x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Of, iubire!

29 Mai 2005   •   00:00

"Iubirea uneste doua parti ale unui intreg", spun poetii, "Iubirea profunda este intretinuta de o relatie sexuala", afirma psihologii. Sa vedem ce parere au romanii despre iubire si sex.

  • de ANCA ALEXE
  • PUBLICUL A VOTAT
  • Atat iubirii cat si relateilor sexuale li se acorda o importanta deosebita, ca experiente umane fundamentale, care difera in functie de varsta, sex, stare sociala, credinta sau apartenenta culturala.

    La intrebarea "Iubirea apare intotdeauna la prima vedere?", 61,3% dintre cei intervievati au raspuns ca nu, in timp ce 31,7% au fost de parere ca da. 7% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda. In ceea ce priveste categoriile de sexe, varsta sau educatie, cei care au raspuns cu da la intrebarea de mai sus sunt in proportie de 33% barbati si 31% femei, cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani, din zona Moldovei (35%), Olteniei, Transilvaniei (33%) si din Bucuresti (35 %). 34% dintre cei cu un nivel de educatie sub liceu si un venit sub medie (33%) au fost de acord cu faptul ca o "relatie valabila" este intretinuta de sex.

    Optiunea "nu sunt de acord" au bifat-o 62% dintre barbati si 61% dintre femei. Cei mai multi sunt din Dobrogea (68%), Crisana-Maramures (66%), Muntenia si Transilvania (63%), cu un nivel de educatie peste liceu (67%). Tot dintre cei care au considerat negativa afirmatia, 63% citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau mai des, in timp ce 66% asculta radio de cateva ori pe luna sau mai rar.

    FIDELITATE. Asta reiese din raspunsurile pe care le-au dat romanii la intrebarea "Infidelitatile (inselarea partenerului) trecatoare intaresc iubirea?". Astfel, 70,6% au raspuns ca nu si numai 17,1% au fost de acord. Femeile au fost de data aceasta cu un pas inaintea barbatilor. 73% dintre ele, cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani, au contestat afirmatia. Dintre cei care au raspuns cu nu, 73% sunt din Moldova, 69% din Oltenia, Transilvania, Crisana-Maramures si 76% din Capitala.

    Cu toate acestea, au fost si romani care au fost de parere ca o mica aventura ajuta la consolidarea relatiei. Insa numai 17%. Cei mai multi sunt din Muntenia (19%), Oltenia (20%) si Transilvania, (21%). Nivelul de educatie este sub liceu iar venitul sub medie. Dintre cei care au raspuns afirmativ, 18% citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau mai des.

    In conceptia a 49,6% dintre romani, "Iubirea nu inseamna intotdeauna o atractie sexuala reciproca". Cei care au raspuns afirmativ sunt 52% barbati si 48% femei, cu varstele cuprinse intre 15 si 50 de ani. Bucurestenii, moldovenii, maramuresenii si transilvanenii sunt cei care stiu sa faca diferenta intre iubire si atractie sexuala. Cei care cred ca iubirea inseamna totodata si sex sunt in proportie de 39,9%. La impartirea pe sexe, procentele sunt asemanatoare, 40% barbati, 40% femei.

    Sunteti sau nu de acord cu urmatoarea afirmatie: Iubirea nu inseamna intotdeauna o atractie sexuala reciproca?
  • De acord 49,6%
  • Nu sunt de acord 39,9%
  • NS/NR 10,5%
  • DEFINITII AD-LITERAM
    Potrivit Dictionarului Explicativ Roman, iubirea este un sentiment de afectiune fata de o persoana de sex opus, dragoste, amor, atasament sufletesc (simpatie, prietenie, afectiune) puternic fata de cineva sau ceva iar raportul sexual reprezinta un raport erotic, fizic, fiziologic, intim, trupesc, intre doua sexe. Iubire in public si sex in particular. Cel putin asta este conceptia romanilor cu privire la cei doi termeni. Filmele de dragoste americane au avut si ele rolul lor. I-au invatat pe conationalii nostri cum nu se face sex fara iubire. Una fara cealalta: Mission impossible.

    SEXUL FARA IUBIRE ESTE UN SUROGAT DE APROPIERE
    Sexul este cel care ne perpetueaza pe planeta asta. Nu putem nega importanta lui. Este prezent in noi inca de la nastere si se dezvolta odata cu noi. Dar nu ne exprimam impulsul sexual sau orientarea sexuala numai in pat, numai in momentul actului sexual, ci in fiecare gest si fiecare actiune a noastra. Sexul fara iubire este un surogat de apropiere. Intimitatea fizica e cel mai usor de obtinut, nu cere mari responsabilitati si-ti sta la dispozitie oricand ai nevoie. Spre deosebire de o relatie adevarata, care implica multa responsabilitate, multa grija, respect, cunoasterea celuilalt si, evident, o anumita vibratie care se naste atunci cand doua structuri umane compatibile intra in rezonanta. Te iubesc. Ca si cand am spune: te am! sau te vad. Ca si cand doar asta ar conta, nu si faptul ca, in acelasi timp, si tu esti iubit. Asta inseamna ca esti. Inseamna ca existi. Inseamna ca universul tau coexista universului meu. Daca tu nu ma iubesti, inseamna ca universul meu nu coexista universului tau. Si-atunci, cum pot eu sa stiu ca existi?

    IUBIREA IN GLUMA Un rezervist pe patul mortii isi cheama sotia pentru ultimele destainuiri. Draga mea spune-mi sincer de cate ori m-ai inselat in casnicia noastra?
    - Sincer, de doua ori: o data cu ordonanta si a doua oara cu regimentul trei artilerie grea.

    Fiul: - Care este diferenta dintre logodna si casatorie?
    Tatal: - Paaai… este ca si cum ti-as darui o bicicleta de Craciun si nu te-as lasa sa te urci pe ea pana la Pasti.

    Care este diferenta dintre o femeie singura si una cu barbat?
    R: Prima isi pune pofta-n cui, cealalta cuiul in pofta.
    ×
    Subiecte în articol: iubirea inseamna iubire editie de colectie