x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Omul-orchestra

Omul-orchestra

de Catalina Iancu    |    06 Noi 2006   •   00:00
Omul-orchestra
IN SPATELE CAMEREI
Anii petrecuti in TVR i-au fost de folos. Margareta este realizator-producator al unui canal tv din New Jersey.

S-ar putea scrie o carte numai despre pasiunea Margaretei pentru televiziune. "Munca pe platou ma fascina. Televiziunea mi-a fost si continua a fi un atelier de creatie si un colaborator fidel. Mi-a descoperit anumite calitati, m-a lansat, iar eu am incercat sa mentin stacheta la inaltimea ridicata de exigenta profesionistilor si de cerintele marelui public. Faptul ca din multimea artistilor amatori am fost remarcata de Ileana Pop, Vlad Batca si Valeriu Lazarov, mi-a deschis orizontul, ascutindu-mi receptivitatea si ambitia de a-mi slefui aptitudinile innascute. Pentru incurajarile lor, pentru faptul ca au crezut in mine, le sunt recunoscatoare".

EXPERIENTA. Importanta celor asimilate in anii de formare artistica dar si experienta i-au fost de folos si peste Ocean. "Am retinut cum se rea-lizeaza o emisiune, un «tot» pornind de la o idee, dezvoltand conceptul, stabilind unghiul de filmare, lumina, story board (decupajul pe secvente), aspecte familiare pe care le-am intalnit si in platourile de la Buftea. Simteam nevoia de a-mi extinde aripile, punand in practica notiunile asimilate. Ceea ce specialistii numeau prin ’60 un «actor total» in anii maturitatii mele artistice a capatat valente noi. Din momentul in care am trecut de cealalta parte a camerei de luat vederi ca producator, regizor, editor, ilustrator muzical, am adaptat lectiile elementare acumulate in primii 23 de ani de meserie, la tehnologia moderna: sistemul digital. De altfel, am sustinut o serie de seminarii si consultatii artistice pentru nou-veniti la «M» Soul Productions in Summit. Aniversand 46 de ani de activitate artistica, mi se pare firesc sa-mi impartasesc experienta acumulata, acelora care sunt la inceput de drum. Inaintasii mi-au daruit «faclia» lor pe care la randul meu le-o inmanez urmasilor, precum simbolul olimpic", ne-a declarat Margareta.

"M" Soul

PREMIUL PENTRU COMUNICARE VIZUALA

Daca v-ati obisnuit sa auziti ca Margareta a primit premii pentru muzica, iata ca a confirmat si in domeniul televiziunii. Daca a lucrat cu "profesori" precum Tudor Vornicu, Alexandru Bocanet, Ioana Bogdan, Valeriu Lazarov, Marie-Jeane Gherghinescu, era de asteptat! In 2004, programul "Human Mosaics", Margareta primeste Gold Classic Telly Award. La concursul international de la Arlington - Texas, show-ul "Forever Music" obtine Crystal Award of Distinction, Premiul de excelenta in comunicarea vizuala. Au participat 2.267 de emisiuni din 11 tari si 48 de state americane au fost supuse jurizarii profesionistilor de televiziune. Iar Margareta noastra le-a suflat premiul! Iar anul acesta, Televiziunea Romana i-a decernat Trofeul TVR 50 si diploma de Excelenta cu ocazia jubileului TVR, pentru rolul avut in istoria Televiziunii Romane. "Pionieratul si fericita coincidenta de a-mi incepe cariera o data cu inceputurile Televiziunii Romane mi-a cladit o temelie solida", spune Margareta.

PRODUCTION

In Statele Unite, Margareta Paslaru a trecut in spatele camerei de luat vederi ca realizator si producator la "M" Soul Productions, realizand emisiuni documentare pentru TV 36. Pentru una dintre ele, "Impromptu Art", i s-a decernat statueta de bronz "Telly Award" a celei de a 24-a editii a festivalului cu acelasi nume, desfasurat in Cincinnati, Ohio. Pe langa propriile creatii, Margareta a colaborat - in calitate de regizor artistic - la numeroase emisiuni, printre care: "Summit is Special", "Murph and the Mayor", "M. L. King Jr.", "Millburn View", "Moments in Summit and Hello Dolly - rehearsals".

UN "LAZAROV" CU ALUNITA

Daca in Romania Margareta era omul-orchestra, care putea sa cante, sa danseze, sa joace in teatru si in film, sa compuna muzica si versuri, sa interpreteze live recitaluri de doua ore, tot omul-orchestra i s-a spus si in America. De data aceasta in domeniul televiziunii. Fiindca la propria sa casa de productie, "M Soul Productions", Margareta face totul. Tot ce s-a vazut (sau nu s-a vazut) pe micile ecrane americane, realizat in spatele camerei de filmat sau cu Margareta pe post de reporter, regizor, realizator, producator - a fost facut cu pasiune pentru acesta meserie "furata" de la "Batrana Doamna din Dorobanti", adica TVR.

×
Subiecte în articol: margareta editie de colectie