x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Ora armatei in retragere"

"Ora armatei in retragere"

de Cristina Diac    |    29 Aug 2005   •   00:00
"Ora armatei in retragere"

La emisiunea "Ora armatei", difuzata pe postul public de radio in fiecare duminica, cetatenii erau informati despre glorioasa retragere a Armatei Romane din Basarabia si Bucovina.

PROPAGANDA RADIOFONICA
La emisiunea "Ora armatei", difuzata pe postul public de radio in fiecare duminica, cetatenii erau informati despre glorioasa retragere a Armatei Romane din Basarabia si Bucovina.

Cele mai multe stiri referitoare la retragerea din Basarabia si din Bucovina transpar din emisiunea "Ora armatei", care se difuza in fiecare duminica. Era realizata "in colaborare" cu Sectia Informatii din Marele Stat Major si cu Ministerul Propagandei Nationale, dupa cum suna explicatia data de conducerea Radioului unui ascultator care scrisese la Posta Redactiei. "Colaborarea" insemna de fapt ca informatiile care se difuzau trebuiau avizate in prealabil de aceste institutii. Motivele reale pentru care se cereau aceste avize le regasim intr-un referat intocmit de Vasile Ionescu, directorul Radiodifuziunii din perioada razboiului: "Gazeta ostasilor (o rubrica a emisiunii, - n.r.), cuprinzand destainuiri despre ciocnirile cu fortele rusesti in retragerea din Basarabia si alte intamplari care privesc numai armata (tunuri parasite, incercari de mituire a soldatilor romani), cred ca nu se poate difuza sau numai cu autorizatie speciala". La marele public nu ajungeau decat faptele bune ale soldatilor, care erau date ca exemplu. In emisiunile difuzate in cursul lunilor iulie-august 1940 sunt aduse la urechile ascultatorilor numai aspectele pozitive, care probabil ca aveau un suport real. Se trecea insa cu vederea faptul ca toate acele laude se aduceau in fond unei armate in retragere.

MINCIUNI CU IZ ISTORIC. Contrazicand in mod flagrant realitatea - Romania, prin decizia Consiliului de Coroana, renuntase la cele doua provincii fara sa opuna nici cea mai rezistenta - , la "Ora armatei" era laudat eroismul traditional al romanului: "Sa stiti ca intotdeauna palmele romanilor au fost ferecate pe arme. Romanul si arma lui au fost una si vor fi dintr-o bucata. Mai bine sa se surpe pamantul si sa ne inghita pe toti, decat sa ne plecam capul si armele!", se spunea in emisiunea din data de 14 iulie 1940. Romanul isi "plecase capul si armele" fara sa fi spus o vorba de impotrivire! S-au facut numeroase recursuri la istorie, s-au subliniat momente dificile din trecut pe care, evident, romanii au reusit sa le depaseasca. Firul traditionalei rezistente in fata cotropitorilor cobora chiar pana la daci: "Au fost rapusi vartosii daci care stapaneau tara de dincolo si de dincoace de Carpati; dar din cotropirea lor de catre legiunile romane a iesit poporul nostru romanesc, darz ca stramosii cei invinsi si gospodar harnic ca romanii biruitori", li se spunea romanilor care ascultau rubrica numita "Cuvant catre ostasi" a emisiunii "Ora armatei". "Tot raul spre bine", voiau sa spuna parca autoritatile, tinand lectii de istorie in momente in care poate ar fi fost bine sa-si indrepte eforturile spre alte indeletniciri.

"Un soldat din Regimentul 1 Artilerie, pe timpul retragerii din Bucovina, ducea in spate un sac greu. Un ofiter, vrand sa stie ce are in sac, l-a oprit, cerand sa-i raporteze. «Domnule locotenent, n-am putut scoate tunul din pozitie. Eu sunt tragatorul tunului si am invatat la teorie ca, daca nu se poate salva tunul, trebuie luat inchizatorul»." - Probabil ca multi ascultatori au simtit, pe langa mandria de a fi contemporani cu un soldat care a salvat inchizatorul unui tun, si regretul pierderii intr-un asemenea mod a tunului insusi.

"COMORILE" SALVATE IN RETRAGERE
Nu numai militarii se evidentiasera in fapte demne de a fi mentionate intr-o emisiune radiofonica.

"Mecanicul Ion Dumitrescu, de la Institutul de Cercetari Agronomice - Baneasa, conducand un tractor in timpul retragerii din Basarabia, a reusit sa aduca si urmatoarele materiale pe care le-a predat autoritatilor militare: 52 de arme Z.B., doua pusti-mitraliere, 50 de cartuse, o casca, o baioneta. Aceste materiale le-a salvat mecanicul Dumitrescu din mainile soldatilor rusi si a celor care, in zilele grele si dureroase ale evacuarii Basarabiei, au fost instigati sa le arunce si sa plece la casele lor." Ce daca se pierdusera teritorii si populatie romaneasca? Important era ca mecanicul Dumitrescu reusise sa salveze niste arme si o... casca.
×
Subiecte în articol: armatei editie de colectie