «Dom’le, da’ ce de lume a venit!». Nu va puteti inchipui cat de bine m-am simtit! Extraordinar! Caci muzica la malul marii, chiar pe plaja unde se sparg valurile, iti da o senzatie sublima. Iti da un aer de libertate, de sarbatoare, de liniste, de bine. Ce poate fi mai frumos? Marea in spate si spectatorii in fata. Stand jos, pe nisip. A fost formidabil!" Ce-a simtit? Cum s-a simtit Ciocu Vintila? Poate la fel de tanar ca atunci cand lansa "Hanul lui Manuc" si "Tristeti provinciale". "Atmosfera e unica. Nu se poate compara cu ceva. Iar ultima seara a fost un regal. S-a cantat, s-a cantat, s-a cantat! Am trait o bucurie teribila. A fost excelenta ideea de a aduce CD-uri pe care lumea nu le mai gaseste prin magazine si le cauta de multa vreme. Idei pentru anul viitor? Sa facem si lansari, sa venim cu mai multe piese noi. E drept ca publicul cere in special melodiile devenite de referinta pentru repertoriul fiecarui artist, dar nu le putem canta, ani in sir, numai pe acestea. Trebuie sa mai schimbam putin reteta", considera Mircea Vintila. Asadar, spectacolul trebuie sa continue!

UN HAMLET
Cel mai frumos portret in cuvinte i l-a facut actorul Adrian Pintea: "Domnul Mircea Vintila este, cu siguranta, Hamletul din Popa Nan. Singurul artist roman care ar putea canta monologul «A fi sau a nu fi» si ar fi crezut fara nici o indoiala in publicul romanesc si de aiurea. Domnul Mircea Vintila l-a avut, cu siguranta, vecin pe Strada Popa Nan pe domnul William Shakespeare, in vremea aceea «artist si fotograf»".

LA HANUL LUI MANUC

"Fata frumoasa, fata straina,/ Diseara am sa te duc/ Pentru convorbiri pentru cina/ La Hanul lui Manuc,/ La Hanul lui Manuc./ Nu sunt trasuri,/ Nu poti sa pleci,/ Secolul e douazeci./ Nu sunt trasuri,/ N-ai cum sa pleci,/ Secolul e douazeci./ Diseara sa fii pregatita,/ Diseara am sa te duc/ Pentru o cafea turceasca si-o clatita,/ La Hanul lui Manuc, La Hanul lui Manuc./ Nu vin haiduci, sunt ospatarii/ Dulce iubito, eu sunt/ Gandul meu afla-l tu si talharii,/ La Hanul lui Manuc,/ La Hanul lui Manuc./ Haide, frumoaso, haide, straino,/ Dragostea mea fara leac/ Vino cu mine, surazi si vino,/ La Hanul lui Nalbea,/ La Hanul lui Nalbea".

POVESTEA CANTECULUI SI POVESTEA FETEI

Cum a aparut "Miruna" lui Vintila? A existat cu-adevarat. Era o studenta la Arhitectura. Era blonda, cu parul lung si trista, purta bluze pepit, pe care si le cumpara de la Bucur Obor, fuste inflorate, palarii de paie cu panglica mov. Si da, avea blugii rupti la spate. Mircea Vintila aflase de ea de la un celebru coleg de facultate al ei. Asta era in cantec, caci in realitate Miruna era o fata haioasa si cam imprastiata. Mircea Vintila i-a compus un cantec, in 1973, si l-a cantat o singura data, intr-un recital. Au trecut anii, Miruna s-a maritat si a plecat in America. Si, ca sa vedeti cum se potrivesc toate: in 1990, cand Mircea Vintila era intr-un turneu prin tara, cineva care asistase la concertul pe care-l sustinuse cu 17 ani in urma l-a intrebat pe artist de ce nu mai canta "Miruna". Asa ca "Miruna" a fost "refacuta" si inclusa pe albumul "Nu trantiti usa!". Dar surpriza si mai mare a venit in 1998, cand Pasarea Colibri, din care facea parte si Mircea Vintila, a plecat in turneu in Florida. Iar Miruna a venit la spectacolul lor. Dar era foarte bolnava. Avea cancer. Boala care a rapus-o un an mai tarziu.

CU BLUGII RUPTI LA SPATE

"Draga Miruna, iti spun printre soapte/ Imi place camasa ta de noapte,/ Dar, mai ales, vreau sa-ti dau de stire/ Sa mi-o lasi ca amintire/ Sa mi-o lasi ca amintire./ Nespus de frumos dormeai o noapte blanda/ Zambeai prin somn, iar eu stateam la panda/ Sa nu trezesc, sa-ti tulbur visele tale/ Dar vreau sa-ti iau si costumul de baie/ Sa te-admir cu si fara costumul de baie./ In Gradina Botanica, intr-o duminica, ea se plimba/ Ne-am fotografiat cu un vechi aparat automat/ Un celebru si bun coleg de facultate/ Spunea c-aveai blugii rupti la spate/ Veneai spre casa cand afara ploua/ Cu troleibuzul 89/ Blonda si trista cum ne-ai placut noua…"
×