x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Painea rea

de Oana Vataselu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Painea rea
CERCETARI
Painea este alimentul de baza la romani. Din statistici rezulta ca romanul mananca foarte multa paine. Componentul major al painii este amidonul, care, ingerat, se transforma in glucoza ce agreseaza pancreasul.

In urma analizarii substantelor chimice adaugate artificial in alimente, specialistii Institutului de Cercetari Alimentare din Romania avertizeaza: painea alba este cancerigena! Specialistii nutritionisti romani au ajuns la concluzia ca painea alba este un produs ce predispune la boli grave. In timp, spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, consumul frecvent de paine alba accelereaza procesul imbatranirii si al imbolnavirii, favorizand chiar aparitia cancerului de colon.

Iata cateva dintre concluziile acestor studii rezumate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: painea este un produs complex ce trebuie sa conserve intr-un mod cat mai perfect materiile prime din care provine.

PITA DE TOATE ZILELE. Painea alba are la baza o materie prima agroalimentara valoroasa - graul, o adevarata minune de la Dumnezeu. Graul contine fibre alimentare, micro si macroelemente, glucide, proteine, vitamine si enzime, fiind astfel un aliment perfect. Aceste calitati ale graului sunt eliminate insa din dorinta de a face paine alba. In cazul asa-numitelor franzele albe, la procesul de prelucrare sunt eliminate din grau componente foarte valoroase: este indepartata tarata, si o data cu ea complexul vitaminic B, sunt eliminate fibre alimentare, micro si macroelemente - calciu si fosfor, plus o parte din proteine.

MODIFICARI COMPORTAMENTALE. Comportamentul alimentar traditional la noi, romanii, s-a modificat, zice profesorul Mencinicopschi. Inainte era o anumita succesiune. Pe langa bautura si fumat, oamenii mai si mancau. Astazi nu se mai mananca, ceea ce echivaleaza cu agresarea in cel mai inalt grad a sanatatii. Or, se stie ca aportul energetic zilnic al barbatilor este de 2.500 de calorii, iar la femei de 2.000. Structura acestor calorii ar trebui sa provina din grasimi intr-un raport de 25%-30%, 50% din carbohidrati, adica zaharuri nesaturate, brute, si 20% din proteine echilibrate, de origine animala si vegetala. Din pacate, romanul a glisat pe o panta deosebit de periculoasa. Se inregistreaza consumuri foarte mari de alcool de proasta calitate. Doza zilnica recomandata de alcool pe zi la o femeie este de o unitate, iar la un barbat, maximum una-doua din bauturi procesate corect.

EXPLICATII. O unitate inseamna 300-400 ml de bere sau un pahar mic cu vin sau 50 ml de tarie, explica profesorul Mencinicopschi. In zilele noastre se fumeaza foarte mult, se consuma bauturi alcoolice de o calitate indoielnica si in cantitati foarte mari, se consuma alimente din ce in ce mai procesate, mai chimizate, mai dezechilibrate nutritional. Mai mult, tanara generatie s-a pricopsit cu un prost comportament alimentar: bautul de cafea pe stomacul gol insotit de tutun, consumul bauturilor ce contin acid fosforic - de tip Cola, uneori al bauturilor alcoolice si mancatul de la fast-food. Acest comportament va fi resimtit chiar din anii adolescentei si se transpune prin prabusirea sistemului imunitar, o degradare generala a starii de sanatate. Inca o data spun ca suntem ceea ce mancam, conchide profesorul.

Retelele de fast-food serioase au un avantaj. Alimentele sunt sigure din punct de vedere al contaminantilor microbieni. Ele au introdus in meniul lor alimente proaspete gen salate, sucuri naturale. Dar daca noi nu constientizam pericolul unei alimentatii nesanatoase, atunci oferta de pe piata va creste cu junk-food.

SUBSTANTELE CANCERIGENE DAUNEAZA GRAV


Painea alba, diferitele produse din cartofi (chips-urile, cartofii prajiti), precum si alimentele supraprelucrate termic sunt mult mai nocive pentru sanatatea oamenilor decat s-a crezut pana acum.
Acestea sunt concluziile studiului realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Stockholm si Administratia Nationala pentru Alimentatie din Suedia. Alimentele de baza contin un nivel neobisnuit de ridicat de acrilamida - o substanta cancerigena. Aceasta, folosita in doze infime in tratarea apei potabile, poate, consumata in exces, sa afecteze sistemul nervos, sa provoace impotenta, paralizie sau cancer, au explicat oamenii de stiinta suedezi. Acestia au detectat un nivel de un microgram de acrilamida in 0,5 g chips-uri.
Cercetatorii suedezi estimeaza ca fiecare persoana, in lume, consuma de zeci de ori mai mult decat nivelul admis: 980 de micrograme de acrilamida pe kilogram in cazul chips-urilor si 410 la cartofii prajiti.

GUMA DE MESTECAT


Guma de mestecat creeaza un tic, este ca si cum ai fuma sau bea, graieste profesorul Mencinicopschi. S-a constatat ca acele gume care contin xilitol, un fel de zahar, inhibitor al microflorei care produce carii dentare, sunt bune. Insa nu trebuie sa mestecam guma atunci cand fumam, pentru ca guma mestecata mai mult de 10-15 minute in acelasi timp cu fumatul potenteaza activitatea substantelor cancerigene in cel mai inalt grad din tigara. O guma de mestecat de buna calitate nu trebuie mestecata in exces, mai mult de patru-cinci lame, respectiv pernute de-a lungul unei zile.

LEGEA ETICHETELOR ESTE OBLIGATORIE


Legea din Romania ii obliga pe producatori sa eticheteze alimentele. Chiar si in cazul acesta, trebuie sa fim foarte atenti mai ales pe eticheta nutritionala, care la noi nu prea este respectata, adica acolo unde scrie cate lipide contine produsul, cate zaharuri, de ce fel sunt acestea. Pentru ca exista substantele dulcorante care nu ar trebui consumate decat cu avizul medicului. Este vorba despre unii indulcitori, cum sunt aspartamul, ciclamatul, zaharina, acidul sulfat K, care dauneaza sanatatii daca sunt consumati in nestire. Acestia sunt contraindicati tinerilor, in special adolescentilor, femeilor insarcinate, pentru ca ele nu aduc calorii. Or, daca ne aflam in perioada de crestere, avem nevoie de calorii, iar pana la varsta de 30 de ani se stie ca se definitiveaza masa osoasa.

BROCOLI, STUDIAT


Studiile recente au aratat ca microundele distrug substantele microbiologice active din alimentele pe care le procesam astfel, spune profesorul Mencinicopschi. De exemplu, brocoli, foarte valoros datorita continutului de antioxidanti potenti ce ne feresc de stresul oxidativ, un alt inamic al omului modern. Preparat prin fierbere, brocoli isi pierde cam 70% din calitati, iar preparat la microunde isi pierde aproape complet calitatile antioxidante.
×
Subiecte în articol: painea editie de colectie