x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Patimile Sale

Patimile Sale

13 Mar 2005   •   00:00

CAND CLOPOTELE TAC
Ultimele zile inainte de Inviere, cand crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.
ROXANA ROSETI, ANA MARIA LUCA

Saptamana Mare are menirea impartasirii chinurilor lui Iisus. In fiecare zi se face slujba deniilor, in care preotii si credinciosii urmeaza drumul lui Iisus spre Rastignire si Inviere. Biserica ne sfatuieste, pentru a simti macar o farama din bucuria pascala cea mai autentica, sa ne pregatim in aceasta saptamana tinand post pe cat sta in putinta fiecaruia.

LUNI. In departare, pe drumul prafuit, se coboara dinspre Betania sarbatoritul de ieri, Iisus. Inconjurat de ceata ucenicilor Sai, paseste incet, linistit, spre orasul revoltat. La margine de drum, un smochin isi intinde ramurile pline de frunze. Iisus se simte flamand si isi ridica privirile spre ramuri. Cauta in copac, si in soapta zice: "Numai frunze, multime de frunze si nici un rod!". Ochii Lui se pleaca intristati si buzele Lui graiesc cu amaraciune: "De acum, in veac sa nu mai fie rod in tine!". Domnul talcuieste minunea: trebuie dat pierzarii cel ce vietuieste pe Pamant fara sa aduca roada faptelor bune.

MARTI. Predica de pe urma. Marti dimineata, cu sufletul apasat de tristete pentru necredinta conducatorilor spirituali ai poporului iudeu, Mantuitorul se indreapta, impreuna cu ucenicii Sai, spre Muntele Maslinilor. Iisus tine predica de pe munte si arata mai intai semnele care vor precede daramarea Ierusalimului. Apoi, vorbeste despre distrugerea Ierusalimului.

MIERCURI. Intreaga zi de miercuri Iisus a petrecut-o in Betania, alaturi de ucenicii sai. In tot acest timp, la Ierusalim se uneltea razbunarea fariseilor si carturarilor. Ei s-au strans si au hotarat in unanimitate moartea Mantuitorului. E ziua in care incepe tradarea lui Iuda. Ziua de miercuri este zi de post. E una din cele doua zile ale saptamanii in care trebuie sa posteasca crestinii de-a lungul anului.

FERICIRILE DE PE MUNTELE MASLINILOR
  • "1. Cand a vazut Iisus noroadele, S-a suit pe munte; si dupa ce a stat jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El.
  • 2. Apoi a inceput sa vorbeasca si sa-i invete astfel:
  • 3. Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor este Imparatia cerurilor!
  • 4. Fericiti cei ce plang, caci ei vor fi mangaiati!
  • 5. Fericiti cei blanzi, caci ei vor mosteni Pamantul!
  • 6. Fericiti cei flamanzi si insetati dupa neprihanire, caci ei vor fi saturati!
  • 7. Fericiti cei milostivi, caci ei vor avea parte de mila!
  • 8. Fericiti cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu!
  • 9. Fericiti cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!
  • 10. Fericiti cei prigoniti din pricina neprihanirii, caci a lor este Imparatia cerurilor!
  • 11. Ferice va fi de voi cand, din pricina Mea, oamenii va vor ocari, va vor prigoni si vor spune tot felul de lucruri rele si neadevarate impotriva voastra!
  • 12. Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in ceruri; caci tot asa au prigonit pe proorocii care au fost inainte de voi" (Matei 5.1-12).
  • JOIA CU 12 EVANGHELII

    O data cu venirea serii, Iisus s-a indreptat spre locul de cina - Cina cea de Taina, cu ucenicii Sai, pentru ultima oara. Inainte de a se aseza la masa, a spalat picioarele ucenicilor, printre care se afla si Iuda, tradatorul. Dupa ce a binecuvantat masa, le-a spus: "Adevar zic voua ca unul dintre voi Ma va vinde!". Dupa cina, Iisus intra in gradina si se roaga. Gradina se umple de ostasi. Tradatorul, Iuda, se apropie de invatator si-l saruta, aratand astfel pe Cel vandut pe 30 de arginti. Denia din Joia Mare este cea mai importanta. Se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Crucea cu Mantuitorul rastignit.

    PROHODUL DOMNULUI

    In seara de vineri bisericile ortodoxe se umplu de credinciosi, care vin sa asculte Prohodul Domnului. E cea mai frumoasa denie, cand icoana Domnului e purtata in jurul bisericii si cand credinciosii se inghesuie sa treaca pe sub ea, ca sa nu se mai imbolnaveasca tot anul.

    Vineri incepe drumul crucii. Iisus cade sub greutatea ei. Suie in tacere dealul, golindu-si singur paharul ce I-a fost dat sa-l bea. Golgota geme azi sub cea mai grea povara.

    SAMBATA LINISTII

    Doar toaca bate, ca si in seara de vineri. Sambata din Saptamana Mare este zi de doliu, in care crestinii se roaga si postesc. Este ziua premergatoare Pastilor, in care credinciosii se pregatesc sa-l intampine pe Hristos Cel Inviat. Conform traditiei crestine, nu se oficiaza slujbe in biserici pentru ca Iisus, fiind in mormant, nu poate fi invocat. Seara, femeile impodobesc locasurile de rugaciune, indepartand lucrurile de doliu din biserica, pentru a preintampina Invierea.
    ×
    Subiecte în articol: iisus căci editie de colectie fericiti