x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Parlament cu nasul lung

Parlament cu nasul lung

de Carmen Plesa    |    07 Aug 2006   •   00:00
Parlament cu nasul lung
INSTITUTII
Institutia din Romania in care se spun cele mai multe minciuni e Parlamentul - afirma respondentii CURS.

Pusi sa nominalizeze institutiile din Romania in care se spun cele mai multe minciuni, respodentii CURS s-au gandit in primul rand la Parlament (nominalizat de 28% dintre intervievati), la Guvern (22%) si la Justitie (15%). Mass-media vine pe locul patru, cand vine vorba de institutii romanesti in care se spun cele mai multe minciuni. Mass-media au fost nominalizate de 11% din intervievati. Locul cinci din topul institutiilor mincinoase il impart, la egalitate, Politia si Presedintia, care au adunat 10% din voturile celor care au raspuns la intrebarile sondajului. Doar un procent din respondenti a nominalizat la acest capitol Biserica (1%) si Armata (1%).

CATEGORII. Indiferent de sexul respondentilor, de varsta, nivel de educatie, venit, mediu din care provin sau regiunea in care locuiesc, primele locuri in topul institutiilor mincinoase au fost aceleasi - Parlament, Guvern, Justitie. Cu precizarea ca respondentii din est au pus pe locul trei, la egalitate cu Justitia, mass-media. Atat femeile, cat si barbatii intervievati au vazut mass-media pe locul patru in topul institutiilor. La locul cinci insa, parerile nu au mai coincis - barbatii au nominalizat Politia, iar femeile - Presedintia. Respondentii cu varste intre 18 si 30 de ani, si cei care au intre 31 si 55 de ani au clasat mass-media pe locul patru, in topul institutiilor mincinoase. Categoria de respondenti cu varste de peste 56 de ani a vazut pe locul patru, la egalitate, Presedintia si Politia, in clasamentul institutiilor romanesti in care se spun cele mai multe minciuni.

Respondentii din vest pun pe locul patru, in clasamentul institutiilor unde se spun cele mai multe minciuni - Politia, pe cinci - Presedintia, iar pe sase - mass-media. In sud, pe locul patru s-a clasat mass-media, pe locul cinci - Politia, iar pe sase - Presedintia. Bucurestenii au nominalizat Presedintia pe locul patru, in topul institutiilor unde se spun cele mai multe minciuni.

MATUSA TAMARA. Intrebati care este cea mai mare minciuna publica pe care au auzit-o in ultimul timp, cei mai multi dintre intervievati (17%) au nominalizat promisiunile electorale legate de nivelul de trai. Cu 15 procente din voturile intervievatilor, "Adrian Nastase si matusa Tamara" s-a clasat pe locul doi in topul celor mai mari minciuni publice din ultima vreme. Pe podium a mai urcat sloganul Aliantei PNL-PD din campania electorala "Sa traiti bine", vazut drept cea mai mare minciuna publica auzita in ultimul timp de 6% din intervievati. In topul celor mai mari minciuni publice auzite in ultimul timp au mai intrat: "Averile politicienilor sunt din munca cinstita" si "Arestarea coruptilor, functionarea justitiei" - fiecare nominalizate de cate doua procente din intervievati. 1% din subiecti a raspuns ca "aproape toate sunt minciuni", iar un alt procent a nominalizat "Afacerea Patriciu". Pentru intervievatii cu varste intre 18 si 55 de ani, "Nastase si matusa Tamara" este cea mai mare minciuna publica auzita in ultimul timp. Asa au raspuns 19% din subiectii cu varste intre 18 si 30 de ani si 16% din subiectii cu varste intre 31 si 55 de ani. Promisiunile electorale au ocupat locul doi, votate de 10% din intervievatii de la prima categorie de varsta si de 13% din subiectii de la categoria 31-55 de ani.

Subiectii care au de la 55 de ani in sus au lasat-o pe matusa Tamara pe locul doi, in topul celor mai mari minciuni publice din ultimul timp. Cei mai multi intervievati de la aceasta categorie de varsta au vazut promisiunile electorale privitoare la nivelul de trai drept cea mai "tare" minciuna din ultima vreme. Promisiunile electorale privitoare la nivelul de trai au fost cea mai mare minciuna publica pe care a auzit-o in ultimul timp aproape un sfert (23%) din subiectii cu studii sub liceu. Pe locul doi in topul minciunilor publice a fost vazuta povestea cu matusa Tamara, votata de 12% din intervievatii cu studii sub liceu.

Pentru intervievatii care au ca studii liceul, cat si pentru cei care au studii superioare, pe primul loc in topul minciunilor publice din ultima vreme se situeaza Adrian Nastase si matusa Tamara.

RECENT. Subiectii cu venituri sub medie au fost mai afectati de nerespectarea promisiunilor electorale decat de povestea matusii lui Adrian Nastase, pe care au vazut-o pe locul doi in topul minciunilor publice de data recenta. Cei din mediul urban au clasat-o prima pe celebra matusa, in topul minciunilor. In mediul rural, matusa a cedat primul loc in topul minciunilor publice promisiunilor electorale legate de nivelul de trai.

In est si in Bucuresti, Nastase si matusa Tamara au iesit pe locul intai in clasamentul ultimelor minciuni publice. Intervievatii din vest si sud au vazut promisiunile electorale legate de nivelul de trai drept cea mai "tare" minciuna publica din ultima vreme. "Sa traiti bine, traiul este mai bun" s-a clasat a treia in topul minciunilor publice, in toate regiunile, exceptand estul tarii. Cel mai mult a fost votata in Capitala, unde noua procente din intervievati au vazut-o drept cea mai mare minciuna publica din ultima vreme. Opt procente din intervievatii din vest si 6% din cei din est au "taxat", de asemenea, acest slogan. Mai blanzi au fost subiectii din sud, unde doar patru procente din intervievati au considerat ca "sa traiti bine, traiul este mai bun" este cea mai mare minciuna publica din ultimul timp.

Aproape jumatate dintre subiectii intervievati (43%) cred ca minciunile sunt foarte raspandite in afaceri, iar 38% cred ca sunt "destul de raspandite". Noua procente cred ca minciunile sunt "destul de putin raspandite" in afaceri, iar proportia celor care cred ca minciunile sunt "foarte putin raspandite" in acest domeniu este de doar trei la suta.

Cei mai drastici au fost intervievatii din Capitala, unde 66% dintre subiecti considera ca minciunile sunt "foarte raspandite in afaceri". 22 de procente din intervievatii bucuresteni cred ca minciunile sunt "destul de raspandite" in afaceri. Patru procente cred ca sunt "destul de putin raspandite", iar alte patru procente ca sunt "foarte putin raspandite".

Care sunt institutiile din Romania unde se spun cele mai multe minciuni?
  • prima optiune a respondentilor, votata cu 28%, a fost Parlamentul Romaniei
  • Justitia Romaniei a primit 15% la capitolul minciuni
  • la egalitate de voturi, 1%, Biserica si Armata sunt cele mai credibile institutii din Romania
  • cu 11%, mass-media se afla pe locul patru in ceea ce priveste minciuna
  • Care este cea mai mare minciuna publica pe care ati auzit-o in ultimul timp?
  • 17% dintre intervievati au nominalizat promisiunile electorale legate de nivelul de trai
  • Adrian Nastase si matusa Tamara s-au clasat pe locul doi in topul celor mai mari minciuni publice din ultima vreme
  • cu 6% sloganul Aliantei PNL-PD din campania electorala "Sa traiti bine!" este catalogat drept una dintre cele mai mari minciuni publice
  • UN DOMENIU CONTROVERSAT

    47 de procente dintre intervievatii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani cred ca minciunile sunt foarte raspandite in afaceri, iar 35 la suta le considera "destul de raspandite". Ca minciunile sunt "destul de putin raspandite" in lumea afacerilor cred doar trei procente din cei intervievati. La categoria de varsta 31-55 de ani, intervievatii sunt mai putin drastici. 43 la suta dintre ei cred ca minciunile sunt "destul de raspandite" in afaceri. Proportia celor care considera ca sunt "foarte raspandite" este ceva mai mica - 41%. (39$).

    ARMATA SI BISERICA - VOTURI PUTINE

    Armata si Biserica au fost votate, de asemenea, ca institutii publice din Romania in care se spun minciuni, insa la mare diferenta fata de primele sase clasate. Astfel, patru procente din barbati au votat Biserica drept institutia in care se spun cele mai multe minciuni. In clasamentul institutiilor mincinoase, asa cum le vad subiectii de sex masculin, Biserica ocupa locul sapte, la mare diferenta de locul sase (Presedintia), nominalizat de 27 de procente dintre intervievati. Doua procente din barbati au nominalizat armata ca institutia in care se spun cele mai multe minciuni. Femeile au nominalizat in proportii egale Armata si Biserica drept institutii in care se pun cele mai multe minciuni. Diferenta fata de locul sase din clasament este la fel de mare, ca si la nominalizarile facute de barbati (locul sase - Politia, cu 26% din voturi). Bucurestenii au avut cele mai drastice opinii in ceea ce priveste Armata si Biserica. Astfel, sase procente din intervievati au votat Biserica drept institutia unde se spun cele mai multe minciuni, iar patru procente au avut aceeasi opinie despre armata.

    AVERILE POLITICIENILOR

    "Averile politicienilor sunt din munca cinstita" este unul din subiectele nominalizate la capitolul "cele mai mari minciuni publice auzite in ultimul timp". La nominalizari, subiectul a mers "umar la umar" in topul minciunilor, cu "arestarea coruptilor, functionarea justitiei" (cate doua procente din voturi, fiecare). "Averile politicienilor sunt din munca cinstita" a fost urmat indeaproape in topul minciunilor publice de "afacerea Patriciu" (nominalizata de un procent din intervievati).
    ×